Sledujte nás

F1

Dážď prišiel z Brackley

V kalendári veľkých cien formuly 1 sú okruhy, ktoré svojou konfiguráciou spôsobia, že aj keď je štartové pole vyrovnané, jazdci si preteky odkrúžia v poradí, v akom sa postavia na štart. A potom sú v ňom také, ktoré dokážu ponúknuť zaujímavé preteky za každých okolností. Silverstone patrí do tej druhej skupiny.

Vzrušenie priniesol Williams

Nebýva to však vždy pravidlom, ale aj tak znudení fanúšikovia vzhliadajú k týmto typom okruhov s nádejou, že ak už neponúknu prekvapivého víťaza, bude sa na čo pozerať. Keď v tomto smere trochu sklamali preteky v kanadskom Montreale, málokto čakal, že sa situácia zmení inde. Z letargie všetkých vytrhli práve posledné preteky v domove britského motoršportu. Diváci boli napokon spokojní, aj keď to všetko dopadlo tak, ako to v tejto sezóne dopadnúť zvykne: dvojicu jazdcov Strieborných šípov doplnil na pódiu Sebastian Vettel. Cestu na stupne víťazov však tentokrát ani jeden z nich nemal ľahkú. Potrápili ich tí, ktorí nakoniec zo Silverstone odchádzali s dlhým nosom. Reč je o jazdcoch tímu Williams, ktorí sa postarali o všetko napätie počas celého víkendu. Najskôr sa v sobotnej kvalifikácii dostali pred oba červené monoposty so skákajúcim koníkom a v nedeľu potom skomplikovali cestu za povinným víťazstvom jazdcom Mercedesu.

Klasika od Franka

Výborným štartom a jazdou na čele v prvej polovici pretekov privolali spomienky na starý dobrý Williams 80. a 90. rokov minulého storočia. Na jednej strane ukázali Ferrari, že cesta za víťazstvom nemusí nutne viesť len cez hľadanie rýchlosti v kvalifikácii. Prečo spomínam práve Ferrari? Pretože práve Taliani majú v tejto sezóne v rukách zopár tromfov, s ktorými sa dá vyhrať nejaká tá partička pokru s dobre namazanou nemecko-anglickou mašinou z Brackley. Áno, dostávame sa aj k druhej strane mince, ktorú tiež poodhalili preteky vo Veľkej Británii: ak chce niekto v tomto roku poraziť Mercedes, musí ho vyzvať na taktickú hru. Bolo to pekné a divácky atraktívne od dua Frankieboys, že sa do prvej výmeny pneumatík preťahovali nielen medzi sebou, ale aj s Lewisom Hamiltonom. V priamom súboji žiaľ nikto nemá nárok. Williams túto skutočnosť ignoroval a nešpekuloval so zdržiavaním Strieborných šípov jedným so svojich monopostov, čo sa mu nakoniec v závere pretekov vypomstilo. Mercedes sa síce snažil zabrnkať na nervy vytiahnutím svojich mechanikov do boxovej uličky na predstieranú výmenu pneumatík, ale Sir Frank má v tíme so svojím menom dosť skúsených ľudí, ktorí sa nedali nachytať. Posledný britský šampión sa však nenechal znervózniť a s kľudom typickým pre Angličana si počkal na svoju príležitosť, ktorá prišla s prvou výmenou pneumatík. Dokonale ju využil a do konca pretekov už ju z rúk nepustil.

 Záver zdramatizoval dážď

Odvtedy to mohla byť nuda a minimálne jedno miesto na stupňoch víťazov by sa Felipemu Massovi alebo Valtterimu Bottasovi podľa všetkého ušlo. V poslednej tretine však prišla jedna z anglických prehánok, ktorá sa postarala o vzrušenie v závere pretekov. Najviac na ňom vyťažili Nico Rosberg a Sebastian Vettel. Prvý z nich siahal na víťazstvo, druhý sa výmenou pneumatík do dažďa v správnom čase dostal na tretiu priečku. Ten najideálnejší moment na zastávku v boxoch ale vystihol Lewis Hamilton. Tímoví taktici tentokrát nezaváhali, ako zvyčajne. Snáď im pomohlo aj to, že mali informácie o intenzite a rýchlosti, ktorou sa dážď blíži k okruhu priamo z prvej ruky od kolegov z neďalekej továrne Mercedesu v Brackley. Práve odtiaľ totiž prišla prehánka a spočítať si, kedy dorazí na okruh bola už pre nich hračka. Nico Rosberg, ktorý prezúval hneď v nasledujúcom kole po svojom tímovom kolegovi už v druhej polovici na čoraz mokrejšom povrchu okruhu stratil priveľa času, aby potom mohol zabojovať o víťazstvo.

Všetkých viac ako stotisíc divákov tak odchádzalo z okruhu spokojných s triumfom domáceho šampióna. Tretím víťazstvom na Silverstone sa vyrovnal anglickej legende Nigelovi Mansellovi (aj keď ten pridal ešte jedno prvé miesto na okruhu Brands Hatch), ale najlepším Britom na Britskej Veľkej cene stále ostáva Škót Jim Clark. Hamilton päť odskočil Rosbergovi v preťahovačke o titul na sedemnásť bodov. Tretí Sebastian Vettel si zachováva aspoň matematickú šancu, ale v jeho tohtoročnú korunu šampióna prestali veriť snáď už aj v Maranelle. Do jazdenia v posledný júlový víkend, priatelia.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v F1