Sledujte nás

LOH 2016

Rio na dvoch kolesách

Najväčší sviatok športu sa pred pár hodinami rozbehol a hneď v prvý deň si sily zmerali cestní cyklisti. Na krkolomnú trať dlhú 237-kilometrov nastúpilo 143 borcov z každého kúta zeme. Scenéria do ktorej bola trasa zasadená bola určite najkrajšia zo všetkých doterajších, organizátori si na jazdcov zároveň pripravili z každého súdka po troške. Dlažobné kocky, dlhé rovinaté úseky na vetre, kopce so sklonom cez 20% a kruté technické zjazdy trestajúce každé malé zaváhanie.

Absencia vysielačiek v pelotóne mala za následok vytvorenie silného šesťčlenného úniku hneď v úvode. Aj keď sa Kwiatkowski a Geschke snažili, náskok nikdy nepresiahol šesť minút. Závod kontrolovali takmer domáci Kolumbijčania, no v stúpaniach tempo diktovali Briti po vzore Sky na TdF. Ťah Cummingsa a Stannarda vydržali len tí najodolnejší vrchári a klasikári. Osemdesiat kilometrov pred cieľom sa začal závod už naplno. Pád Porteho a menšie rozdelenie pelotónu využili Taliani Nibali a Aru aby odišli z hlavnej skupiny. Za nimi sa vydali Thomas, Yates (VB), Van Avermaet (Bel.), Majka (Pl), Henao (Kol.) či Fuglsang (Dán.). So situáciou na trati nemohli byť spokojní Francúzi a Španieli. Po pár kilometroch sa z hlavného balíka odtrhli aj Rodriguez (Špa.) s Meinjesom (JAR). Na čele sa teda vytvorila extrémne silná skupina z ktorej mal byť korunovaný nový olympijský víťaz. Všetci čakali na posledné kruté stúpanie a následný náročný zjazd. Pred vrcholom zaútočili Nibali, Henao a Majka. Vytvorili si sľubný odstup, avšak prejavila sa únava z viac ako päť hodinového šliapania v tropickej horúčave. Chvíľková strata koncentrácie jedenásť kilometrov pred páskou poslala Nibaliho a Henaa v zjazde k zemi. Majka sa na poslednú chvíľu dvojici vyhol a ocitol sa osamote na čele závodu. Bohužiaľ Majka neexceluje ani v zjazdoch ani v jazde osamote po rovine. Dal do toho všetko, ale skupina za ním bola jednoducho príliš silná. Zozadu zaútočili Van Avermaet a Fuglsang. Trojica na čele sa spojila približne dva kilometre pred cieľom. Všetci traja vedeli, že Van Avermaet je v hromadnom dojazde o minimálne dve triedy silnejší ako dvojica vrchárov dokopy, títo ale už nemali sily na to, aby nastúpili a utrhli ho ešte pred špurtom. A tak v posledných metroch belgický „Wheelsucker“ (prezývku si vyslúžil pre priživovanie sa na ostatných pri monumentoch na jar, spýtajte sa Sagana) bez menších problémov donútil Fuglsanga čumieť mu len zadnicu. Majka špurt vypustil a odnáša si bronz.

Najväčšie sklamanie prežili Briti. Tí po domácom Londýne 2012 neohúrili ani tentoraz. Yates a Froome nemali svoj deň a zvesili nohy v poslednom kopci. Thomas to zaparkoval v zjazde do stromu a bolo po nádeji na úspech.

To však nie je z cyklistického Ria všetko. Už o štyri dni sa borci postavia na štart časovky jednotlivcov a celý týždeň budú prebiehať závody na Velodróme v dráhovej cyklistike, kde môžeme vidieť hviezdy ako Cavendish, Viviani, Gaviria či víťaza TdF 2012 Sira Bradleyho Wigginsa.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v LOH 2016