Sledujte nás

Príbehy spod piatich kruhov

Gymnastikou si zachránila syna

Oksana Čusovitinová (* 19. júna 1975) je nemecká športová gymnastka uzbeckého pôvodu. Je trojnásobnou majsterkou sveta a víťazkou OH 1992 v súťaži družstiev.

Keď v roku 1991 získala svoj prvý titul majsterky sveta, viacero z jej súperiek na LOH 2008 v Pekingu ešte ani nebolo na svete. Oksana Čusovitinová aj vo svojich tridsiatich troch rokoch dokázala, že športová gymnastika nie je výsadou len tínedžeriek.

Ako je možné, že vydržala tak dlho? Okrem toho, že milovala gymnastiku a obetovala jej všetko, práve ona jej pomohla zachrániť život milovaného synčeka. V roku 2002 zistili jej trojročnému Ališerovi akútnu leukémiu. Čusovitinová a jej manžel, bývalý zápasník Bachodir Kurpanov, žili v tom čase v Uzbekistane, kde lekári nevedeli chlapcovi pomôcť. Pomohla ale náhoda. Otec jednej z Oksaniných súperiek bol lekárom a ponúkol im operáciu v nemeckom Kolíne nad Rýnom. Tamojšia nemocnica prijala Ališera za pacienta, od rodičov však žiadala prísľub, že zoženú 100-tisíc dolárov potrebných na liečbu.
Čusovitinová preto aj v dvadsiatich siedmich rokoch cvičila. Keď vyšlo najavo, že víťazstvá „premieňa“ na peniaze, aby tak zaplatila liečebné náklady, vznikla celosvetová zbierka medzi súperkami a fanúšikmi. Na konto „Ališer“ prichádzali malé, ale nepretržité príspevky.

Liečba bola teda uhradená, Ališer vyliečený. Oksana ponúkla Nemeckej gymnastickej federácii ako prejav vďaky, že ju bude reprezentovať. V jej rodnom Uzbekistane pochopili, prečo sa tak rozhodla, a nevnímali to ako prípad emigrácie. Viedlo ju materinské srdce, a to sa rozhodlo správne. Pre Ališera.

„Túto medailu venujem jemu,“ vravela v Pekingu zvierajúc v ruke striebro z preskoku. Čusovitinová ho už vybojovala v drese krajiny, ktorá dala jej synovi novú šancu.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Príbehy spod piatich kruhov