Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Ono to nefunguje!

A je to tu. Veľký deň. Už celý týždeň držíš diétu a dva razy si bol ešte aj cvičiť. Prišiel čas postaviť sa na váhu. Tak, zhlboka sa nadýchnuť a… čože? Neschudol si ani len pol kila? To predsa nie je možné! Ako to, že to nefunguje?

Život je krásny. Za predpokladu, že všetko vychádza tak, ako by ste si želali. Úsilie predsa musí priniesť výsledky, však? Alebo… nie? Nebudem vás napínať, B je správne. Často sa naozaj snažíme, športujeme, ešte aj dávame pozor na stravu, no vytúžený výsledok nejako neprichádza. Mrška váha nie a nie ukázať krajšie číslo (jedine, ak si predstavíte, že cifra na váhe zobrazuje vaše IQ). Len žiadnu paniku – som predsa majsterka v riešení neriešiteľného.

To, že vám tá protivná váha nechce urobiť radosť, môže mať hneď niekoľko príčin. Po prvé, môže byť pokazená. Ak ste skontrolovali baterky a ona stále ukazuje čudné čísla, tak je najvyšší čas úplne zmeniť prístup.

Príliš veľa ľudí je presvedčených, že úspech v chudnutí sa meria v kilogramoch. Nie je však kilo ako kilo – kilogram tuku vyzerá celkom inak ako kilo svaloviny. Mnoho naozaj svalnatých športovcov má podľa indexu BMI (body mass index – pomer výšky a váhy) dokonca nadváhu. Kto cvičí, logicky vytvára svaly. Za ten týždeň ste možno zhodili pár gramov tuku, no zároveň ste nabrali pár gramov svaloviny. Na váhe sa to zrejme neprejavilo. No skúste si vziať krajčírsky meter a pomerať sa! (aha, asi ste sa nezmerali pred týždňom… no nič, tak skúste teraz a zopakujte znova o týždeň, dobre?)

Niekedy sa stane, že natrafíte na systém, ktorý skvele funguje. Držíte sa cvičebného plánu a kilečká naozaj idú preč. Funguje to prvý týždeň, aj druhý, na tretí to začína akosi viaznuť… a po mesiaci je koniec. Už ani gram. A to cvičíte rovnako ako na začiatku.

A to je presne ten problém. Tiež som vyskúšala desiatky cvičebných programov, ktoré spočiatku fungovali a zrazu sa to niekde „zaseklo“. Až po dlhých rokoch som prišla na to, prečo. Ľudské telo je totiž neskutočne prispôsobivé. Keď začnete cvičiť (a najmä, ak ste sa predtým vôbec nehýbali), pre telo je to obrovský šok. Prvé dni musíte naozaj zabrať. No o dva či tri týždne zistíte, že pohyby, ktoré vám robili taký problém, zrazu vykonáte s úplnou ľahkosťou. A už sa ani nezadýchate. To znamená, že telo nemusí vynaložiť námahu, a teda… že nespaľuje tak výkonne ako na začiatku expedície.

(Hurá, piaty jazdec Apokalypsy je znova tu, ta-dá!)

Ak ste niekedy chodili do fitka, alebo ste riešili svoju hmotnosť s osobným trénerom (ideálne certifikovaným – poznáte môjho švagra?), možno aj sami uhádnete riešenie. Po mesiaci cvičenia je totiž najvyšší čas zmeniť cviky. Opäť telo šokovať. Nemusíte rovno hľadať nový cvičebný program, stačia drobné variácie. Chodievate behať dva kilometre? Rozdeľte beh na rýchlejšie a pomalšie intervaly, prípadne pridajte ešte jedno kolečko. Dvíhate činky? Zmeňte počet opakovaní, či hmotnosť závažia (tréner vám istotne poradí, aká kombinácia je pre vás lepšia – podľa toho, či budujete hmotu alebo viac spaľujete tuky). Vždy existuje množstvo spôsobov, ako svoj tréning nejako ozvláštniť.

Je však pravda, že existuje špeciálna skupina ľudí, takzvaných „chudnutiuvzdorných“, na ktorých nezaberá nič. Žiadna diéta, žiadne cvičenia. Bez ohľadu na to, ako veľmi sa snažia. Toto „priveľké snaženie“ môže byť tiež problém. Ale o tom vám porozprávam niekedy nabudúce…

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny