Sledujte nás

Príbehy spod piatich kruhov

Od šampióna k násilníkovi

Šport niekedy píše naozaj neskutočné príbehy, nad ktorými sa nám občas zastavuje rozum…

Jedným z takých je nepochybne príbeh anglického skokana na lyžiach Eddieho, ktorého nikto nenazval inak ako Orol Eddie. Po tom, čo som si pozrel životopisný film o jeho športovej kariére, zaujala ma ešte jedna postava. Je ňou Fín Matti Nykänen, štvornásobný olympijský víťaz a šesťnásobný majster sveta v skokoch na lyžiach. Okrem toho vyhral aj Svetový pohár. Štyrikrát. Na olympiáde 1988 v Calgary sa stal prvým skokanom, ktorý zvíťazil na oboch mostíkoch. Neuveriteľný talent.

Tieto obrovské úspechy dosiahol Matti ako relatívne mladý športovec, čo sa nepriaznivo odrazilo na jeho osobnom živote. Už počas aktívneho skákania bol podozrievaný z alkoholizmu. Pred jeho legendárnou olympiádou v Calgary sa dokonca Matti stratil a celá fínska výprava odišla do Kanady bez neho. Objavil sa po niekoľkých dňoch a nakoniec odcestoval sám. Oficiálna verzia až do 90. rokov znela jasne – Matti bol chorý. Až neskôr vyšlo najavo, že sa vtedy poriadne oddal alkoholu.

Údajné užívanie drog, alkoholizmus, neúspešná kariéra rockového speváka, či striptéra s umeleckým menom “Eagle”. Päťkrát ženatý, ani raz úspešne. Niekoľkokrát obvinený z domáceho násilia a vyše rok vo väzení za pokus o vraždu. Po tom, čo bol na výnimku prepustený, vydržal na slobode len štyri dni, kedy bol opäť zatknutý za domáce násilie. V roku 2009 dorezal a škrtil svoju ženu, bol zatknutý a hrozilo mu obvinenie za pokus o vraždu. Nakoniec bol však tento skutok vyhodnotený “len” ako týranie.

„Love is like a ball of wool – it begins and ends,“ alebo „A movie is a movie. When you make a movie, then it’s a movie.“ Aj kvôli takýmto a podobným nelogickým výrokom je doteraz posmešne označovaný za filozofa.

Tento príbeh nám ukazuje, ako sa z národného hrdinu stala hanba a spodina spoločnosti. Kedysi obrovská športová osobnosť a legenda je dnes len tieňom toho, čím bola v roku 1988.

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Príbehy spod piatich kruhov