Sledujte nás

F1

Hamilton vyhral, ale vyhraté nemá

Veľká cena USA vyriešila viacero neznámych v tohtoročnej tajničke šampionátu formuly 1.

Red Bull sa nám síce po dvoch po sebe idúcich víťazstvách Daniela Ricciarda snažil nahovoriť, že je v hre o titul. Teraz si už ale aj najväčší pochybovači môžu byť istí, že titul získa niektorý z jazdcov tímu s trojcípou hviezdou (lebo matematika nepustí).

Nico Rosberg sa tento rok mohol zapísať medzi legendy F1. Stačilo k tomu málo – poraziť svojho tímového kolegu. Nič ľahšie, dalo by sa povedať, veď jazdci v ostatných autách nie sú tento rok pre Mercedes konkurenciou. Namiesto toho bude navždy tým, ktorý dostal na frak od Hamiltona. V nedeľu mu už druhý krát v tejto sezóne podľahol v priamom súboji na trati. A to nerátame ešte straty v Maďarsku, kde sa za Angličanom zasekol v závere kvôli rozdielnej taktike napriek tomu, že obaja štartovali z opačných koncov štartového poľa a ani prebrzdenie v Taliansku, kde sa Nemcovi nepodarilo vybudovať si dostatočný náskok potom, čo Hamilton spadol na štarte až na štvrté miesto. Keď sa na to pozrieme z opačnej strany, je tento fakt ešte výraznejší: jazdec s číslom 6 tento rok na trati svojho tímového kolegu nikdy nezdolal. V pamäti síce ostane epické a divácky atraktívne dobíjanie prvej pozície v Bahrajne, ale aj tesná prehra v Španielsku. Suma sumárum desať Hamiltonových víťazstiev proti štyrom Rosbergovým hovorí jasnou rečou.

O titule v Pohári konštruktérov sa rozhodlo už pre troma týždňami v Soči. Mercedes tak súťaží len o priečky v historických tabuľkách. Stále totiž ešte môže prekonať „neprekonateľné“ rekordy McLarenu zo sezóny 1988. Pravda, šampionát mal vtedy o tri veľké ceny menej. Už tento víkend môže padnúť aj rekord v počte získaných bodov za sezónu (súčasný bodový systém platí len od roku 2010), to by ale Strieborné šípy museli v Brazílii získať aj jedenáste double v sezóne (v desiatich zo sedemnástich pokusov sa im to tento rok podarilo). Druhé miesto Red Bullu ešte teoreticky môže ohroziť Williams, na jeho potvrdenie ale stačí, aby jedno auto s červeným býkom prišlo do cieľa aspoň na ôsmom mieste (v Abú Zabí pri dvojnásobnej porcii bodov stačí aj deviate). Druhú najväčšiu porciu bodov si z Texasu odváža práve Williams a opäť tak odskočil Ferrari, keď rozdiel narástol už na 42 bodov, čo je pri súčasnej nemohúcnosti tímu z Maranella nedostižný náskok. Takmer rovnaký je aj rozdiel medzi štvrtým a piatym miestom. V McLarene po dobytí piatej priečky dostali chuť postúpiť ešte o pozíciu vyššie, ale to by vo Ferrari nemohol jazdiť Fernando Alonso. Najmä vďaka nemu Anglický tým v USA stratil na Ferrari štyri body.

Situácia v šampionátoch je teda jasná. Všetci už ale netrpezlivo čakajú na koniec sezóny. Formula 1 sa totiž neuloží na zimný spánok, pretože si potrebuje vyriešiť domáce úlohy, na ktoré kašle už najmenej jednu dekádu. Po krachu tímov Caterham a Marussia pred ňou totiž opäť stojí stará známa otázka: Quo Vadis?

Autor: Braňo Texo

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v F1