Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Ťažký život Tourminátora

Peter Sagan je idolom nie len u nás na Slovensku. Na nášho Tourminátora sme právom hrdí, veď nosí jeden titul za druhým. No čo sa skrýva za jeho úspechom?

Tour de France. Legendárne preteky s viac ako storočnou tradíciou. 22 tímov, v každom 8 jazdcov na štarte, z ktorých niekoľkí nedokončia pre zranenie, ďalší pre diskvalifikáciu. 21 etáp v celkovej dĺžke 3 351 kilometrov. Žlté tričko pre celkového víťaza, zelené pre víťaza bodovacej súťaže (Sagana), bodkované pre najlepšieho vrchára, biele pre najlepšieho mladého cyklistu a ďalšie pre najlepší tím. Hotové náboženstvo.

Myslím, že nikto z nás nepochybuje o tom, že preteky tohto typu preveria naozaj všetkých športovcov. Nie sú jednostranne zamerané, skôr naopak – etapy sú rovinaté, kopcovité i horské, dve z nich sú tímové časovky. Navyše, na celú Tour majú cyklisti len 23 dní, čo v praxi znamená len dva dni voľna.

Aj náš Peter Sagan často zdôrazňuje, aká je pre neho dôležitá podpora celého tímu. A nemyslí tým len jeho sedem statočných spolubojovníkov v Bora-Hansgrohe, myslí aj hromadu ľudí, ktorí stoja v pozadí. Každý profesionálny športovec má za sebou malú armádu trénerov, osobných kuchárov, fyzioterapeutov, masérov a kadejakých asistentov. Na Tour to nie je inak. Navyše, keďže každá etapa začína a končí niekde inde, súčasťou sú aj pravidelné presuny z hotela do hotela. Na prehliadku pamiatok majú tak akurát pár sekúnd, keď okolo nich svištia na bicykloch.

Osobitnou kapitolou je aj strava pretekárov. Ak si strážite svoju hmotnosť (a ste podobní fanatici ako ja), zrejme viete, že takému „normálnemu“ človeku stačí na deň okolo 2000 kcal. Nie tak Tourminátorovi a jeho kolegom! Pri vražednom tempe, ktorým deň za dňom ukrajujú z kilometrov, by ich s „normálnym“ kalorickým príjmom v tretine pretekov švaclo o zem od vyčerpania. Profesionálni športovci potrebujú denne troj- až štvornásobok tejto hodnoty – až 8000 kcal!

Francúzsko je síce krajina gurmánov, no na väčšinu miestnych špecialít môžete zabudnúť. Športovci majú prísne stanovený režim. Prežierací režim, dá sa povedať. Väčšina zo spomínaných kalórií prichádza formou sacharidov, keďže tie dodajú telu rýchlu energiu. Preteky sa konajú uprostred dňa, takže aj obed je na kolesách – v podobe energetických tyčiniek a sladkých croisantov. Bielkoviny sa jedia najmä večer, kvôli regenerácii organizmu. No a snáď vám nemusím pripomínať, že k takému výkonu potrebujete aj poriadny príjem vody, kávy, elektrolytických nápojov a na maškrtu aj nejaké to smoothie. Keby sa „normálny“ smrteľník stravoval ako cyklista na Tour, zrejme by sa čoskoro podobal na veľrybu kríženú s vorvaňom.

Popri tom všetkom fyzickom vypätí sú tu ešte novinári so zvedavými otázkami, fanúšikovia, dychtiví po autograme (či len taký, čo mu na cestu spadli okuliare a sám Tourminátor zoskočil z bicykla, aby mu ich podal). Nie, nič z toho cyklistom nezávidím a ani ich neľutujem – veď za svoje výkony dostávajú kráľovské honoráre.

Ten náš Tourminátor je naozaj klasa – drží si svoj milovaný zelený dres, brilantne odpovedá na otázky novinárov a popri tom všetkom ešte stíha byť aktívny na sociálnej sieti. Tak napríklad včera večer stihol po náročnej horskej etape ešte napísať status o tom, že sa s manželkou rozhodli ukončiť svoje tri roky trvajúce manželstvo. Hm, povedali by ste, že mu ku šťastiu chýba len ďalší zelený dres. Zdá sa, že nie. Žeby platilo – šťastie na bicykli, nešťastie v láske?

Držíme palce, Peťo!

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Ifkine fejtóny