Sledujte nás

F1

Hamiltonov hattrick v krajine vychádzajúceho slnka

Lewis Hamilton je po letnej prestávke k nezastaveniu. Nebyť nešťastného incidentu s tímovým kolegom v Spa, bol by na tom možno ešte o niečo lepšie. Aj tak ho ale môže tešiť, že v posledných troch veľkých cenách nenašiel premožiteľa.

Práve po pretekoch v Spa všetko vyzeralo tak, že všetky tromfy drží v rukách Nico Rosberg. Prišlo však jeho vypadnutie v Singapure a všetko je inak. Teraz je on tým, kto musí doháňať stratu na prvú priečku. Na pohode mu určite nepridáva ani to, že Hamilton ho porazil v priamom súboji na trati dvakrát v posledných troch pretekoch. V kvalifikačných súbojoch síce vedie Nemec 8:6, ale na víťazstvá prehráva už v pomere 8:4. V hre o titul ho drží len osem druhých miest. Tlak na neho začína narastať, pretože svojho rozbehnutého tímového kolegu potrebuje zastaviť čím skôr. Naposledy totiž vyhral ešte 20. júla doma v Nemecku. A spoliehať sa na dvojnásobné body v posledných pretekoch by mohlo byť zradné.

V Japonsku mal pritom víkend rozbehnutý veľmi dobre. V kvalifikácii porazil Hamiltona o necelé dve desatiny sekundy a v mokrých nedeľných pretekoch si Angličana v prvej polovici pretekov držal od tela. Navyše Hamilton pri naháňačke počas prvej výmeny pneumatík spravil chybu a v zákrute Spoon vyšiel mimo trate. S osychajúcou traťou však začal zrýchľovať a po tom, ako bolo povolené využívať systém DRS v nájazde do 29. kola Nemca predbehol, začal sa mu rýchlo vzďaľovať a na ceste k tretiemu víťazstvu v rade ho už nič nezastavilo.

V Pohári konštruktérov stačí Strieborným šípom získať v nasledujúcich štyroch veľkých cenách o 25 bodov viac ako Red Bull a v Brackley (a samozrejme aj v Stuttgarte) môžu otvárať šampanské. Ferrari sa opäť o kúsok vzdialilo tretie miesto, keď z Japonska odchádza s nulou. Personálne zmeny v Maranelle pokračujú. Na odchode z tímu je aj Fernando Alonso, ktorý sa nepohodol so šéfom tímu Marcom Mattiacim a ten neváhal namiesto neho angažovať Sebastiana Vettela. Oficiálne bol zatiaľ potvrdený len jeho odchod z Red Bullu, ale je len otázkou času, kedy Taliani potvrdia jeho príchod.

Preteky ovplyvnil tajfún Phanfone, aj keď jeho stred sa dostal k Suzuke až v pondelok. Štartovalo sa za bezpečnostným vozidlom, po troch kolách boli preteky na štvrť hodinu prerušené pre veľké množstvo vody na trati. Počas pretekov síce dážď ustal, ale ku koncu sa opäť rozpršalo. Doplatil na to Adrian Sutil, ktorý dostal šmyk a v 42. kole narazil do bariéry v siedmej zákrute. Ešte väčšiu smolu mal mladý talent Jules Bianchi na Marussii, ktorý vyletel z trate o kolo neskôr v tom istom mieste, ako Sutil, pričom zozadu narazil do traktora, ktorý odstraňoval Nemcov monopost Sauber. Po náraze ostal v bezvedomí a na miesto nehody muselo prísť lekárske vozidlo. Preteky boli v 46. kole prerušené, ale keďže sa začalo stmievať, ďalší reštart už neprišiel.

Bianchi musel absolvovať operáciu hlavy a zostal na jednotke intenzívnej starostlivosti nemocnice v meste Mie. Sezóna sa tak preňho takmer s určitosťou skončila. Či bude mať táto nehoda vplyv aj na kariéru tohto talentovaného Francúza, sa teraz s určitosťou nedá povedať. Felipe  Massa sa po operácii hlavy v júli 2009 dokázal vrátiť až v nasledujúcej sezóne. Varovaním je ale skôr prípad Maríe de Villotaovej, ktorá po podobnej havárii počas testov práve pre tím Marussia v roku 2012, keď narazila do zdvíhacej plošiny servisného vozidla, prišla o oko a o rok a pol v októbri minulého roka na následky nehody zomrela…

Autor: Braňo Texo

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v F1