Sledujte nás

Šesť otázok

Šesť otázok: Ivan Dornič

Našu otázkovú šestku si vychutnal aj bývalý hokejový reprezentant Československa a súčasný tréner Detvy. Dámy a páni, Ivan Dornič.

Ivan, hokejovo si pochodil Česko, Maďarsko, Rakúsko, Taliansko, Nemecko. Ako by si porovnal hokej aspoň v niektorých z týchto krajín?

Musím povedať, že mám pocit, že vo všetkých týchto krajinách ktoré ste spomenuli hokej napreduje, a u nás, či sa nám to páči alebo nie, nejako stagnuje. Stále sa búchame do pŕs, že sme hokejová krajina, ale keď si pozrieme hokejové štadióny, tak si musíme priznať, že sa môžeme zaradiť medzi hokejových trpaslíkov. Stále sa chceme porovnávať so Švédskom, Fínskom, a ďalšími, treba ale aj sebakriticky priznať naše podmienky pre ľadový hokej. A ako sa stará štát o toto odvetvie.

V seniorskej česko-slovenskej repre 23 zápasov, sedem gólov. Spomenieš si a popíšeš nám ten najkrajší?

V tej dobe byť reprezentantom ČSSR bolo pre Slováka niečo, čo si dnes slovenský reprezentant nevie ani uvedomiť… Slovenský hráč musel byť v tej dobe dvakrát lepší ako český hráč, a preto sme si to veľmi vážili a robili všetko preto, aby sme sa do národného družstva dostali a udržali sa tam čo najdlhšie. Odohral som síce len 23 zápasov, ale to bolo v priebehu asi piatich rokov, pričom vtedy sa nehralo toľko turnajov a priateľských zápasov ako je to v dnešnej dobe. Hral som pravé krídlo a konkurencia bola naozaj veľmi veľká. Lála, Šejba, Válek, Hrdina, Rosol, Caldr, Korbela – a ja, Slovák Dornič.

Ak sa dobre pamätám, svoj prvý gól som dal v prípravnom zápase pred Cenou Izvestii vo Fínsku proti domácim Fínom a bolo to práve proti brankárovi Tammimu, keď som vyrovnal na 5:5. S Tammim som si zahral za Výber Európy Old-Boys v jednom drese a spolu sme pri pive trochu zaspomínali na naše začiatky (viď foto)…

Čo pokladáš v hokeji za najdôležitejšie?

Najdôležitejšie pre športovca je zdravie a chuť hrať. V hokeji mi vždy imponovala technika a hokejový rozum, proste čítať hru.

Tvoj najväčší hokejový zážitok?

Tých zážitkov bolo strašne veľa. Nikdy nezabudnem ako sme si v Japonsku kúpili elektronické veci a v obchode sa nám po zaplatení len poklonili a odprevadili nás z obchodu. My sme tomu vôbec nerozumeli a boli sme nahnevaní, že nás oklamali a nechcú nám dať naše veci, ktoré sme si zaplatili. Po niekoľkých vysvetleniach sme zistili, že oni nám veci doručia na náš hotel, čomu sme samozrejme tiež neverili a chceli sme svoj tovar.

Nakoniec sme odišli po zaplatení bez svojich vecí, ktoré sme si kúpili, cítiac sa veru oklamaní. Po príchode na hotel sme mysleli, že na recepcii nás bude čakať náš zakúpený tovar, no nič nás tam nečakalo. O to väčšie bolo prekvapenie po otvorení našej izby, kde nás čakal náš kompletný tovar a k tomu ešte aj darček navyše.

Experti vravia, že v r.2060 porazí futbalová jedenástka robotov futbalových majstrov sveta Homo Sapiens. Myslíš, že sa niečo také môže stať niekedy aj v hokeji?

Priznám sa, že ja tomu neverím, ale v dnešnej pretechnizovanej dobe je možné už asi všetko…

Vieš, koľko váži hokejový puk?

Niekedy som to vedel naozaj presne, veď nás z toho skúšali na FTVŠ keď som si robil A-licenciu. Ale skúsim si len tipnúť – 2,5 x 7,5  a váha 160…165 gramov?

Ivan, želáme dobré zdravie a vďaka za rozhovor.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Šesť otázok