Sledujte nás

Ostatné športy

Úspechy pravidelne striedal s prešľapmi

Kontroverzný kulturista rómskeho pôvodu Adam Cibuľa mal nepochybne veľký talent a dobrý genetický základ, veď počas svojej kariéry vybojoval päť titulov majstra Európy a dve bronzové medaily na majstrovstvách sveta. Mal pred sebou sľubnú budúcnosť, no zahodil ju. Mal sponzorov, ale sklamal ich.

Adam Cibuľa sa narodil 13. septembra 1964 v Hnúšti a vyrastal v tých najchudobnejších podmienkach. Po otcovi zdedil železné zdravie, svaly, výnimočnú konštrukciu, ale to boli jeho jediné vklady do života.

Čo mohol teda človek ako on očakávať od svojej budúcnosti? Určite nie to, že raz bude stáť na stupni víťazov. Keď sa ho ujal Dušan Ďubek, federálny majster v kulturistike, mal už 27 rokov, čo je na začínanie v tomto športe dosť neskoro. Adamovi však stačil necelý rok, aby sa prvýkrát stal majstrom Európy. A titulov by bolo oveľa viac, keby nebolo prešľapov, ktoré sa v jeho kariére striedali s úspechmi so železnou pravidelnosťou.

Raz jednoducho prerušil prípravu na svetový šampionát v kórejskom Degu, inokedy sa opil a nestihol odlet na MS v jordánskom Ammáne, v novembri 1998 po ME v Belehrade odmietol prísť na dopingovú skúšku. Za všetko nasledoval dištanc. Nie div, že sa na súťažné pódia dostával po jedno či dvojročnej pauze. Keď sa napokon v roku 2004 vrátil, nasledovali tri najúspešnejšie roky v jeho kariére ozdobené ďalšími dvoma titulmi majstra Európy (2004, 2006) a svetovým bronzom z MS 2005 v Šanghaji.

Keď sa mu opätovne podarilo viackrát sklamať svojho trénera i sponzora v jednom Dušana Ďubeka, ten sa rozhodol definitívne s ním skončiť. A nielen s ním. Aj keď vo fitnescentre pomáha bežným ľuďom, zobrať pod krídla ďalšieho vrcholového pretekára už nemá v pláne: „Je to časovo a finančne nepredstaviteľne náročné, návratnosť nula bodov.“

Poslednýkrát sa tento kontroverzný kulturista predstavil v apríli 2013 na majstrovstvách Slovenska v Hnúšti pred domácim publikom, kde súťažil v kategórii masters bez rozdielu váh, konkurovali mu teda kulturisti aj o niekoľko desiatok kilogramov ťažší. „Nebol dnes pripravený tak ako sme zvyknutí, keď ide na majstrovstvá Európy, ale, bohužiaľ, nech si zvyká aj Adam, že ho niekto porazí,“ povedal po súťaži organizátor súťaže a zároveň Cibuľov bývalý tréner a hlavný sponzor Dušan Ďubek. Aj keď získal „len“ striebornú medailu, kvalifikoval sa na majstrovstvá sveta v Španielsku. Či sa mu však podarilo uspieť alebo zopakoval svoj povestný útek pred šampionátom, nevedno.

Ak budú silnejšie jeho existenčné problémy, život v komunite a spôsob života, tak bude vždy voliť útek, ak však uprednostní túžbu ešte niečo dokázať a záväzky voči sponzorom, nemusí sa teraz jeho kariéra uzavrieť navždy.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Ostatné športy