Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Dobrý tréner nad zlato

Keď som bola mladšia, bola som presvedčená o tom, že cvičiť môžem aj sama. Nepotrebovala som nikoho, kto by mi radil. Aspoň som si to myslela…

Buďme k sebe úprimní: nikto učený z neba nespadol. A to platí aj o cvičení. Domnievať sa, že všetko zvládnete bez pomoci, je nezmysel. Môžete si kúpiť knihy o cvičení, prípadne nejaké DVD-čká, či zaplatiť prístup do online služby nejakého, viac či menej dôveryhodného trénera. No pokiaľ chcete naozaj zamakať a mať istotu, že všetko robíte správne, urobíte najlepšie, keď sa naozaj spoľahnete na človeka z mäsa a kostí.

No ako spoznáte dobrého trénera?

V prvom rade – je celkom fajn, keď sa jedná o niekoho so vzdelaním v oblasti. Existuje totiž množstvo „trénerov“ a „expertov,“ ktorí sa proste jedného dňa prebudili a povedali si, že budú učiť druhých. Pravda, nie každý má čas študovať šport na vysokej škole. Slovenská asociácia fitnes, kulturistiky a silového trojboja ponúka pre záujemcov kurzy osobných trénerov. Po pár dňoch školenia, napísaní krátkej práce a preskúšaní dostanete certifikát. Pravda, jeden zarámovaný papier z vás ešte neurobí dobrého trénera – úprimne povedané, absolvovať trénerský kurz môže aj niekto s dvesto kilami navyše, pokiaľ je schopný vysvetliť správnu techniku širokého úchopu pri benčprese.

Myslím, že sa zhodneme na tom, že dobrého trénera robia dobré referencie. Mnohí tréneri majú vlastné webstránky, či pracujú vo fitnescentrách, kde o nich môžete získať informácie od iných ľudí. Pri osobnom kontakte určite zaváži aj vystupovanie, či ochota prispôsobiť sa. Neviem ako vám, no mne sa veľmi nepáči predstava trénera, ktorý má pre všetkých svojich klientov napísaný jednotný cvičebný program (tak ok, variant muži a variant ženy). Rovnako ma dosť odrádza, keď vidím, ako tréner naraz „cvičí“ s poltuctom klientov. V realite dá každému nejaký cvik a sám postáva pri šejkri s proteínom, kde šťuká do tabletu.

Môžete sa spoľahnúť na online trénerov? Áno a nie. Záleží na tom, na koho natrafíte. Existujú naozaj seriózni tréneri, ktorí dobre poradia pri výbere cvikov a pri poskladaní stravy. No jednu vec nemôžu – nemôžu byť fyzicky pri vás a kontrolovať, či ten alebo onen cvik robíte správne. Stačí totiž málo a môžete si ublížiť.

Prečo je dôležité mať dobrého trénera?

Po prvé, ušetrí vám čas. Skúsený tréner vie odhadnúť, aká kombinácia cvikov a stravy vám najlepšie pomôže (zatiaľ čo vy by ste strávili mesiace hľadaním eldoráda). Po druhé, ušetrí vám zranenie. Dohľad školenej osoby je naozaj dôležitý, najmä, ak dvíhate veľké váhy. Po tretie, získate v ňom nie len sparing partnera, no často aj kamaráta. Alebo rovno švagra, ako sa to podarilo mne.

Ja som totiž s osobným trénerom vyhrala doslova jackpot – mám ho v rodine. Stačí mi zaklopať na švagrove dvere (sú štyri metre od mojich) a môžem s ním prejednať stravu, cviky, čokoľvek. Ochotne mi poradí s technikou, neraz cvičí so mnou. Keď natrafím na internete na nejaký nový „zázrak,“ spolu si nad to sadneme a hútame, či je to naozaj dobré alebo nie. Musím povedať, že ma toho veľa naučil. A presne to by mal robiť každý dobrý tréner.

Dobrý tréner je nad zlato. Poradí, pomôže, vysvetlí, ukáže techniku. V mojom prípade ešte aj skonzultuje nový článok pre BROsport. Vďaka, švagrík 🙂

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny