Sledujte nás

Ostatné športy

A opäť Wim Hof

Ale tentokrát už niečo o samotnom tvorcovi metódy, pri ktorej vďaka špeciálnej forme dýchania, sústredenia a vystavovania sa chladu dokáže človek bojovať aj s inými extrémnymi situáciami (nielen s ľadom).

Wim Hof sa narodil v roku 1959 v Holandsku ako jedno z deviatich detí. Bol obyčajným, i keď možno viac pozitívnym a extrovertným dieťaťom. Neustále behával vonku a vymýšľal nielen detské bláznovstvá, ale skúšal experimentovať aj sám so sebou. Najprv len tak detsky, napr. koľko sekúnd dokáže ležať nahý v snehu. S príchodom dospelosti však prišli nové, väčšie výzvy. Najprv sa stal vegetariánom a časom sa rozhodol svoju mimoriadnu odolnosť pretransformovať na úspech a jedinečnosť, aby tak podľa jeho slov mohol pozitívne motivovať viac ľudí. S tým súvisia aj neuveriteľné rekordy a úspechy, ktoré Wim dosiahol. Stručne zhrnieme jeho najväčšie doterajšie počiny:

  • maratón za polárnym kruhom v sandáloch a v šortkách,
  • polmaratón za polárnym  kruhom v šortkách a naboso,
  • 66 preplávaných metrov pod ľadom na jeden nádych,
  • hodinový pobyt dolu hlavou vo výške 2 000 metrov nad zemou,
  • výstup na Mt. Everest do výšky 7 000 m n. m.  bez dychového prístroja a v šortkách,
  • výstup na vrchol Kilimandžára v šortkách,
  • pobyt v ľade dlhý 1 hodinu a 52 minút (celkovo 21 rekordov zapísaných v Guinnessovej knihe rekordov),
  • maratón v Namíbijskej púšti bez prísunu vody.

Dnes je oficiálne držiteľom 26 certifikátov z Guinnessovej knihy rekordov a určite nekončí. Aj keď ho mnohí považovali za blázna, dlhodobé vedecké štúdie dokázali, že toto všetko naozaj dokáže zvládnuť človek sám. Pár rokov chodil na pravidelné vyšetrenia a pozorovania a už po niekoľkých mesiacoch mu bolo povedané, že nie je možné, aby takéto veci fyzicky zvládal. Sebaistý Wim sa dobrovoľne ponúkol, aby mu do tela bola vpichnutá neškodná baktéria Escherichia coli. K nej bol však naviazaný aj nebezpečný toxín, ktorý každému spôsoboval nevoľnosti. Wim ostal zdravý. Výskumy ukázali, že si Wim dokáže regulovať správanie svojej nervovej sústavy, napr. nemusí cítiť chlad alebo dokáže naviesť svoj imunitný systém na riešenie rôznych vecí.

Napriek popularite a obľúbenosti aj dnes veľmi skromný človek neustále hlása, že všetko, čo zvládol on, zvládne každý a že on nie je ničím špeciálnym. Plní si svoj sen a to, čo vie o ľudskom tele a jeho schopnostiach, dnes učí svojich študentov. A tí posúvajú získané poznatky ďalej nám, „obyčajným smrteľníkom“.        

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ostatné športy