Sledujte nás

Krátke príbehy veľkých

KRÁTKE PRÍBEHY VEĽKÝCH – Bitka o Južný pól, časť prvá

Píše sa rok 1911 a z dvoch rôznych základní smerujú k južnému pólu výpravy dvoch skúsených polárnikov.

Krátke príbehy veľkých - Bitka o Južný pól, časť prvá

Južný pól je myslený bod, vzdialený 90 stupňov južne od rovníka, ničím sa neodlišujúci od iných miest v nekonečnej ľadovej púšti Antarktídy. Dnes vás tam poľahky dopraví vrtuľník, odskočíte si do fitka, knižnice a v bare pri čajíku s rumom zavesíte na facebook aký ste geroj. Aby však na magickej ľadovej škvrne zastal pred vyše 100 rokmi prvý človek, mnoho mužov prekonalo neuveriteľné útrapy, prejavilo nezdolnú odvahu a zaplatilo tú najtvrdšiu daň…

Píše sa rok 1911 a z dvoch rôznych základní smerujú k južnému pólu výpravy dvoch skúsených polárnikov. Aktéri najväčších pretekov storočia sa volajú Roald Amundsen a Robert Falcon Scott. Začína sa boj o južný pól.

Amundsen nemá na prácu polárnika veľké predpoklady. Ako chlapec neduživý pravidelne cvičí, otužuje sa, a študuje všetko súvisiace s polárnym výskumom. Medicínu nedokončí, naopak, získava kapitánsky patent na plavbu v severných moriach. Už ako mladík sa zúčastní prvej výpravy na Antarktídu, kde ich loď na celý rok uviazne v ľadovci a posádku sužuje šialenstvo, zima, skorbut a hlad. Neskôr ako prvý prepláva prieplavom medzi Tichým a Atlantickým oceánom. V Arktíde študuje Inuitov, učí sa i tie posledné detaily o ťažných psoch, brázdi na lyžiach nórske ľadovce. Jeho polárna loď sa volá Fram, v preklade „Vpred“. Trojsťažňový škuner vyrobia v lodenici v nórskom Larviku z najtvrdšieho dreva, aké kedy bolo na loď použité, sklon jej bokov plavidlu umožňuje v prípade ľadového zovretia vykĺznuť nad ľadové kryhy. Roald je ambiciózny, jednoduchý, priamy. Viking. Jeho snom bol vždy severný pól, keď mu ho prekazí rýchlejší američan Pearry, obráti kormidlo opačným smerom. Doslova.

Scott je citlivý rojko so slabými pľúcami a neveľmi pevnou telesnou konštrukciou. Námorný dôstojník, večne duchom neprítomný, avšak prísny, odvážny a so železnou vôľou. Na pól sa vydáva keď má 42, a v porovnaní s Amundsenom je ako bádateľ výrazne neskúsenejší.

Z paluby Framu Amundsen odosiela svojmu sokovi telegram: „Idem na juh! A.“ Nór investuje do expedície na už spomínaný severný pól takmer všetky peniaze, založí dokonca dom, potrebuje preto nový, obrovský úspech. Scott, nakladujúci posledné zásoby na svoju polárnu výskumnú loď Terra Nova, vypláva z Austrálie smerom k Rossovmu moru, a po roku starostlivých príprav a relatívnej pohody ho telegram od Amundsena poriadne rozčúli. Vie, že Nór je pre jeho plány vážnym nebezpečenstvom…

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Krátke príbehy veľkých