Sledujte nás

Ostatné športy

Žila v tieni svojho manžela

Byť výborný, skvelý, najlepší niekedy nestačí. Ak žijete s niekým, kto je, zdá sa, ešte lepší. Alebo možno nie lepší, len známejší. Reč je o Dane Zátopkovej, olympijskej víťazke v hode oštepom, ktorá žila celý život v tieni svojho slávneho manžela, bežca Emila Zátopka…

Či chcel alebo nie, vždy akosi viac priťahoval pozornosť médií. Dokonale to ilustrovala situácia, ktorá sa u nich odohrala, keď raz slávneho bežca navštívil japonský vedec, ktorý cez telesné proporcie skúmal ľudské vlastnosti. „Prišiel s rôznymi prístrojmi, s asistentkou a tlmočníčkou a premeriaval Emilovi chodidlá, palce aj lýtka. Keď skončil, navrhol, že by odmeral aj moje nohy. Zo slušnosti som súhlasila, on meral a meral a potom povedal: „Viete, že aj vy by ste mohli byť dobrá športovkyňa?“ Na to mu tlmočníčka povedala, že mám dve olympijské medaily a on sa len začudoval,“ spomínala pred niekoľkými rokmi Dana Zátopková.

Dana mala asi predurčené byť raz pani Zátopkovou a byť atlétkou, olympijskou víťazkou. Inak by to bolo príliš náhod naraz. Narodila sa totiž v ten istý deň ako Emil Zátopek, presne 19. septembra 1922, len o 60 km ďalej. Aj zlatú medailu vyhrala v ten istý deň, 24. júla 1952, len o pár minút neskôr ako on. Čo viac dodať. Asi len to, že podobne ako on, aj u nej zaúradovala náhoda. Dana, vtedy Ingrová, hrávala pôvodne hádzanú, dokonca sa so svojím tímom stala majsterkou Československa. No keď jej kamarátka na vysokej škole potrebovala kvôli zápočtu súperku na súťaž v hode oštepom, netušila, čo všetko sa zmení, keď bude súhlasiť. Hneď prvým pokusom podala výborný výkon, keď oštep letel do vzdialenosti 34 metrov. Prehovorili ju a  24-ročná Dana Ingrová vyhrala týždeň po svojej náhodnej oštepárskej premiére majstrovstvá republiky. Bolo rozhodnuté.

Na svojej prvej olympiáde v Londýne 1948 získala 7. miesto, no nezabudnuteľné OH v Helsinkách 1952 priniesli zaslúžené olympijské zlato ako jej, tak aj jej manželovi.

Dana Zátopková si ešte veľmi dlho udržiavala vysokú športovú výkonnosť. V rokoch 1954 a 1958 sa stala majsterkou Európy a dokonca aj svetovou rekordérkou výkonom 55,73 metra. Vtedy už mala 35 rokov a stala sa tak najstaršou ženou ľahkej atletiky, ktorej sa takéto niečo podarilo. Ale ani vtedy to ešte nebol záver. Z olympiády v Ríme 1960 si priniesla striebornú medailu.

Po skončení športovej kariéry v roku 1962 sa Dana Zátopková venovala trénerskej činnosti a dodnes, napriek deviatim krížikom sa aktívne angažuje v športovom hnutí a patrí medzi najväčších propagátorov olympijských myšlienok.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
1 komentár

1 komentár

  1. marky

    6. mája 2014 at 9:33

    Super clanok, Miss J. :-), a o skvelych ludoch,samozrejme !!!

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ostatné športy