Sledujte nás

Krátke príbehy veľkých

KRÁTKE PRÍBEHY VEĽKÝCH – Reinhold Messner /1944/, časť prvá

Podľa mnohých najväčší horolezec, bádateľ i dobrodruh všetkých čias. Reinhold Messner.

Krátke príbehy veľkých - Reinhold Messner

Prvý sólo výstup na Mt. Everest bez kyslíka a prvý človek vôbec, ktorý týmto spôsobom zlezie všetkých 14 osemtisícoviek sveta /1986/. Podľa mnohých najväčší horolezec, bádateľ i dobrodruh všetkých čias.

Rodák z Južného Tyrolska sa zamiluje do Álp už v ranom veku, a aj pod vplyvom výchovy prísneho otca – učiteľa – zdoláva s ním svoj prvý vrch, keď má ako chlapec ešte len 5. V 13-ich už lezie s o 2 roky mladším bratom Guntherom /Reinhold ich má spolu 8, plus 1 sestru/,  a ako čerství dvadsiatnici už patria k najlepším lezcom v Európe. Silno ovplyvnení Hermanom Buhlom /viď jeden z prvých príbehov v našej rubrike/ sú prvými, ktorí lezú aj v Himalájach alpskou technikou – s minimálnou výbavou a bez pomoci zvonku. Messner považuje štýl lezenia vo forme expedícií za znevažujúci prírodu i hory samé.

Už prvá zdolaná osemtisícovka v r. 1970 je úspechom s tragickým koncom. Nanga Parbat, aj pre Slovensko známa hora smrti, si berie Guntherov život. Mladý Talian zomiera za priam mystických a dodnes nejasných okolností  počas zostupu. Reinhold stráca po omrznutí 6 prstov na nohách, a je tvrdo kritizovaný, že nútil menej skúseného brata k riskantnému výstupu. Viac aj vo filme Nanga Parbat z r. 2010 /Joseph Vilsmaieris/.

V r.1978 dobýja Messner s Habelerom najvyšší vrch sveta Mt.Everest, a skutočnosť, že sa to ozaj dá aj bez kyslíkového prístroja, drobí predpovede mnohých expertov, lekárov i samotných horolezcov, presvedčených, že je to nemožné, na padrť. V r. 1980 zdoláva Everest z tibetskej strany sólo výstupom…

Messner prekoná na lyžiach Antarktídu, dobyje 2000km púšte Gobi, a napíše viac než 60 kníh, ktoré sú preložené takmer do všetkých jazykov sveta. Dnes sa venuje svojmu Messner Mountain Museum.

Z celkovo 5-ich pokusov dobyť Nanga Parbat vyšli Messnerovi len dva – okrem spomínaného roku 1970 ešte v r.1978. Jeho podvedomie nieslo vždy jediný cieľ – nájsť Gunthera. Reinholdovi sa to nikdy nepodarilo. Telo po nečakanej vlne teplého počasia odhalila sama hora v r.2005.

V ďalšej časti sa budeme v rubrike Krátke Príbehy Veľkých venovať niektorým Messnerovým výstupom, počnúc tým tragickým na Nanga Parbat… 

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
2 komentáre

2 Comments

  1. jastan

    17. novembra 2013 at 17:41

    Jeden krasny clovek, aj napriek vraskam a zdevastovanemu telu, asi preto, ze bol viac-krat blizsue k bohu,

  2. stew

    17. novembra 2013 at 17:53

    uplne uzas veru, ked clovek cita co za sila sa dokaze v niekom skryvat

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Krátke príbehy veľkých