Sledujte nás

Hokej

Detroitská ruská päťka

Kvôli trom veciam ľutujem, že som nezažil 90-te roky aspoň ako tínedžer. 1. Hudobná éra grungu 2. Priame vysielania a vydanie F.R.I.E.N.D.S. 3. Detroitská ruská päťka. Znie to prehnane? Pravdepodobne už nikdy nebude v NHL formácia hráčov, ktorá dokázala takto spolupracovať.

Larionov, Fetisov, Federov, Kozlov, Konstantinov (prví dvaja aj z ruskej/sovietskej päťky).

V sezóne 96 bol Larionov vymenený do Detroitu (Scotty Bowman ho už dlhšie mal v hľadáčiku). Touto výmenou boli v Detroite štyria Rusi (hore menovaní okrem Fetisova). Bowman sa rozhodol skompletizovať zbierku a získal do tímu „Slavu“. A to, čo títo piati predvádzali, nechápal nik. Bowman sa vyjadril, že mu z pohľadu štýlu, ktorý sa hral v NHL, nedávalo zmysel, a predsa im prikázal, nech nič nemenia. Strieľali zriedka, ale zato presne. Ich nahrávky a prevzatia puku miatli obrancov a boli krásnou ukážkou ruskej školy. Bowman ich nedával hrať vždy pokope, aby si súper nezvykol a túto formáciu s radosťou použil v play-off.

Formácia debutovala 27.10.1995:

Larionov

Tvorca hry, lámal bariéry medzi východom a západom. Jeho prvý plat v NHL bol rozdelený na dve polovice. Jednu si nechal a druhú musel poslať do svojej rodnej krajiny. Aj preto odohral v 1993 sezónu vo Švajčiarsku, čím sa mu zrušil jeho delený kontrakt. Tak ako v Sovietskom zväze počas olympijských hier či MS, aj v Detroite patril medzi najdôležitejších hráčov. Pri ziskoch „Stanovho“ pohára v sezónach 1997 a 1998 hral kľúčovú úlohu.

Fetisov

Kapitán, ktorý v 80-tych rokoch korčuľoval dozadu rýchlejšie ako väčšina hráčov dopredu. Po olympijských víťazstvách v rokoch 1984 a 1988 mu bolo verejne sľúbené, že bude môcť ísť hrať do NHL. Tichonov v zákulisí nesúhlasil a Slava sa stal väzňom, čo vyvrcholilo v konflikte, z ktorého tréner odchádzal víťazne.

Momentálne je ministrom športu v Rusku.

Konstantinov

Vlad bol tvrdý hráč. Podľa vlastných slov jeho úlohou nebolo strieľať góly, ale donútiť súpera, aby sa viac sústredil na neho, ako na strieľanie gólov. Šesť dní po výhre Stanley Cupu v 1997 počas osláv nabúrala jeho limuzína do stromu. Vyviazol so zraneniami hlavy a paralyzovaný, prišiel koniec kariéry.

V sezóne 1998, keď Detroit hral a vyhrával pre Vlada. 

Kozlov

Keď rozmýšľam nad ruskou päťkou, tak som nadšený z toho, že dvaja vynikajúci strelci ako Kozlov a Federov dokázali spolu hrať a neboli rozdelení do dvoch rôznych útokov. 43-ročný hráč ešte pred rokom hral v KHL. V NHL patril medzi najlepších hráčov na nájazdy, kde sa jeho percentil blížil k 60.

 

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Kliknite pre pridanie komentára

Napíšte odpoveď

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Hokej