Sledujte nás

Romanove okienko

D O B R O

Nie som veriaci. Aspoň nie v takom zmysle, ako to slovo ľudia väčšinou vnímajú. Napriek tomu sa vnútorne cítim byť paradoxne silným kresťanom.

Priečia sa mi vymyslené pravidlá a postavené chrámy, plne sa však stotožňujem s myšlienkou dobra a lásky. Lásky k sebe a blížnemu. Bájni hrdinovia opradení rôznymi mýtami a legendami, či ‘‘súčasný“ Ježiš majú až nápadne veľa spoločného. Ľudia potrebujú svojich hrdinov. Niekoho, kto im pôjde príkladom, s kým sa budú chcieť stotožniť, v kom budú vidieť vlastné trápenia a ich hrdinské znášanie, či boj s nimi. Pripisovanie im nadprirodzených schopností a spájanie ich so svetom bohov, ktorí celé dejiny ľudstva kráčajú s nami a vysvetľujú všetko v danom časovom momente inak nevysvetliteľné bolo preto vždy úplne prirodzené. Takto nejako veľmi zjednodušene si ja vysvetľujem vznik kresťanstva. Vždy si však zachovalo pôvodnú myšlienku dobra, ktorú treba vnímať oveľa hlbšie ako len jednoduché slovo. Práve to je to, čo ľudí pri viere stále drží a prečo sa tu budú vždy v najťažších chvíľach obracať s prosbou o pomoc. Bez ohľadu na to, či sme “veriaci“ alebo nie, posolstvá ako milovať, pomôcť blížnemu, či odpustiť sú to, čo by nás vždy malo spájať. Každý človek robí chyby. Na jednej strane si ich je treba priznať, z druhej strany ich treba vediet pochopiť a odpustiť. Treba sa vždy snažiť vcítiť do kože druhého a byť pripravený ponúknuť dlaň. Nie raz a nie z vypočítavosti, ale z úprimného srdca a opätovne kvôli slovku DOBRO. Jeho šírenie sa vráti späť aj k Vám…ak ste ho mysleli úprimne a nič zaňho nečakáte. Alebo sa môžete jedovať, byť celý život vypočítaví a chamtiví. Všetko toto vaše vnútro z vás vysiela energiu, pozitívnu alebo negatívnu. Poznáte ten pocit, keď stretnete človeka a v jeho blízkosti sa proste cítite nenútene dobre, či naopak. Cítite ľudskú radosť či smútok, pokoj či hnev. Vaša aura je istá pomyselná guľa okolo vás, ktorou vrazíte do ľudí, ktorých stretnete. Ako dve množiny sa pretnete a niečo z tej jeho si vezmete, trochu tej svojej mu darujete. Možno nemôžete hneď ovplyvniť okamžite to, čo príjmete, určite však to, čo budete darovať. Pri ďalšom stretnutí vám už dotyčný dá kúsok toho, čo ste mu dali minule. Snažte sa v tomto duchu vnímať svoje okolie a svoj život…

Ďalšia časť bude jednoduchšia a praktickejšia. Ako to všetko môže fungovať v klube?

Pre hráčov

  1. NESŤAŽUJTE SA! Nie je prečo. Každý je strojcom vlastného šťastia. Každý robí to, čo si sám zvolil. Nie je dôležitý motív. Láska k športu, chuť víťaziť, peniaze, kolektív, postavenie v spoločnosti…Každá profesia má svoje pre i proti a mali by sme vedieť prečo a za akých podmienok do nej ideme. Je logické, že každé verejne vypité pivo bude pri zlých výkonoch vyhodené na oči. To musí každý rešpektovať a nemôže sa čudovať. Ak si športovec pri úspechoch užíva minútu slávy, musí čakať aj presný opak. Na to poznám jediný recept. Ak niečo nejde, treba na tom pracovať. Zakusnúť sa sám do seba, dať do toho všetko, byť na seba prísny a dokázať v prvom rade sám sebe, že som pre úspech spravil všetko. Ak to napriek tomu nevyjde, výjdete s čistým štítom, opakujem v prvom rade pred vlastným svedomím. To vám dá silu prekonať tlak okolia a ísť ďalej. 
  2. NEHĽADAJTE VÝHOVORKY! Tie vám nepomôžu a robia z vás len slabochov. Snažte sa vyťažiť maximum z každej situácie. Nevravte prečo sa čo nedalo spraviť, ale hľadajte spôsob, ako to dokázať. Nech už sú podmienky a sitúcia akékoľvek. Musíte mať svoj momentálny, krátkodobý cieľ. Ten sa musí začať práve teraz. Práve touto myšlienkou. Víťazný zápas je v tomto smere pre vás cieľom vzdialeným. Najprv sa možno treba správne pripraviť na tréning. Cez obyčajný príchod, rozcvičku, či každú ďalšiu tréningovú loptu sa môžete dostať o krôčik ďalej. Možno až k najbližšiemu zápasu, ktorý bude víťazný. Ak nie, nevadí. Dali ste do toho všetko, treba pokračovať. V ďalšej príprave už budete začínať z vyššieho stupienka. A žiadna prehra vás nesmie zlomiť, lebo všetko ďalšie, čo spravíte naplno a cieľavedome vás posúva len dopredu. A to skôr, či neskôr prinesie výsledný efekt.
  3. SPOJTE SA! Práve takéto chvíle musia mužstvo spojiť. Momentálne sa z danej situácie dostanete len spoločne. Možno nikdy predtým ste sa nepotrebovali viac ako práve teraz. Vytvorte pancier odolný voči všetkému a všetci sa chyťte lana, ktoré budete ťahať spolu. Pozor, nie však sa alibisticky vykašľať spolu na okolie, ale naopak. Získať si jeho dôveru. To pôjde len úprimnou snahou. A verte, že tú je vidno a bude odmenená.
  4. VERTE! Len pozitívna myšlienka môže stvoriť pozitívne činy. Udierajte o seba len pozitívne množiny a držte tak pozitívnu energiu medzi sebou.

Pre fans

  1. HRÁČI TO NEMAJÚ ĽAHKÉ! Áno všetci máme svoje zamestnania. Len málokoho výsledky jeho práce sú pre celú spoločnosť tak viditeľné ako práve u športovcov. S tým súvisí tlak, k tomu nejaké nešťastné zhody okolností a neúspech môžu dostať hráčov a mužstvo do ťažkých chvíľ. Práve tu potrebujú podporiť.
  2. REÁLNY POHĽAD! Slovenský šport je tam, kde je. Celé účinkovanie klubu je potrebné vnímať komplexne, reálne zhodnotiť možnosti klubu a nehľadať veľkoklubové riešenia v odvolávaniach z funkcií.

Obom táborom

Otvorená komunikácia vás naladí na spoločnú vlnu. Niekto musí prvý nastaviť dlaň a druhý ju s pokorou prijať.

Vrátim sa ešte k prvej časti príspevku. Odpusťte si navzájom prehnané emócie. Ak vám neznámy okoloidúci na ulici vynadá, zrejme sa na neho nechápavo pozriete a prevažne vám bude ukradnutý. Ak vám to povie člen vašej rodiny, tak to zrejme bude bolieť a budete pátrať po príčinách. Správanie oboch táborov rozhodne nie je ľahostajné nikomu z vás. To len dokazuje, že ste si blízki. O to ľahšie vzplanú prehnané emócie a uniknú neuvážené činy a reakcie. Lebo vám na tých druhých záleží, či si to chcete priznať alebo nie. Preto o to viac by ste sa mali snažiť držať posolstva, ktoré šíri aj toto vianočné obdobie. A držať sa ho celý život pre DOBRO nás všetkých :).

                                                                                           na diaľku drží palce váš Roman

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Romanove okienko