Sledujte nás

Komerčné články

Začiatočnícky sprievodca pre MS 2018

Od informácií, kedy turnaj začína až po to, kto má šancu získať najväčšiu cenu futbalu a kto na tom najviac zarobí. Majstrovstvá sveta FIFA vysvetlené.

O čo presne ide?

Majstrovstvá sveta vo futbale sú medzinárodný futbalový turnaj, kde sa každé štyri roky stretáva 32 národov. Tohtoročná súťaž štartuje 14. júna, kedy si na moskovskom Luzhniki Stadium zmerajú sily tímy Ruska a Saudskej Arábie. Po odohratí 64 zápasov v jedenástich ruských mestách bude 14. júla korunovaný šampión. Ide o bezpochyby najväčšiu a najprestížnejšiu športovú udalosť na svete. Skratka FIFA znamená Féderation Internationale de Football Association (u nás Medzinárodná futbalová federácia) a jej tretí prezident, Jules Rimet, bol inovátorom v pozadí prvých Majstrovstiev sveta, ktorých sa vtedy zúčastnilo len trinásť tímov. Víťazom bol vtedy Uruguaj a bolo to v roku 1930. Tohtoročný turnaj bude už 21. v poradí. Jeho priebeh budete môcť sledovať aj na stránke https://extra.bet365.com/news/sk/Futbal

Len 32 krajín sveta sa turnaja zúčastnia – je teda obrovské množstvo tímov, ktoré budú vynechané. To neznie veľmi fér…

S výnimkou Ruska, ktoré sa kvalifikovalo automaticky ako hosťujúca krajina, muselo ostatných 31 tímov prejsť dvojročným kvalifikačným procesom, aby sa na MS dostali. FIFA má 211 „pobočiek“ roztrúsených po šiestich rozdielnych konfederáciách sveta. Na MS sa nekvalifikovali tímy ako Škótsko, Wales, Severné Írsko a Írsko, USA, Holandsko, Čile, Kamerun a dokonca ani Taliansko. Pre mnohé futbalové veľmoci je kvalifikácia len akousi formalitou, pre iné je to neuveriteľný úspech. Napríklad Island, ktorý bude na MS historicky prvý raz, je zároveň najmenšou krajinou, ktorá sa v histórii súťaže kvalifikovala (má populáciu len 335 000 obyvateľov).

Ako sa rozhodne o víťazovi?

32 krajín už bolo rozdelených do ôsmich skupín po štyri tímy. Najlepšie dva tímy z každej skupiny postúpia do vyraďovacích kôl, a vtedy to začne byť naozaj napínavé. Ak play-off zápas skončí remízou, hrá sa ďalších nadstavených 30 minút. Ak sa nerozhodne ani v predĺžení, budú nasledovať penalty. V histórii MS vyhrala v roku 1994 Brazília a v roku 2006 Taliansko finále MS práve takouto stresujúcou metódou.

Kto tento rok vyhrá?

To je ťažká otázka. Držiteľmi titulu spred štyroch rokov sú Nemci a očakáva sa, že aj tento rok budú silní. No je tu aj Brazília, Francúzsko, Španielsko a Argentína, predošlí držitelia titulu, a tí by mohli výrazne zamiešať karty. V roku 1966 získalo titul dokonca aj Anglicko. Víťazi titulu získajú ocenenie, medaily, status hrdinov vo svojej vlasti a finančný bonus zo svojej národnej futbalovej asociácie. Tiež dostanú trofej Svetového pohára FIFA, ktorá má 37 centimetrov, váži 6,1 kilogramov, je vyrobená z 18-karátového zlata a zobrazuje dve ľudské postavy, ktoré držia zemeguľu. Je to pravdepodobne najznámejšia trofej v celom športe.

Kto na šampionáte najviac zarobí?

FIFA. Počas posledných MS predali práva na vysielanie za 2,48 bilióna dolárov a zarobili ďalších 2,34 biliónov za marketing a licenčné práva. Len 10% percent zisku bolo zarobeného z predaja lístkov. Prvýkrát zároveň bude figurovať aj videorozhodca, aby sa predišlo chybám ľudského faktora pri rozhodovaní.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Komerčné články