Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Veľké upratovanie

Tak, sviatky sú už za dverami. Slniečko sa prediera spoza mrakov, teploty vyliezli nad nulu, sneh sa už takmer všade roztopil. Najvyšší čas vyluxovať domácnosť!

Keď bolo tesne pred Vianocami, niektoré prepracované gazdinky zdieľali na sociálnych sieťach hlášku „načo budem pred Vianocami upratovať, veď Ježiš sa narodil v chlieve“. Iste. No už uplynuli ďalšie tri mesiace a naozaj by sa patrilo trocha rozkývať. Jar je totiž ideálna na očistu bytu i tela. A také veľké upratovanie sa môže pretaviť na zábavný a efektívny spôsob chudnutia.

Ruku na srdce – kto z vás rád upratuje? No, nehláste sa všetci… Dokonca aj jedna moja známa, ktorá je upratovačka, priznáva, že to robí len z povinnosti. A ešte si aj povzdychla, že navzdory značnému pohybu, ktorý pri upratovaní má, je stále trocha bacuľatejšia, ako by si priala.

Hm, možno ste sa aj vy pozastavili nad nasledujúcou otázkou: dá sa upratovaním schudnúť? Maniaci do počítania kalórií teraz istotne zapnú vyhľadávač a budú sliediť po nejakej cifre… no sklamem vás. Väčšina „expertov“ na túto problematiku tvrdí, že upratovanie a „bežné domáce práce“ patria medzi „ľahké“ činnosti. Inak povedané, neradia sa medzi „cvičenie“, a teda, „nedá sa“ nimi schudnúť.

Ale poďme si to rozmeniť na drobné. Bez ohľadu na to, či vyznávate kolektívne športy, klasický bodybuilding alebo kardio, väčšina trénerov vám povie, že na spaľovanie tukov je ideálne, aby sa vaša tepová frekvencia pohybovala medzi 60-70% vašej maximálnej tepovej frekvencie (vypočítate si ju tak, že od čísla 220 odpočítate svoj vek a výsledok vynásobte 0,6 až 0,7). Pri športovaní to spravidla tak je. Pri upratovaní nie. Väčšina ľudí upratuje v pokojnom tempe. Teda, pokiaľ im práve nezavolal spolužiak z vysokej školy, ktorého nevideli desať rokov, s tým, že je o pätnásť minút u nich a domácnosť vyzerá ako po bombardovaní. Tých pätnásť minút potom môže vydať aj za dve hodiny „ľahkej“ práce.

Jarné upratovanie je pre mnoho ľudí nudná a neodvratná povinnosť. A teraz, keď som vám povedala, že upratovanie sa vlastne „neráta…“ Nie, počkajte. Upratovanie síce nie je „šport“, (no len si predstavte olympiádu vo vysávaní!), ale kalórie sa  spaľujú pri akejkoľvek činnosti. Umývanie riadu síce nie je to isté ako tenis, ale výsledné čísla nie sú zanedbateľné. A keď si prizvete nejakého kamaráta do partie, môže to byť aj poriadna zábava. Neveríte?

Nedávno ma moja kamarátka poprosila, aby som jej prišla pomôcť nachystať jednu akciu pre deti. Na poslednú chvíľu sa musela konať v inej miestnosti a potrebovala niekoho, kto jej pomôže premiestniť všetky stoly a výzdobu. Ono, nechápte ma zle, my dve nie sme žiadne cintľavky, ale tých desať stolov a tri skrine nám dali naozaj zabrať. Najmä v momente, keď sa nám jeden zo stolov začal rozpadať priamo pod rukami. A mne v tej chvíli nenapadlo nič lepšie ako zakvíliť „z cesty prosím, ťažké nosím“ (ak máte malé deti, asi to poznáte). Obe sme sa rozosmiali a k silovému tréningu (prenášanie stolov) sme pridali aj ľahké kardio (smiech).

Keď sme boli po dvoch hodinách hotové, boli sme… naozaj hotové. A môj krokomer narátal tritisíc krokov a asi 500 spálených kalórií (no dobre, bez pokojového metabolizmu by ich bolo asi 380, no ani tak to nie je zlé). Ale budem úprimná: pevne dúfam, že ma kamarátka na podobnú „akciu“ tak skoro nezavolá. Z toho prachu som kýchala ešte dva dni.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny