Sledujte nás

Ifkine fejtóny

O pomalom ponáhľaní

Festina lente. Speude bradeos. Ponáhľaj sa pomaly.

Týmto malým lingvistickým exkurzom do latinčiny a starej gréčtiny (pri ktorom si tí pozornejší určite všimli podobnosť latinského „festina“ s anglickým „fast“ a starogréckeho „speude“ s anglickým „speed“) vás pozývam na dnešnú lekciu o ďalšom nekonvenčnom cvičebnom postupe, nazývanom flow.

Anglické slovo flow znamená prúd, prietok, no v kontexte cvičenia ide o plynulé pohyby. Pre niekoho, kto už vyskúšal totálne statické izometrické pózy, je toto logická druhá fáza na ceste k športovej zdatnosti.

Aby sme si spravili lepší obraz o tom, ako také flow funguje, skúste si predstaviť strečing. Pomalé naťahovanie jednotlivých svalových partií. Mnohé strečingové cviky vychádzajú z klasických jogových póz. S jogou ako takou je však jeden problém (ako správne poznamenala Callan Pinckneyová ešte pred tridsiatimi rokmi): samotné strečingové cviky síce uvoľnia šľachy a ponaťahujú svaly, no chýba im druhá časť – posilňovanie. Inak povedané: strečing je síce dôležitou súčasťou cvičenia (najmä pre tých, ktorí majú trocha potuhnuté kĺby), ale… nestačí. Nie na to, aby sme zosilneli.

To, čo sa dnes rozumie pod pojmom flow, je technika pomalého pohybu, aká sa dá uplatniť takmer pri každej cvičebnej metóde (snáď okrem kardia). Máte v rukách činky a cvičíte biceps? Spomaľte. A choďte až na úplnú hranicu rozsahu pohybu (to ste práve zapojili flow a vytvorili cvičenie na princípe HIT – tréningovej metódy špičkových kulturistov). Už cítite, ako vám horia bicepsy?

Flow sa dá uplatniť aj pri intervalovom tréningu (HIIT). Aj už spomínaná Zuzka Light používa okrem akčných „hopsačiek“ aj ladné pohyby. Dôraz na prevedenie a vyhýbanie sa trhavým švihom môže byť rozdiel medzi zdravím a zranením aj vtedy, keď sa oháňate kettlebelom.

Ak chcete vyskúšať zapojiť flow do svojho tréningu, môžem vám ho len vrelo odporúčať. K drvivej väčšine cvikov dokonca nepotrebujete ani žiadne pomôcky. Moje obľúbené sú super pomalý drep a super pomalý ľah. Pri tom prvom odporúčam začať so super pomalým sedom – postavte sa pred stoličku a pomaličky si na ňu sadajte. Čím pomalšie, tým lepšie. Až vám zosilnejú stehná, stoličku odložte a pokračujte až celkom nadol, do úplného drepu. A potom rovnako pomaličky nazad nahor. Radšej majte po ruke niečo, čoho sa pridržíte, aby ste udržali rovnováhu. Podobne aj pri pomalom ľahu, ktorý dokonca môžete realizovať rovno na posteli. Pohodlne sa usaďte a pomaličky si ľahnite (pod pojmom pomaličky rozumejte aspoň pol minúty!). Spočiatku to bude zábava, no len čo sa dostanete trocha nižšie, uvidíte, ako sa vám od silných kontrakcií natriasa sadielko na brušku.

Pre fajnšmekrov odporúčam trocha pokročilejšiu techniku. Hoďte si do vyhľadávača meno Tyler Bramlett. Tento chlapík, známy pod prezývkou „garážový bojovník“ (the garage warrior) vytvoril celú zostavu vlastných flow, pri ktorých plynulo prechádzate z jedného pohybu do druhého. Na prvý pohľad to vyzerá ako zábavný a spomalený break-dance, no verte mi, zapotíte sa. Žiadne závažia, žiadne pomôcky, žiadna strata času. Jeho flow trvajú tak dve až tri minúty. Zdá sa vám to málo? Dajte si jedno z kategórie „flow pre hornú polovicu tela“, druhé z „flow pre dolnú polovicu tela“ a tretie „flow pre celé telo“. Za desať minút budete úplne hotoví.

V čom je najväčšia výhoda tejto metódy oproti iným druhom cvičenia? Práve v tom, že spája výdrž, posilňovanie a strečing do jedného (no aj tak vám odporúčam trocha strečingu po jeho skončení). Intenzita a precíznosť zvyšuje účinnosť akéhokoľvek cvičenia a zlepšenie ohybnosti je už len pridaná hodnota. No ak nemáte trpezlivosť na super pomalé pohyby, stále máte pár ďalších možností, o ktorých sa dozviete nabudúce.

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny