Sledujte nás

Ostatné športy

Wim Hofova metóda

Wim Hofova metóda - BROsport.sk

Keď sme nedávno písali o otužovaní, spomenuli sme tzv. Wim Hofovu metódu. Hoci je táto nová prevratná metóda rozšírená už aj u nás, mnohí sa s týmto pojmom stretávajú prvýkrát.

Čo vlastne je Wim Hofova metóda?

Je to metóda, ktorá dokáže ovplyvniť autonómny nervový aj imunitný systém. Počas 30 rokov ju vyvíjal a vylepšoval istý Wim Hof (o ňom sa dozviete viac už v jednom z nasledujúcich článkov).

Ide o spôsob, ktorý kombinuje špeciálnu formu dýchania, sústredenia a vystavovania sa chladu. Je zatiaľ jedinou metódou, vďaka ktorej si môžeme sami ovplyvniť svoju biochémiu, a teda aj svoje zdravie. Testuje sa už niekoľko rokov a výsledky ukazujú, že môže pomôcť ľuďom s únavou, s autoimunitným ochorením, srdcovo-cievnymi problémami i ľuďom s nadváhou.

Pri tejto metóde musí byť človek trpezlivý a vnímavý k svojmu telu. Je možné začať v akomkoľvek veku, ale jednotlivé techniky treba robiť postupne a pozorne ich vnímať. Neskákať bez tréningu do ľadovej vody alebo robiť dychové cvičenia vo vode. V opačnom prípade si človek viac ublíži ako pomôže.

A prečo začať s Wim Hofovou metódou?

Odpoveď je veľmi jednoduchá. Žijeme v blahobyte, v komforte, ktorý si kedysi dovolila len šľachta. Je síce fajn mať všetkého nadostač, ale nič sa nemá preháňať. Aj blahobyt nás môže začať zvnútra pomaly „požierať“. A vtedy upadáme do depresie, strácame zmysel života, priberáme a sme celkovo nespokojní.

Kde je teda ten pomyselný bod, kedy sa cítime maximálne spokojne a neobmedzene? Keď sme v rovnováhe. Pokiaľ si teda užívame maximálny komfort, musíme ho vyvážiť extrémnym diskomfortom. Nie je to nič nemožné. Napríklad ak každý deň dobre a dosť jeme, občas si môžeme dať pôst; ak sa sprchujeme v teplej vode, môžeme si dať v závere na pár sekúnd studenú sprchu. Sú to maličkosti, ale práve z týchto maličkostí dokážete vyskladať to najlepšie pre svoje telo a svoje zdravie.

Skúsite? 🙂

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ostatné športy