Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Vyspi sa do krásy

Dámy a páni, mám pre vás skvelú správu! Váš piaty jazdec Apokalypsy, čo bežne nosieva zlé správy, vám dnes ponúka úplne najjednoduchší a mimoriadne efektívny spôsob na udržanie dobrého zdravia a štíhlej línie!

Dajte si šlofíka.

No dobre, nerobím si žarty. Keď som bola malá, kdesi na magnetofónovej kazete (deti, to si vygúglite, lebo sa už asi sto rokov nevyrábajú) som mala detskú pesničku s názvom Vyspi sa do krásy. Vtedy mi to znelo ako obyčajné klišé. Nebolo. Spánok má na ľudské telo naozaj zázračný efekt.

Zdravý životný štýl je tak trochu ako stolička. Má štyri piliere. Tým prvým je strava. O tej sa toho popísalo veľa (mohla by som vám dva mesiace denne vypisovať tieto drísty a stále by som nedošla na koniec mnou známych stravovacích režimov). Druhým je, samozrejme, zdravý pohyb (už ste dnes ozdobili život hrou?). Tretím je duševná pohoda (posledne som písala o „ne“sympatickom trávení). No a aby bola stolička kompletná, ešte je potrebná posledná nožička – spánok, oddych a regenerácia.

Keď príde na to, čo je potrebné zmeniť, aby sme boli zdraví, spánok je asi najpodceňovanejšia veličina. No skúste sa opýtať profesionálnych športovcov či ich trénerov! Všetci do jedného potvrdia moje slová: bez kvalitného spánku nebudú ani kvalitné výsledky.

Spánok je potrebný hneď z niekoľkých dôvodov.

Prvý dôvod

Tým prvým je celková telesná a duševná vzpruha. Možno aj vám sa stalo, že ste sa po neveľmi kvalitnej noci cítili celý deň „tak trocha mimo“. Väčšina dospelých kompenzuje nedostatok spánku prebytkom kávy či energetických nápojov. Krátkodobo to síce funguje, no chronický nedostatok spánku spôsobuje nie len únavu a podráždenosť, no aj problémy s pamäťou a koncentráciou, vedúce až ku krátkym výpadkom v podobe mikrospánku a… ďalej to snáď viete.

Druhý dôvod

Druhý dôvod, tak dôležitý pre športovcov, je regenerácia svalov. Najmä pri silovom tréningu s poriadnou záťažou dochádza k mikroskopickým poraneniam svalového tkaniva. Počas poriadneho oddychu má telo konečne čas dať všetko do poriadku. Toto je obzvlášť podstatný bod pre tých, ktorí sa snažia nabrať nejakú svalovú hmotu.

Tretí dôvod

Aj v spánku spaľujeme kalórie. A nie málo. Mnoho ľudí sa domnieva, že človek funguje ako automobil: keď sa vypne, benzín sa nespáli. Nie je to celkom tak – aj človek má tlačidlo off, ale je fatálne. Spánok sa skôr podobá motoru bežiacemu na voľnobeh. Auto sa síce nikam nedostane, ale benzín sa míňa. Pozrime sa na čísla: aj keby sme strávili naozaj celý deň spánkom, naše telo potrebuje spáliť kalórie na udržanie tela nažive. Tzv. bazálny metabolizmus predstavuje celkom slušné číslo. Podľa pohlavia, veku, váhy a výšky (na internete nájdete aj vzorec na jeho výpočet) to môže byť pokojne aj vyše 1500 kalórií denne! Len počas spánku! Možno sa to nezdá veľa, no pravda je, že bežný človek s bežnou dennou záťažou spáli za 24 hodín asi 2000 kalórií. Chápete? Len 500 kalórií potrebujeme na pohyb, ostatné idú na to, aby sme sa vôbec dožili ďalšieho dňa!

Nedostatok spánku je pre telo chronický stres. Len si dovoľujem pripomenúť, že v prípade stresu prestáva normálne fungovať trávenie.

Mohlo by sa zdať, že kto menej spí, má viac času hýbať sa, a teda viac spáli, ale… nenechajte sa oklamať. Nevyspatý človek sa proste nevládze viac hýbať. Naopak: telo bude hlásiť nízky stav energie, čo mozog vyhodnotí ako potrebu najesť sa. Moja mamka stále hovorila, že kto spí, nehreší a ani jesť nepýta. A je to presne tak. Vyspatí ľudia jedia menej. A tých zopár kalórií, čo by teoreticky spálili v bdelom stave, prevyšujú tie, ktoré ušetria.

Hnevám sa na ľudí, ktorí stále sľubujú, že „zajtra“ pre seba niečo urobia. Zajtrajšok predsa nebude o nič iný ako dnešok! No ak už predsa nevládzete cvičiť a váš dnešný stravovací plán totálne zlyhal, je tu stále jedna vec, ktorú ešte môžete urobiť.

Dajte si poriadneho šlofíka.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny