Sledujte nás

Romanove okienko

CHCIEŤ a „CHCIEŤ“

Často po niečom túžite? Často niečo chcete? A nie a nie to mať či dosiahnuť? Vraveli ste si, aký je svet nespravodlivý, aké to má niekto ľahšie… Hľadáte ospravedlnenia svojich nedosiahnutých túžob. Výhovorky, sebaľútosť… nič z toho vám vaše CHCEM nenaplní. Nasledujúcim príspevkom sa nielen pýtam, ale dovolím si za vás aj odpovedať. Vo svojej podstate je to totiž úplne jasné. A aj keď sa budem venovať viac športu, platí to i pre život samotný.

Už dávno a neraz som sa zamýšľal nad významom slova CHCIEŤ. Všetci niečo chceme. Auto, peniaze, slávu, či napríklad schudnúť. To jednoduché slovíčko však znamená omnoho viac. V mojom živote športovca tiež často počúvam o chcení. Mnohí hráči hovoria, akí chcú byť dobrí, chcú pravidelne hrávať, získať titul, kúsok slávy, zahraničný angažmán, volejbalom zarobiť nejaké peniaze… Máloktorí však dokážu znášať všetko to, čo by  ich k tomuto malo priviesť. A máloktorí si dokonca uvedomujú, čo všetko by znášať mali, aby niečo dosiahli. Veci si zvykneme zľahčovať, všímame si všetkých ostatných, len nie seba, vyhýbame sa sebakritike, obchádzame veci, ktoré sú našim pocitom nepríjemné, napriek tomu, že vieme, že sa bez nich nepohneme dopredu. Pri prvých ťažkostiach sa stiahneme a chceme ich obísť, podliezť, namiesto toho, aby sme zakopli a na druhý, tretí, možno až štvrtý pokus konečne preskočili. Ak na ceste budeme vidieť výzvy a nie prekážky, vtedy to je možné. Ak  naoko negatívny výsledok budeme brať ako motivačný prvok a nie prehru, potom sa dá postúpiť o krôčik ďalej. Pod naozajstným chcením si treba predstaviť všetko, čo tomu predchádza. Nech sa teda každý z nás opýta, čo všetko je ochotný pre svoje chcenie podstúpiť…

Ak aj vy patríte k športovým priaznivcom, nech už akéhokoľvek športového odvetvia, určite sami poznáte príklady obrovských talentov, ktoré postupne vo svojom vývine ostali stáť. Možno poznáte aj nenápadných, ktorí potrebovali čas, ale dostali sa ďaleko. Kde hľadať príčiny týchto zmien? Možno práve vo vnímaní slova CHCEM.

V tomto smere by som rozdelil hráčov na viacero typov. Jedni majú fantastické predispozície, talent, chýba im však športová inteligencia, vôľa premôcť sa, zabojovať, iní zasa veľmi chcú a nie je im dopriate prírodou, ďalší majú z jedného i druhého. Ale len tí, čo majú všetko a k tomu ešte šťastie správnej načasovanosti a ukážu, čo vedia v ten správny moment, dokážu sa od toho odraziť a ďalej na tom stavať, sa dostanú na úplný vrchol.

Zadajme si veľmi zjednodušený príklad:

Zoraďte nasledujúce osoby podľa toho, ako ďaleko to za teoreticky rovnakých podmienok dotiahnu (nech už ide v podstate o akýkoľvek druh činnosti) :

A: netalentovaný, malá snaha

B: veľmi talentovaný, žiadna snaha, stačí mu momentálny pocit úspechu

C: priemerne talentovaný, obrovská snaha, ctižiadostivosť, vôľa na sebe pracovať

Je vcelku jasné, kto bude v živote úspešnejším a kto si tým pádom vlastné CHCEM aj vo väčšej miere splní. Každému z nás je teda jasné, ako si svoje CHCEM vyplniť. Najťažšie je preniesť túto samozrejmú teóriu do praxe a pretaviť ju do činov. Povedať si ju v ten správny moment a v jej zmysle sa zachovať. Prekonať sám seba. Pretože nie je ťažšej prekážky ako premôcť vlastnú pohodlnosť, prekročiť vlastný prah bolesti a nepríjemného pocitu. Ak zvíťazíte nad samým sebou, ak spravíte pre výsledok svojho CHCENIA maximum, potom pre vás nemôže existovať pocit prehry.

Ľudia vidia vždy len konečný produkt – úspech. Prirodzene si všímajú víťazov, obchádzajú pocity porazených. Vidia tiecť šampanské, nie pot. Víťazné gestá, nie skrivené tváre. Eufóriu, nie tlak. Počujú víťazné chorály, nevnímajú hanebné nadávky. Všetko pozitíva, ktoré sa ligocú a vyzerajú veľmi lákavo. Ktorý človek či začínajúci športovec by ich nechcel. To všetko však prichádza až POTOM. Po mnohých sklamaniach, odriekaniach, sebadisciplíne, tvrdej práci, pocitoch úzkosti, beznádeje. Každý športovec neraz prechádza pocitmi, či na to skutočne má, či mu to stojí za to. Či príde úspech. Každý, kto sa dostal na vrchol, si prešiel vlastnými prekážkami a strasťami, každého to určite aj bolelo. Nikto sa majstrom nenarodil. Narodíte sa maximálne ak s predpokladmi, ale skutočným šampiónom sa musíte stať. Je teda len na vás, či skutočne CHCETE.

Autor: Roman

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Romanove okienko