Sledujte nás

Anglicko

Každý múr sú dvere

Aj po minulotýždňovom vypadnutí Manchestru United z Ligy majstrov platí v hre hier stará pravda – futbal sa delí na ten s Mourinhom a na ten bez neho.

José Mário dos Santos Mourinho Félix. Futbalový pragmatik, čo vie vykopať zo skoro nuly takmer všetko, to neraz pri hernom prejave, čo vám vyrobí skôr vizuálne dekubity ako ponúkne odľahčenú parádu futbalovej supermoderny. Žralok taktik, čo si sotva pomýli makrelu so surferským prknom, myšlienkový alchymista, čo dokáže mentálne zgniaviť súpera tak, že ten zabudne čo prišiel hrať. Napriek neodmysliteľným prehrám futbalového života sériový mág dôležitých víťazstiev, klonovaný talent génov, Vodnár s bozkom šťasteny.

Portugalcov nedávny, dvanásť+ minútový prejav na tlačovke po domácej prehre so Sevillou v Divadle snov len potvrdil, že futbalová mágia guľatého veličenstva nikdy nebude „iba“  onou filozofiou o kumšte, rýchlosti a taktike, ale predovšetkým o brilantných osobnostiach a ľudských unikátoch, ktoré tejto hre zanechávajú jedinečnú stopu a v nej svojský odliatok nesmrteľnosti.

Čo i v cudzom jazyku a s chybami, Jose je nielen „a mind games demon“, ale i sofistikovaný rétor a luxusný verbalista. Hej, ak ste na začiatku svojej kariéry a na poli svojho pôsobenia „Nobody“, musíte ostať verní svojej mentalite a nebáť sa zodpovednosti. Buďte trpezliví a neutekajte pred problémami. Neostávajte spokojní so samými sebou, lebo prestanete byť lepšími. Prijmite prehry, lebo aj tie sú umením života. Perlička? Každý múr je len bránou, cez ktorú treba ísť ďalej. Jose je pokojný, je zanietený, je spontánny, je presvedčivý, je otvorený. Jeho slová sú o ceste za šťastím, ktorá bez kvalitnej a zmysluplnej práce nikdy nenájde svoju destináciu. O tvrdej a poctivej robote, ktorú neoklame ani pekár, ani maturant, ani futbalista. Robote, ktorá je silným prísľubom, že /napríklad/ vo veku 55 raz môžete byť „tým, čím ste“. A možno i o tom, že raz môže v nejednej krajine vládnuť nová garnitúra slušných, morálnych ľudí bez lží, machinácií a korupcie.

Rodáka z portugalského Setubalu buď milujete alebo nenávidíte, že ale ostáva príkladom pittbulskej húževnatosti, zdravej viery vo vlastné schopnosti a stelesnením vášne pre to čo robí je niečím, čo smieme iba obdivovať.

Respect, amigo…

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Anglicko