Sledujte nás

Hokej

Tréner ruskej zbornej nie je Rus?

ynaorkV krajine, kde aj poslednú skrutku na štadióne pre olympiádu v Soči musela vyrobiť ruská firma, je to pozoruhodná vec. Oleg Znarok (*2.1.1963) bol za trénera ruskej hokejovej reprezentácie menovaný 28. marca 2014, splniac si tak svoj obrovský sen.

S hokejom začínal v Čeľjabinsku. Keď sa stal v tíme juniorov Sovietskeho zväzu majstrom Európy a najproduktívnejším hráčom podujatia, prišla mu pozvánka do vtedy všemocného klubu CSKA Moskva. Túžila po nej veľká väčšina talentov v ZSSR, lebo otvárala najkratšiu cestu do veľkého hokeja. Oleg však poslúchol otca. Ten mu vravel, aby ostal v materskom klube, lebo v CSKA je veľká konkurencia, častejšie bude zohrievať lavičku než hrávať. Rýchlo zistil, že odmietnuť armádny klub sa neoplatí. Dostal nálepku rebelanta a alkoholika, nasledoval ročný dištanc. Hokejovú kariéru mu zachránil Vladimir Jurzinov – vzal ho do Rigy, ktorú vtedy trénoval.

Zo Znaroka sa stal Znaroks, prijal lotyšské občianstvo (neskôr nemecké), oženil sa. Mohol hrať aj v NHL, ale málila sa mu ponúknutá zmluva. Neovládal angličtinu a navrhnutý plat, o ktorom si myslel, že je ročný, bol za jeden mesiac. Zmluvu má zarámovanú doma v Rige.

Počas svojej aktívnej hráčskej kariéry hral teda za Dinamo Riga, Stars Riga, Maine Mariners (AHL), české HC Vítkovice, nemecké kluby EHC Freiburg a Heilbronner EC. No a, samozrejme, reprezentoval Lotyšsko.

 znarok2

Ako tréner začínal v Lotyšsku, kde viedol SK LSPA Riga. V Rusku koučoval CHK MVD a následne Dinamo Moskva, s ktorým vyhral v sezónach 2011/12 a 2012/13 Gagarinov pohár. V rokoch 2006 – 2011 viedol hokejovú reprezentáciu Lotyšska.

Olegs je už na pohľad tvrďas a s prchkou povahou dokonca viac ako typický Rus, vyznávajúci ono tichonovské „tréning je nutné zlo, treba byž zlým“. Zareve, zamáva rukami, hráčov zvozí kedy chce. „Je to nočná mora, nikdy som toľko netrénoval. Ani som netušil, že toho toľko zvládnem ubehnúť,“ popisoval vlani Znaroksove tréningové metódy lotyšský útočník Martins Karsmums. Perlička? Znarok z duše neznáša u hokejistu alkohol.

A ako je teda možné, že stojí na čele práve ruskej hokejovej reprezentácie?

Hoci sa o tom veľa diskutovalo, vedenie zväzu nakoniec uchlácholil fakt, že sa úspešný tréner narodil ako Oleg Znarok v Usť- Katavi v Čeľjabinskej oblasti, teda ako etnický Rus. „Hovorí naším jazykom, pochádza z Čeľjabinska. Nemecké občianstvo nie je také podstatné,“ nechal sa počuť prezident zväzu Vladimir Treťjak.

Hlavná Olegova úloha je dnes napraviť Rusmi zbabranú olympiádu v Soči. A kto sleduje molodcov v Minsku v týchto dňoch vie, že je na tej najlepšej ceste. Držíme palce !

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Hokej