Sledujte nás

Nezaradené

10 000 (k)rokov k štíhlosti

Slávna kapela Queen v jednom zo svojich hitov spieva, že chce všetko a chce to hneď. No dá sa to aplikovať aj na chudnutie?

Každá akcia vyvoláva reakciu. Epidémia obezity vyvolala epidémiu diét (potom vynález širokouhlého objektívu pre menej úspešných) a v posledných rokoch nastal boom televíznych súťaží v chudnutí. Už nejaký čas môžeme v pohodlí vlastnej obývačky sledovať, ako sa súťažiaci osekávajú z naozaj obrovských rozmerov do neraz veľmi príťažlivej podoby. Ach, áno, aké motivujúce! Dnes si aj ja dám diétu a zajtra budem vyzerať rovnako dobre ako oni po roku driny, že? Houby s voctem, ako hovoria naši „bratři“.

Chudnutie totiž nejde urýchliť. Respektíve, nie tak, aby to malo trvalý efekt. Po dvojdňovej hnačke môžete mať pár kíl dole, no len čo sa vaše trávenie dá do poriadku, budete znova na začiatku.

Mnoho ľudí odrádzajú veľké ciele. Sú ochotní dať chudnutiu pár dní, maximálne tak pár týždňov. Ak výsledky nie sú také, ako by chceli (často majú úplne šialenú predstavu o tom, koľko by mohli schudnúť), vzdávajú to. Nuž, banda, verte mi, že ani diplomovku nenapíšte za večer (pokiaľ nie ste vo filme Cuky a Luky, kde za dva dni napísali aj vytlačili celú knihu). Je lepšie rozdeliť si prácu na mnoho malých, ľahko splniteľných cieľov. A každý deň splniť jeden z nich.

Musíte si totiž uvedomiť krutú pravdu:

JEDEN tréning neurobí rozdiel.

JEDEN deň zdravej stravy vás nespasí.

Podobne ako nemôžete čakať, že vás JEDNA dávka antibiotík postaví na nohy, keď máte ťažký zápal pľúc, a že vám JEDNO stretnutie bude stačiť na to, aby ste si boli na 100% istí, že ste stretli toho pravého (i keď v poslednom prípade existujú vzácne výnimky).

Najväčší zádrheľ je v tom, ako si v hlave formulujeme ciele. Niekto s telom veľryby si povie „chcem schudnúť“ a vrhne sa na „diétu“. Vydrží pár týždňov, zhodí pár kíl (a z veľryby sa okreše na slona). Potom si povie „už som schudol, nemusím držať diétu“. Snáď vám nemusím hovoriť, ako to dopadne.

Tajomstvo chudnutia nie je v tom, ako dlho držíte diétu či ako často cvičíte. Problém je v slove CHUDNUTIE a ešte horší v slove DIÉTA. Keď za vašu nadváhu môžu zlé zvyky (vzácne výnimky priberú kvôli vedľajším účinkom liekov a tam je situácia trocha iná), musíte sa nadobro zbaviť zlých zvykov. Je to ako s fajčením. Viete, že vám zanáša pľúca. Môžete s ním seknúť a pľúca sa za pár mesiacov zregenerujú. No ak si potom znova zapálite, ste za pár dní tam, kde ste boli.

Aj ja som strávila roky snahou „schudnúť“ a držaním „diét“. Trvalý efekt prišiel až v momente, kedy som sa proste začala „zdravo stravovať a cvičiť“. Úspešné chudnutie je beh na dlhú trať. A popravde, nikdy neskončí. Dobrou správou však je, že sa nemusíte uštvať. Aj pomalý posun je posun. Pokiaľ potrebujete zhodiť naozaj veľa, dajte tomu čas. Môžete mať všetko. Ale nie hneď.

A viete, čo? Sfoťte sa. Hneď teraz. So všetkými safaládkami a slaninkami, čo máte. Stále sa vám to nechce zmeniť?

O rok o takom čase si položíte otázku: a kde by som bol(a), keby som začal(a) už pred rokom…?

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Nezaradené