Sledujte nás

Šesť otázok

Šesť otázok: Vladimír Goffa

Vladimír Goffa

Narodený ešte v minulom storočí. Zrelý muž, ale nie prezretý. Trvalé bydlisko na Pobreží Slotoviny. Slobodný, ženatý, rozvedený, nezadaný. Strelec. Ing. Pracujem v oblasti gólov, bodov, sekúnd. Nefajčiar a nepič. Rocker. Životné mottto: „Radšej sa popáliť než zamrznúť“ respektíve „Lepšia štipka smelosti, ako tona opatrnosti“. 116 zápasov vo futbalovej federálnej československej lige, 16 gólov.

Ako si sa dostal k futbalu a ktoré momenty v kariére považuješ za svoje topky?

K organizovanému futbalu som som sa dostal pomerne neskoro, až ako 16-ročný. Dovtedy som kopal do lopty len s kamarátmi na ulici. Asi dobre, keďže už v 18 som hral za mužov Vranova nad Topľou a potom dlhé roky za ZVL Žilina a 5 rokov na konci kariéry v rakúskom Neusiedl am See. Raz (v zápase s Bulharskom v roku 1983) som okúsil aj reprezentačný dres olympijského výberu ČSSR. Ako tréner som pracoval v rôznych prvo a druholigových slovenských kluboch, dva roky som bol asistentom Stanislava Grigu pri U 21. Získal som dva tituly na Maldivách a s mužstvom si zahral Ázijskú Ligu majstrov. V zahraničí som trénoval aj Frýdek Místek a ako asistent Bialsko Biala. Rád spomínam na asistentstvo u trénera Vrbu v Žiline.

Všetko má svoje mínusy. Ak nepočítame zranenia, kde vidíš najväčšie negatívum futbalu?

Futbalové mínusy vidím jedine v zraneniach. Za mojej futbalovej éry nebola medicína či regeneračné možnosti na úrovni, nastupoval som často pod injekciami a tabletkami na utlmenie bolesti. Pred tromi rokmi som musel podstúpiť vážnu operáciu členku po starých zraneniach a doktor mi povedal, že tak zdevastovaný členok ešte nevidel. Nuž daň za hráčsku kariéru.

Čítal som že nemáš rád tiki-taku, akú futbalovú filozofiu uznávaš ?

Tikii taka naozaj nemusím, nekonečná prihrávkovaná ma nekonečne nudí. Mám rád futbal so všetkými jeho atribútmi. To znamená chcem vidieť aj chlapské osobné súboje, šmýkačky, dlhé pasy, vysoké lopty. Neznášam, keď sa často hrá cez brankára. Veď ani v hokeji či hádzanej sa nehrá na percentuálne držanie lopty či puku, ale hra smeruje dynamicky dopredu. Preto mám rád basketbal, kde musíte zakončiť do 20 sekúnd alebo volejbal, kde máte len tri prihrávky a bum.

Vladimír Goffa

Gerrard alebo Lampard?

Hamšík. Má v sebe X Factor – kombináciu talentu, pracovitosti a pozitívneho emočného magnetizmu, ktorý nás baví. Slušnosť, pokora, skromnosť. Tieto tri dominantné povahové cnosti (aj v zlých futbalových časoch) ešte viac umocňujú a vyšperkovávajú jeho geniálne umenie. Mal som česť i šťastie trénersky s ním pracovať v roku 2004, keď bol ako 16 ročný belasý benjamínok preradený k mužom do letnej prípravy. Marek nie je nadčlovek a určite má svoje muchy. Ale konečne už športová verejnosť prestala hanlivo kikiríkať o jeho kohútovi na hlave či uštipačne komentovať nespočetné tetovania a s uznaním si viac všíma, že tento inteligentný mladý muž nedvíha nos vyššie než hlavu a môže byť v mnohých smeroch pre našu mládež vzorom. Vie, čo je úcta a rešpekt k trénerom, spoluhráčom či fanúšikom na ihrisku i mimo neho. Nechýba mu sebareflexia, nepozná hviezdne maniere, žije usporiadaným rodinným životom. Popularita či peniaze ho vôbec nezmenili. Vonia človečinou, ktorá nás môže inšpirovať. A čo sa týka Gerrarda a Lamparda, uznávam ich ako veľkých srdciarov svojich klubov.

Skvele píšeš, máš svojský humor, dáš nejakú svoju „funny goffa story“ ?

Vždy ma pobaví úsmevná skúsenosť z môjho trénerského pôsobenia v Moldave niekoľko rokov dozadu. Multikulti mužstvo. Okrem Slovákov aj Nigérijčan, Poliak, Srb, dvaja Brazílčania, dokonca i Japonec. Prvý tréning, v šere pod umelým osvetlením, v cudzom prostredí nikoho nepoznám. Rozcvička začínala párovým futbalom dvoch mužstiev proti sebe, pričom dvaja hráči z rovnakého tímu sa držia za ruky. Všetkých som vopred poprosil, nech sa spolu neuchopia cudzinci, ale aby každý z nich vytvoril pár so Slovákom. Ako sa tak obzerám, ruka v ruke obaja Brazílčania. Tak smerom k nim gestikulujem: „ Heeej, vy dvaja mi nerozumiete?“A jeden z tých Brazílčanov mi ľúbozvučnou slovenčinou odpovie: „Pán tréner, ale ja som Róm.“

Keby si mohol byť časťou bicykla, potom ktorou?

Pomocnými kolieskami. Neznášam pokrytectvo, riťolezectvo, aroganciu, ohováranie. A práve pomocné kolieska vedia človeka podržať, keď to najviac potrebuje.

Vlado, ďakujeme za rozhovor.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Šesť otázok