Sledujte nás

F1

Návrat Roberta Kubicu do F1

Kubica - BROsport.sk

Fanúšikom pretekov F1 určite neunikla informácia, že poľský jazdec Robert Kubica dosiahol výborný čas na Hungarioringu. Tím Renault môže byť právom hrdý na svojho pretekára. Rozhodnutie klubu dať Kubicovi šancu prinieslo úspech, z čoho majú radosť aj jeho fanúšikovia. Spolu sa pozrieme na okolnosti, ktoré sprevádzali túto udalosť.

Minulosť poľského pretekára

Dohromady zaznamenal Robert 76 štartov na veľkých cenách, pričom až 12-krát stál na pódiu, no len raz ako víťaz. Štyri roky jazdil v tíme BMW Sauber, pre ktorý získal to jedno spomínané víťazstvo. Bolo to v Kanade v roku 2008. V 2010 Kubica prestúpil do tímu Renault, ale ešte pred začiatkom sezóny mal haváriu počas pretekov Ronde di Andora. Musel  podstúpiť niekoľko operácií, nakoľko utrpel veľké zranenia. Prišiel o časť pravého predlaktia, utrpel viacnásobné zlomeniny a stratil mnoho krvi. Predpokladalo sa, že už viac za volant F1 nesadne.

Veľkolepý návrat

32-ročný pretekár sa v Budapešti ukázal v dobrom svetle. Počas doobedňajších testovacích jázd zvládol 72 kôl so siedmym najlepším časom a poobede zajazdil ďalších 70 kôl a skončil so štvrtým najlepším časom. Jeho najrýchlejšie kolo bolo len o 1,448 sekundy pomalšie ako najrýchlejšie kolo Sebastiana Vettela v nedeľu počas hlavných pretekov. A dokonca bol tento čas len o jednu desatinu horší, ako kvalifikačná jazda Jolyona Palmera, ktorý išiel za tím Renault. Fanúšikov, ktorých láka tipovanie, si tak určite prídu na svoje, keď Kubica nasadne za volant F1 v niektorej z Veľkých cien.

Bezprostredné dojmy jazdca

Kubica sa vyjadril, že to bol fantastický pocit sedieť opäť za volantom na jednom z najkrajších okruhov. Bolo pre neho úžasné, keď videl, koľkí priaznivci ho prišli podporiť a prejavil im svoju vďaku. Pre neho to boli kľúčové preteky, kedy si sám potreboval zodpovedať na mnohé vnútorné otázky, či na to má a či bude schopný opäť zvládnuť stres a napätie, ktoré sú kladené na jazdcov F1. Nakoniec sa pre novinárov vyjadril, že je vďačný aj tímu Renault, že ho podporil a umožnil mu návrat.

Čo predchádzalo jeho návratu

Ešte predtým, v roku 2012, skúšal Kubica jazdiť. Prešiel dvoma testovacími jazdami so Sergejom Sirotkinom, ktorý bol skúšobným jazdcom tímu. Testy dopadli dobre, ale Kubica potreboval ukázať, že je schopný zajazdiť dobré časy aj na skutočných pretekoch, čo sa mu aj podarilo. Samotný jazdec aj vedenie tímu je zatiaľ strohé vo vyjadreniach, či a kedy nastúpi. Verejnosť by určite rada videla tohto pretekára zápoliť opäť o prestížne ocenenia, nakoľko sa Kubica môže stať symbolom bojovnosti a teraz už aj je inšpiráciou pre mnohých, aby sa nevzdávali a bojovali aj napriek ťažkostiam, ktoré život prináša.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v F1