Sledujte nás

Futbal

Spomienky na futbalový mundial – 1. časť

Futbalový svet čakal štyri roky, aby sa konečne dočkal. Avšak dlhšie ako tri roky a 11 mesiacov trval, samozrejme v relatívnom ponímaní Alberta Einsteina, posledný mesiac, kedy sa uzavreli všetky národné súťaže a futbalový fanúšik čakal len odhalenie mena víťaza európskeho klubového kráľa.

Odvtedy sa odohralo množstvo prípravných zápasov, či už medzi jednotlivými účastníkmi mundialu, ale len tak for fun, aby sme si zahrali, alebo aby sme si zahrali s myšlienkami a kondičkou na dovolenke, viď slovenskí sokoli, ktorým myšlienky odleteli už dávno pred posledným zápasom ročníka.

Chcel som ale o inom. Čaká nás 21. mundial, ktorý sa prvýkrát uskutoční v najväčšej krajine sveta, v Rusku. Napriek tomu sa však 10 z 11 hostiteľských miest nachádza v európskej časti Ruska, zatiaľ čo len Jekaterinburg leží na východnej strane pohoria Ural. Dnes je predčasné predpovedať, čo sa v priebehu nasledujúceho mesiaca v Rusku udeje, a preto sa tomu ani venovať nebudeme. Poďme sa pozrieť na najväčší futbalový sviatok z iného futbalového pohľadu. Poďme po poriadku od posledného šampionátu.

2014 – Brazílske poníženie v Belo Horizonte

Domáce Selecao bola vopred nasadené do skupiny A, kde sa očakával postup z prvého miesta. Pri tejto prognóze to znamenalo, že domáci výber Kanárikov by sa Maracane predstavil až vo finále a odčinil tak Maracanazo z roku 1950. Vtedy domáci výber podľahol v rozhodujúcom zápase finálovej skupiny rivalovi z Uruguaja 1:0 a brazílsky národ tak zažil najväčší šok a sklamanie v histórii.

Avšak až do dňa 8. júla 2014. V Belo Horizonte v semifinálovom súboji proti sebe nastupuje domáci výber, oslabený o zraneného Neymara a vykartovaného kapitána Thiaga Silvu, proti Nemecku. Domáci hnaní viac ako 58-tisíc fanúšikmi nastupovali do zápasu hrdo a sebavedomo. Národnú hymnu z ich hrdiel bolo počuť azda v celej južnej časti amerického kontinentu. Prišla však 11. minúta a štadión prvýkrát stíchol po góle Thomasa Müllera. Diváci na štadióne, po celej Brazílii a tiež po celom svete ešte vtedy netušili, čo sa práve deje. O ďalších 18 minút svietilo na tabuli hrozivých 0:5. Nemecká mašina si spravila z domácich trhací kalendár. Konečných 1:7 zlomilo celý brazílsky národ. Mužstvo sa z tohto úderu nespamätalo a nakoniec padlo aj v súboji o bronz Holandsku 0:3.

Pre Brazíliu to bola najhoršia prehra v histórii. Dovtedy nikdy neinkasovala 7 gólov. Ktovie, ako by to všetko dopadlo, keby v tomto zápase nastúpil Neymar a Thiago Silva. To je v tejto chvíli už jedno, Mineirazo sa stalo a napraviť ho môže jediná vec, zisk titulu majstrov sveta. Avšak pre futbalový národ od Copacabany bude možno aj to primálo.

Nabudúce africké dobrodružstvo z roku 2010.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Futbal