Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Nemehlo vo fitku

Chcete byť zdraví? Štíhli? Krásni? Ľahká pomoc: športujte! Hurá!

No, hurá. Neviem plávať, loptové hry mi nejdú, behať nevládzem. A číslo na váhe ide stále vyššie a vyššie. Juj, s tým musím niečo urobiť. Ale… čo…?

Vlastne som si nikdy nemyslela, že začnem chodiť do fitnescentra. Na strednej škole sme mali miniatúrne fitko, ale… popravde, veľmi ma nenadchlo. Z princípu. Všade na stenách boli plagáty svetových hviezd kulturistiky. Pohľad na super gigantické paže Doriana Yatesa mi pripadal… vlastne dosť nechutný. (Ale nie, Yates je v pohodeeee…)

Motivoval ma môj bratranec, žijúci v zahraničí. Bola som u neho na prázdniny. Keď mi navrhol, aby sme si šli zacvičiť, povedala som si – prečo nie. Vysvetlil mi, že teraz, keď pracuje v kancelárii, má málo pohybu. A keby necvičil, už by dávno vyzeral ako prasiatko. Na tom by nebolo nič zvláštne, keby… keby nebol povestný svojím odporom k telesnej výchove! Na strednej škole mal zo všetkého jednotky, z telesnej prepadal. Dívala som sa na neho, ako dvíha činky, potí sa na bežeckom páse a uvedomila som si, aké je dôležité hýbať sa. A aké to môže byť jednoduché…

Hneď po návrate domov som si začala hľadať fitko. Ono je to vlastne celkom kumšt: každé ponúka iné podmienky, inú atmosféru. Nakoniec som jedno našla v meste, kde som študovala. Okamžite som si kúpila permanentku.

Keď chodíte cvičiť do fitka, môže sa vám stať veľa vtipných vecí. Na začiatok to chce trocha exhibicionizmu, aby sa človek nebál (ja som, našťastie, vždy bola „stage person“). Potom si nájdite trénera. Väčšina fitnescentier ich má a sú ochotní poradiť, ako správne cvičiť. Nie je to žiadna hanba. Trénerova rada vás môže uchrániť pred zranením. Navyše, keď vás druhí uvidia, že máte trénera, povedia si, že to s tým cvičením/chudnutím/naberaním svalov myslíte vážne (imidž je nanič, počúvaj smäd a daj si proteínový nápoj!).

Každé fitnescentrum má svoje typické postavičky. Určite ich rýchlo spoznáte. Sú tu kardio drviči, celí spotení po dvadsiatich kilometroch na bežiacom páse. Slečny dokonalé, ktoré si pomaličky dvíhajú činky, aby na ich super telíčkach neostal ani gram tuku navyše. Majstri sveta v chudnutí, na ktorých pri dlhodobom pozorovaní vidíte naozaj dramatickú zmenu (už ste sa zaradili?).

Mňa osobne vždy najviac bavili miestni siláci. Poväčšine mladí muži, ktorí si nakladajú na činky toľko, že by to polámalo chrbát aj statnému plnokrvníkovi. Jeden takýto Herkules sa pri mne raz zastavil, aby mi zložil kompliment na moje pozadie. Ja som sa len uškŕňala, keď som videla, ako sa potom frajersky zaprel do kladky a ťahal ju s rovnakým AAAHHH, ako keby som sledovala finále ženskej dvojhry na Australian Open. (no dobre, priznávam, že niekedy aj ja kvílim ako tenistka)

Teraz, keď mám deti, cvičím poväčšine doma, no na fitnescentrum som nezanevrela. Dalo mi štyri dôležité veci. Krajšiu postavu, lepšiu kondíciu (aká škoda, že som tie tehličky nestihla ukázať telocvikárke!), viac sebadôvery a najmä presvedčenie, že človek nemusí byť talentovaný športovec, aby mohol športovať…

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny