Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Chcem viac…VIAC….VIAC!!!

„Pán doktor, som strašne lakomý. Mohli by ste mi na to dať nejaký liek? Ale… veľa, veľa, veľa!!!“

Tak, teraz ste sa zrejme pozastavili. Čo má tento vtip o lakomcovi a vôbec celý názov dnešného blogu spoločné s cvičením, športom a zdravím? Náhodou, viac než dosť. A hneď vám vysvetlím, prečo.

Keď príde na postoj k práci, ľudia sa delia na tri skupiny. Na tých, čo si vyhrnú rukávy, takých, čo ohrnú nos a ďalších, čo sotva poodhrnú perinu. Veľmi podobne je to aj s postojom k športu. A podobne ako extrémna láska k práci sa môže zvrhnúť na workholizmus, aj prílišné športovanie či extrémna snaha o prijímanie výlučne zdravej stravy je určitou formou chamtivého –holizmu.

Môže nám uškodiť priveľa športovania či zdravej stravy?

Áno, veď nie nadarmo sa hovorí, že všetkého priveľa škodí. No ako môže škodiť snaha o zdravý životný štýl?

Pamätám sa na časy, keď som bola ešte na základnej škole. S niekoľkými (naozaj obéznymi) dámami z ulice som chodievala behať. Počúvala som ich debaty o diétach a v kútiku duše som obdivovala ich odhodlanie schudnúť. Na dverách kuchyne mi čoskoro pristála akási „úžasná“ diéta, založená na naozaj dosť malých porciách (a ešte aj to boli jedlá, ktoré neboli práve mojimi favoritmi). Po týždni som to vzdala. Moje kolegyne to vydržali o pár týždňov dlhšie. Ani jedna z nás neschudla. Čoskoro sme sa vykašľali aj na klusanie po miestnom atletickom ovále.

Iste, asi sa zasmejete. Ak ste už niekedy držali jednu z tých „extrémnych“ diét, zrejme to poznáte. Pri snahe schudnúť jedlom, ktoré vám nechutí, potrebujete naozaj extrémne silnú vôľu. A spravidla to nevydrží dlho. Pre telo je diéta ako taká veľký stresový faktor. Keď si nastavíte myseľ do módu „držím diétu, toto a tamto nesmiem,“ vopred sa odsudzujete na neúspech.

Problém s prílišným športovaním je zas v tom, ako sa telo dokáže vyrovnať so záťažou. Už viete (ak ste dávali pozor na predošlých hodinách), že ak chcete športom schudnúť (či budovať svaly), musíte ísť mimo svoju „komfortnú zónu“ – zadýchať sa, trocha spotiť a unaviť. Ak to však preženiete (a najmä, ak si nedoprajete dostatok oddychu), telo začne vnímať šport ako stresovú situáciu. A to sme zase v stave, kedy je telo pod vládou „ne“sympatickej nervovej sústavy, ktorá blokuje správne fungovanie metabolizmu.

Nehovoriac o tom, že – podľa mnohých uznávaných trénerov – príliš dlhá monotónna „športová“ aktivita je strata času. Pokiaľ nepatríte medzi špičkových športovcov, proste nedokážete vydržať mimo svoju „komfortnú zónu“ dostatočne dlho. Inak povedané, môžete sadnúť na stacionárny bicykel a moriť sa na ňom hoci aj dve hodiny. Lenže po pár minútach podvedome zvoľníte tempo. Nevládzete. Tak si „pohodovo“ bicyklujete a… efekt žiaden. Dlhší tréning neznamená, že bude aj kvalitnejší.

Napriek tomu je mnoho ľudí stále presvedčených, že čím budú viac dbať na stravu a viac cvičiť, tým skôr a tým lepšie výsledky dosiahnu. Mnoho svetovo uznávaných trénerov však dvíha varovný prst: priveľa snahy môže chudnutie nie len skomplikovať, no dokonca úplne znemožniť.

Na takúto priveľkú snahu kedysi doplatil aj jeden z najúspešnejších olympionikov Československa – legendárny bežec na dlhé trate Emil Zátopek. Pred svojou poslednou olympiádou v Melbourne sa rozhodol pridať do svojej beztak extrémnej tréningovej zostavy posilňovanie. Pri behu nosil na chrbte svoju manželku Danu (olympijskú víťazku v hode oštepom). Spôsobil si ťažký pruh, musel ísť pod nôž a na olympiáde skončil šiesty. Predpokladám, že ani vy nechcete cvičiť tak dlho, až skončíte v nemocnici.

Kto chce schudnúť a byť zdravý, musí cvičiť efektívnejšie a nie viac. V ďalších častiach môjho zábavno-poučného rozprávania vám predstavím niekoľko možno nekonvenčných, no dnes už uznávaných tréningových metód, ktoré presne zodpovedajú tejto definícii.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny