Sledujte nás

Futbal

Červení diabli v bielom pekle, časť prvá

Futbalový Manchester United patrí medzi najhodnotnejšie športové tímy na celom svete. Dnes sa môže pochváliť jednou z najvyšších priemerných návštev na svojich zápasoch zo všetkých európskych tímov.

Na sociálnych sieťach síce zaostáva za španielskou dvojicou Real Madrid – FC Barcelona, ale niektoré odhady prekračujú tri stovky miliónov reálnych fanúšikov po celom svete. To je niekoľkonásobne viac, ako oficiálny počet sledovateľov na facebooku.

Z priemeru až na vrchol

Nie sú to však len športové úspechy, vďaka ktorým sú dnes Červení diabli najúspešnejším anglickým futbalovým tímom a jedným z piatich, ktorým sa podarilo vyhrať všetky tri najvýznamnejšie súťaže, ktoré organizuje UEFA. Výsledky nemusia ohúriť každého. Pridanou hodnotou, ktorú k nim môže ponúknuť Manchester United je silný príbeh. Ten príbeh sa začal krátko po skončení druhej svetovej vojny, bol poznačený tragédiou, ktorá sa odohrala práve pred šesťdesiatimi rokmi, aby nakoniec šťastne skončil pred polstoročím. Na našich stránkach si v niekoľkých častiach pripomenieme, čo stálo za postupným zrodom legendy trvajúcom viac ako dve desiatky rokov.

Predtým bol totiž Manchester United len priemerným anglickým tímom, ktorý si v 50. rokoch minulého storočia ešte len začal budovať svoje meno v Európe. Doma to tiež nebola žiadna sláva, veď dva tituly majstra Anglicka získali The Reds, ako sa im vtedy hovorilo, ešte pred prvou svetovou vojnou. Dokonca medzi dvoma vojnami sa väčšinou pohybovali na pomedzí prvej a druhej divízie The Football League a hrozil im reálny zánik. Na ostrovoch vtedy dominovali tímy ako Arsenal a Huddersfield Town.

Chudobný príbuzný

Obrat nastal až po druhej svetovej vojne príchodom muža, ktorý svoju hráčsku futbalovú kariéru strávil u najväčších rivalov United – najskôr v Manchester City a potom v FC Liverpool, hoci všetko malo byť pôvodne inak. Už v roku 1930 takmer skončil v drese The Reds. Pričinil sa o to vtedajší asistent športového manažéra klubu Louis Rocca, ktorý podpísal zmluvu s talentovaným rodákom zo Škótskeho baníckeho mestečka Bellshill. Ten chlapík, o ktorom je reč, sa volal Alexander Matthew „Matt“ Busby. United však nemali dostatok peňazí (konkrétne vtedajších 150 £ krytých zlatom, čo je v dnešných sumách smiešnych 6600 libier), aby mohli zaplatiť City, a tak sa nakoniec prestup nekonal. Nikoho snáď už ani neprekvapilo, že o rok neskôr United takmer zbankrotovali. Až v poslednej chvíli ich zachránila investícia Jamesa Williama Gibsona, ktorý za 2000 £ (necelých 90 tisíc dnešných libier) získal klub a stal sa jeho prezidentom.

Vráťme sa ale späť k Busbymu. Jeho hráčsku kariéru prerušila vojna, počas ktorej slúžil v Armádnom telovýchovnom zbore ako futbalový tréner. Už vtedy dostal ponuku z Liverpoolu, aby sa pridal ako asistent k trénerovi Georgovi Kayovi. Po krátkom spoločnom rozhovore ale zistil, že ich názory na futbal sú diametrálne odlišné. Tím z ústia rieky Mersey sa napriek tomu nevzdával a ponúkol Busbymu pozíciu manažéra.

Osudové spojenie

Svojho človeka na rovnakú pozíciu ako v Liverpoole hľadali už od roku 1937 aj United. Pomohlo nakoniec priateľstvo Busbyho a Rocca, ktorí sa stretávali v Manchesterskom Klube katolíckych športovcov. Louis Rocca najskôr v decembri 1944 presvedčil vedenie United, aby mohol rokovať so Busbym. Vo februári 1945 potom dohodol schôdzku s Jamesom Gibsonom.

Matt Busby na nej pre seba žiadal dovtedy nevídané podmienky – aby bol priamo zapojený do tréningov, mohol nominovať hráčov na zápasy a dokonca vyberať aj hráčov, ktorých tím kúpi, alebo predá a to bez toho, aby do týchto záležitostí zasahovalo vedenie klubu. K tomu všetkému namiesto ponúknutej trojročnej zmluvy požadoval kontrakt na päť rokov, čo bola podľa neho doba potrebná na to, aby jeho systém začal prinášať svoje ovocie.

United nemali veľmi na výber a s vedomím toho, že Busby má podobnú ponuku aj od FC Liverpool, ešte 19. februára s ním podpísali zmluvu. Nakoniec sa ukázalo, že to bol dobrý ťah a výsledky prišli skôr, ako očakával samotný Matt Busby. Ale o tom až v ďalšej časti nášho rozprávania.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Futbal