Sledujte nás

Športové legendy

Zradilo ho vlastné telo

František Venclovský sa do dejín športu zapísal ako prvý Čechoslovák, ktorý preplával kanál La Manche. Toto prvenstvo mu už nikto nikdy nevezme.

Je však smutné i zvláštne zároveň, že skúsený plavec našiel smrť v moravskej rieke. Bol hádam neopatrný? Kdeže, ako otužilec a skúsený plavec, ktorý má za sebou takýto úspech, predsa prezieravo rátal s kde-čím. Rátal so zradnosťou vody, no nie so zradou vlastného tela, ktoré dovtedy nevykazovalo žiadne problémy.

Desiatky rokov si František Venclovský, alebo Franta Kanál, ako ho mnohí nazývali, viedol tréningový denník, ale koncom roku 1996 zápisy redli. V októbri 1996 bolo len osem tréningov a v novembri toho roku dvanásť. Posledný zápis bol vykonaný v 26. novembra 1996: plávam v Bečve, voda +3 st. C, mierne sneží, 600x kliky.

Po ďalšom tréningu v Bečve zápis chýbal a Venclovský skončil v nemocnici. Dňa 12. decembra 1996 ho operovali a nasledujúci deň 13. decembra 1996 v nemocnici v Přerove zomrel.

Čo bolo za jeho tragickou smrťou?

V novembri 1996 sa na udeľovaní přerovského vyznamenania zoznámil s ďalším vojakom- otužilcom a dohodli sa, že mu ukáže, ako sa pláva v Bečve. Vo vode však zrazu úplne stuhol, nemohol sa ani pohnúť. Týždeň si poležal v nemocnici, no po niekoľkých dňoch mu doma znovu prišlo zle. Tvrdý, životom i športom zocelený muž však do nemocnice šiel až druhý deň popoludní. Lekári nevedeli, o čo ide. Operácia ukázala, že už je zle a príliš neskoro. Krvná zrazenina mu upchala tenké črevo. Napriek veľkej snahe lekárov sa „oceľového“ muža nepodarilo zachrániť.

13. decembra 1996 „doplával“ do svojho životného cieľa. Pokoril La Manche, no pár minút v pokojnej moravskej vode ho stálo život. Zomrel však tak, ako by chceli mnohí. Tak ako herci na pódiu, tak plavec vo vode.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Športové legendy