Sledujte nás

Športové legendy

„Dievčatko, čože tu robíš?“

Pozerali na ňu zvrchu, síce s láskavým pochopením, ale podozrievavo, neveriacky.

Natália Hejková

Takto a podobne znela otázka v pozadí každého rozhovoru, ktorý viedla Natália Hejková s mužskými kolegami v dobe, keď začínala. Pozerali na ňu zvrchu, síce s láskavým pochopením, ale podozrievavo, neveriacky. A občas aj s podceňovaním. Predsa len, bola prvou ženou v Európe, ktorá si sadla na trénerskú basketbalovú lavičku.

Natália Hejková sa narodila 7. apríla 1954 v Žiline. Na pražskej Karlovej univerzite vyštudovala právo a popri štúdiu hrala basketbal za Sláviu VŠ Praha, s ktorou získala československý titul a Pohár Liliany Ronchetti. Na sklonku hráčskej kariéry prestúpila do Ružomberka. Ten v roku 1987 spadol do druhej ligy. Manažér (vtedy vedúci tímu) Jozef Smolek prehovoril Hejkovú, aby bola chvíľu hrajúcou trénerkou. Bol z toho rok a postup.

Z hrajúcej trénerky sa stala nehrajúca a skončila v lige šiesta, o rok štvrtá, v ďalšom roku bola majsterkou ligy. Zostala ňou trinásťkrát, tri razy v Československu, desaťkrát na Slovensku. „Šťastie si ma našlo, mám najkrajšie povolanie,“ vravieva slávna trénerka.

No prišiel rok 2000 a s ním nové vedenie našej basketbalovej asociácie. To vytvorilo situáciu, v ktorej sa Hejková musela vzdať trénerstva reprezentácie tesne pred OH v Sydney. I keď funkcionári pod rúškom falošnosti lamentovali, prečo ich Natália opustila a nezostala trénerkou, samotná Hejková má v tom jasno: „Išlo o lojalitu. Nemohla som predsa odcupitať do Sydney, keď vyhodili môjho najbližšieho, dlhoročného spolupracovníka Jozefa Smoleka. Bola by som bez svedomia.“

Rovnako tak sa nedokázala stotožniť s novou koncepciou klubu, ktorú nazvali transformáciou. S odstupom času je vďačná Ružomberku za to, že to tak zariadil. Videla svet, spoznala basketbalovú Európu, vyhrala ďalšie tituly v eurolige, trénovala výbery sveta pri významných basketbalových exhibíciách.

V roku 2007 dosiahla zlato na ME, o rok na OH v Pekingu bronzové medaily. V oboch prípadoch už ale ako asistentka reprezentácie Ruska. Aj ona si teda siahla na olympijskú medailu, hoci milšia by jej bola tá slovenská.

Štyri euroligové tituly, šestnásť národných, Krištáľové krídlo a štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra III. triedy, to je Natália Hejková v číslach a oceneniach. V basketbalovom svete je však táto žena pojmom, osobnosťou, človekom výnimočných kvalít.

NATÁLIA HEJKOVÁ je v modernej ére jasne najúspešnejší basketbalový tréner na našom kontinente vôbec.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Športové legendy