Sledujte nás

Bojové športy

McGregor – Mayweather – „Vidíte, ja som to vravel!“

Fanúšikovia bojových športov už netrpezlivo očakávajú udalosť, ktorá v dejinách týchto športových odvetví nemá obdobu.

Čakajú na boxerský zápas medzi súčasnou absolútnou hviezdou zmiešaných bojových umení (MMA – mixed martial arts) 29-ročným Írom Conorom McGregorom a Floydom Mayweatherom, 40-ročným americkým boxerom, ktorý za 20 rokov profesionálnej kariéry nenašiel premožiteľa (skóre 49-0) a je ovenčený toľkými titulmi a superlatívmi, že by to vydalo na knihu. Hviezda proti hviezde. Legenda proti legende. Univerzálny top bojovník proti najúspešnejšiemu boxerovi posledných dvoch dekád. Ale aj šport proti športu. Ak vyhrá McGregor, pre ktorého je pästiarske umenie len jednou z jeho zbraní, prestíž boxu nepochybne utrpí. Víťaza nečaká žiaden oficiálny titul. Len prestíž a nekonečná sláva. A maličkosť, 9-miestna suma na bankovom konte. „Money“ Mayweather, ako znie jeho prezývka, v nedávnom interview povedal, že od tohto zápasu očakáva celkový zisk 350 miliónov dolárov.

Záujem verejnosti je obrovský, priam monštruózny. Už na tlačové konferencie v Los Angeles, Toronte, New Yorku a Londýne, kde si obaja hlavní protagonisti poriadne verbálne nakladali, sa predávali lístky a na každú z nich prišlo 15 – 20 tisíc ľudí. Lístky na samotný zápas sú beznádejne vypredané, ceny sú horibilné, od 500 do 15 tisíc dolárov za lístok.

Šance oboch borcov na víťazstvo sú predmetom odborných diskusií aj emotívnych hádok, kde zainteresované strany často „jednoznačne a bez pochýb“ favorizujú jedného či druhého. Stávkové kancelárie (a treba povedať, že aj väčšina odborníkov) favorizujú majstra obrany Floyda Mayweathera, avšak kurzy sa postupne výrazne menili v prospech McGregorovej ľavačky. Najmä potom, čo sa objavilo video, kde McGregor v prípravnom sparingovom zápase demoluje Paulieho Malignaggiho, bývalého dvojnásobného boxerského šampióna. Posledný rozruch vyvolal návrh z tábora Mayweathera, aby sa boxovalo v menších 8-uncových rukaviciach (bežné pre túto váhovú kategóriu sú 10-uncové, v zmiešaných bojových umeniach sa však bojuje so 4-uncovými). To na prvý pohľad nahráva McGregorovi a ten to aj privítal.

Ťažko povedať, čo je len mediálna a marketingová hra a aké je reálne rozloženie síl. Floydova kariéra a bilancia hovorí za všetko, nedokázali ho zdolať najlepší boxeri sveta. Väčšina z nich ho mala problém trafiť. Je dva roky na boxerskom dôchodku, má 40, ale vyzerá a pohybuje sa ako dvadsiatnik. Jeho Achilovou pätou by mohla byť tvrdosť, lepšie povedané mäkkosť úderov. Knokaut nie je jeho silná stránka a McGregor je z oktagonu zvyknutý na iné „hladkanie“. Možno preto tie 8-uncové rukavice. Ír má minimálne skúsenosti z boxerského ringu, profesionálne žiadne. Iný priestor, iná dĺžka a počet kôl, iná veľkosť rukavíc, iná technika, hlavne obrana, iné reflexívne konanie…Conor však nie je žiaden naivný hazardér. Jeho sebavedomie a na prvý pohľad veľkohubé reči sú podložené sofistikovaným tréningom, absolútnym podriadením sa cieľu a rovnako ako u Mayweathera, výsledkami. Keď sa ho pýtali, čo si myslí o tom, že jeho súper si v príprave nepozval ako sparing-partnera žiadneho MMA bojovníka, úplne kľudne a samozrejme odpovedal, že to by nemalo zmysel, lebo žiaden bojovník nie je ako on a Mayweather by si musel pozvať prevteleného Bruce Leeho.

Osobne si myslím, že Conor McGregor má potenciál na to, aby Floyda raz dobre trafil. A ak sa tak stane, Američan bude mať problém. Na body to zas bude zrejme jasne pre „dôchodcu“. V každom prípade nás 26.augusta čaká bombastická šou, po ktorej si tisíce na chvíľku zdvihnú sebavedomie vetou „Vidíte, ja som to vravel!“.

P.S.: Aj na Slovensku v priamom prenose na Dajto. 

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Bojové športy