Sledujte nás

Futbal

Červení diabli v bielom pekle, časť desiata

Náš seriál o ére Matta Busbyho v Manchesteri United sa pomaly chýli ku koncu. Dnes sa pozrieme ako sa zavŕšil veľký príbeh The Reds a ako sa konečne splnil veľký sen škótskeho manažéra.

Nová krv

Matt Busby sa vrátil do manažérskeho kresla v auguste 1958. Svojim hráčom vtedy povedal len jednu vetu: „Ten pohár raz získame!“ Hneď sa pustil do budovania nového tímu. Musel nakúpiť hráčov z iných tímov, ale pri výbere sa nemýlil. Hráči ako David Herd, Albert Quixall a Denis Law sa stali oporami United v nasledujúcom desaťročí, v ktorom mužstvu prischla nová prezývka The Red Devils – Červení diabli.

Z juniorky vytiahol írskeho útočníka Georgea Besta, ktorý mal v čase tragédie jedenásť rokov. Ten o niekoľko rokov neskôr, napísal vo svojej autobiografii: „Havária sa stala v štvrtok popoludní, a spomínam si ako ľudia o nej hovorili v autobuse, keď som sa vracal domov zo školy. Potom som zapol rádio a počul som všetky detaily. Zdalo sa mi to celé neskutočné, tak ako pre väčšinu normálnych ľudí bolo neskutočné samotné lietanie.“

Keď podpisoval v roku 1961 zmluvu s The Reds, mal len pätnásť. Na svoje prvé stretnutie s Busbym nikdy nezabudol: „Až do katastrofy v Mníchove som ani netušil, že bol manažérom United. Busby mal po havárii poškodené pľúca a nikto nečakal, že prežije. Posledné pomazanie dostal dvakrát a v kritickom stave bol celé dni… Veľkosť jeho osobnosti si uvedomíte až potom, keď si predstavíte, ako som sa cítil, keď som si s ním ako pätnásťročné ucho z Belfastu potriasol rukou. Bolo to ako stretnutie s Bohom.“

K naplneniu sna

Po ligových tituloch v rokoch 1965 a 1967 sa United vydali splniť Busbyho veľký sen – dobyť futbalovú Európu. V roku 1966 sa dostali do semifinále a o dva roky neskôr do finále vo Wembley, ktoré sa hralo 3766 dni po mníchovskej tragédii. Zápas sa musel predlžovať. Prvý a posledný gól strelil veterán Bobby Charlton. Druhý pridal vtedy ešte len 22-ročný George Best. Autor tretieho gólu Brian Kidd oslavoval v ten deň 19. narodeniny. Busbyho deti, hráči Manchestru United konečne zdvihli nad hlavu Pohár európskych majstrov. Bolo to prvýkrát, keď sa to podarilo niektorému tímu z Britských ostrovov. George Best sa v tej sezóne stal v Anglicku hráčom roka a získal Zlatú loptu.

Matt Busby po víťazstve žiaril: „Je to tá najkrajšia vec, ktorá sa stala v mojom živote a ja som dnes večer najpyšnejší muž v Anglicku.“ Ešte v tom istom roku bol kráľovnou povýšený do šľachtického stavu. Radom Britského impéria bol vyznamenaný v roku 1958 po osudnej nehode.

Dokážeme to!

Bobby Charlton mal v čase nehody dvadsať rokov a Busbymu pomáhal znovuvybudovať tím európskych kvalít. V roku 1966 sa stal s národným tímom majstrom sveta a získal Zlatú loptu. Sám mal ale spočiatku pochybnosti: „Po nehode som začal premýšľať, že to už nikdy nebude také, ako predtým. Boli sme dobrí ako tím, ale po Mníchove sa všetko obrátilo naruby. Bolo to demoralizujúce pre všetkých: rodiny, hráčov, aj fanúšikov. Nemohol som tomu uveriť. Vždy ste počuli o nejakých nehodách, ale nikdy ste si nepripúšťali, že sa to môže stať aj vám. Dobré bolo to, že Harry Gregg a Bill Foulkes začali čoskoro po nehode hrať a ja som ich onedlho nasledoval. Našou úlohou bolo pozdvihnúť Manchester United, aby vyhral Pohár európskych majstrov. Pretože nebyť tej nehody, som si istý, že by sme ho v roku 1958 získali. Neobávali sme sa žiadneho súpera, žiadna výzva nebola pre nás príliš veľká. Vedeli sme, že nás čaká dlhá cesta. Matt Busby tvrdil, že to bude trvať päť rokov, kým získame nejakú trofej. A takmer päť rokov na deň presne po nehode sme nad hlavu dvíhali FA Cup. A o desať rokov neskôr sme získali aj Pohár európskych majstrov. Víťazstvom sme splatili dlh tým, ktorí zomreli, oni boli hlavnou príčinou tojo, že sme sa nevzdávali. V tú noc roku 1968 sa stalo niečo zvláštne. Každý na svete nám prial víťazstvo vo Wembley a keď sme to dokázali, stali sme sa súčasťou histórie. Bolo dôležité, že sa nám to podarilo.“

V rokoch 1968-73 viedol Bobby Charlton tím United ako kapitán. V roku 1969 získal Rad Britského impéria. Až do minulého roku bol nielen najlepším klubovým strelcom The Reds, ale aj anglickej reprezentácie. V oboch prípadoch ho prekonal iný hráč Červených diablov: Wayne Rooney. Od roku 1984 je členom dozornej rady Manchesteru United. O desať rokov neskôr pokľakol pred kráľovnou a keď vstával, ostatní ho museli oslovovať Sir. Od roku 2009 je čestným občanom mesta Manchester a o päť rokov neskôr sa stal aj riaditeľom klubu. Popri tom vykonáva aj funkciu veľvyslanca United. O rok neskôr pri príležitosti 57. výročia mníchovskej katastrofy Sir Bobby Charlton otvoril novú pamätnú výstavu v múzeu Bayernu Mníchov v Allianz Arene.

V metropole severného Anglicka si však nepripomínajú a neuctievajú len živých, ale aj tých, ktorí v to chladné februárové popoludnie prišli v Mníchove o život. Ale o tom sa dočítate v záverečnej časti nášho seriálu.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Futbal