Sledujte nás

Športové legendy

Andrej Kvašňák – chodiaci futbalista

Andrej Kvašňák (*19. máj 1936, Košice – †18. apríl 2007, Praha) – legendárny československý futbalista, vynikajúci záložník a nebezpečný hlavičkár. Práve on napĺňal štadión pražskej Sparty, pretože bol nielen excelentný futbalista, ale aj komik a zabávač, ktorý dokázal premeniť nudný zápas za skvelú zábavu.

S futbalom začínal v Košiciach. Počas vojny hrával za Duklu Trenčín, Tankistu Praha i za Duklu Pardubice. Potom sa ešte na rok vrátil do Košíc, ale o jeho služby prejavila záujem Sparta. Jeho odchod považovali mnohí Košičania za zradu a nikdy mu to neodpustili. Kvašňák sa stal v Sparte legendou, v rokoch 1965 a 1967 s ňou získal titul. V ich drese odohral 433 zápasov a strelil neuveriteľných 299 gólov. V roku 1964 triumfoval v Československom i Stredoeurópskom pohári, dostal sa do štvrťfinále Pohára majstrov.

V československej reprezentácii odohral 47 zápasov a strelil 13 gólov. Dvakrát hral na majstrovstvách sveta, v roku 1962 získal striebro, z majstrovstiev Európy mal bronz.

Typickým znakom Andreja Kvašňáka bol jeho „beh“. Bol jediným mužom, ktorý po futbalových ihriskách chodil, nie behal. Zdalo sa, že sa sotva pohybuje, ale pritom mu nič neutieklo. Hovorila sa o ňom, že je to chodiaci muž, ktorý je všade.

Keď sa vo veku 33 rokov rozhodol pre belgický Mechelen, nebolo to jednoduché rozhodovanie. Ponúk mal mnoho, no druholigový Racing Mechelen bol jediným klubom, ktorý od neho nevyžadoval odohrať skúšobný zápas. Jeho meno bolo pre nich dostatočnou zárukou. A tak bolo rozhodnuté.

Aj keď bol Andrej veselý a zábavný človek, na ihrisku vedel byť veľkým hundrošom. Vždy musel okomentovať rozhodcovo rozhodnutie. Nikdy nikoho neurážal, len si jednoducho musel povedať svoje. Rozhodcovia ho už dobre poznali a zvyčajne ho už ani nepočúvali. No na turnaji v Mexiku štyri minúty pred koncom turnaja s Indipendiente Buenos Aires kľačal na kolenách a spínal ruky, aby ho za rozprávanie a gestikuláciu rozhodca nevylúčil. Ten bol však neoblomný, a tak za Kvašňákovej  neprítomnosti Sparta inkasovala gól, ktorý znamenal porážku 2:3.

Aj taký vedel byť Andrej Kvašňák. Futbalista, na akého sa jednoducho nezabúda. Keď 18. apríla 2007 podľahol rakovine pľúc, zostalo po ňom vo futbalovom svete obrovské prázdne miesto. Odišiel človek, ktorý nemal nepriateľov, pretože hral a žil pre ľudí.

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Športové legendy