Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Daj si DIA, je to zdravé!

Ach, ten cukor. Biely vrah, ako ho volajú mnohí fanatici do zdravej výživy. No ako sa mu vyhnúť a pritom si zamaškrtiť? Dáme si predsa DIA keksy, tie ho neobsahujú! Hurá!

Moja babka mala cukrovku, moja mamka má cukrovku, mne sa zatiaľ vyhla (a ja sa jej tiež snažím vyhnúť). Problém diabetu je príliš veľký na jeden článok, nakoľko existuje viac typov a nie u každého je rovnako závažný (a ja zas nie som až taký expert). No keď ma na návšteve u mojej diabetickej mamky chytí mls, už dávno mi neponúka dia-keksy. Prestala ich kupovať. A má na to dobrý dôvod.

Život diabetikov sa točí okolo stravy. Či sú to ľahšie prípady, ktoré svoj stav korigujú liekmi, alebo tie naozaj ťažké, ktoré sú závislé na inzulíne, snažia sa vybalansovať. Lekár-špecialista diabetológ im zvyčajne odporúča, aby vo svojej strave obmedzili sacharidy ako také (teda nie LEN cukor). Cukrovkári s naozaj zodpovedným prístupom si poctivo počítajú každé jedlo. Na pomôcku majú aj rôzne tabuľky, kde je pri každej potravine uvedené množstvo, ktoré zodpovedá jednej tzv. chlebovej (alebo sacharidovej) jednotke. Od nej sa potom odvíja dávkovanie liekov či inzulínu.

A tu práve nastáva kameň úrazu. Človek by si myslel, že „sacharidová jednotka“ sa týka len sacharidov. Omyl. Ak si dobre pozriete diabetické tabuľky, neujde vám, že tento pojem sa týka aj tukov a v menšej miere dokonca aj bielkovín. Aby som vám to spresnila: 1 sacharidová jednotka je napríklad:

  • 10 gramov oleja alebo masla
  • 10 gramov cukru
  • 1 polievková lyžica medu
  • 2 malé mrkvy (áno, aj niektoré druhy zeleniny sa rátajú)
  • 5 jahôd
  • Polka rožka alebo pol krajca chleba (cca 15-20 gramov)
  • Pohár mlieka
  • Jedno kuracie stehno…

Mohli by sme pokračovať, no koho to zaujíma, nech si na internete vyhľadá celú tabuľku. Každý zodpovedný diabetik sa snaží neprešvihnúť svoju dennú dávku sacharidových jednotiek, aby udržal chorobu pod kontrolou. Ak ste pochopili pointu, posunieme sa ďalej.

Keď sa moja mamka začala naozaj vážne zaoberať svojou cukrovkou, začala aj vážnejšie kontrolovať etikety na potravinách, aby si prepočítala sacharidové jednotky. A čoskoro prišla na to, že slávne DIA keksy nie sú pre diabetikov o nič vhodnejšie ako tie „normálne,“ cukrované.

Pozri sa na toto, povedala mi jedného večera a rozložila predo mnou na stole niekoľko DIA keksov a niekoľko normálnych. Vždy, keď si niečo kupujem, pre zjednodušenie počítam 10 gramov sacharidov alebo 10 gramov tukov za jednu sacharidovú jednotku. To znamená, že ak na 100 gramov výrobku pripadá 70 gramov tukov a cukrov dohromady, rátam to ako 7 sacharidových jednotiek. Keksík má 30 gramov, takže to je 2,1 sacharidová jednotka.

A tu nastal ten háčik. Tie DIA keksy predsa nemôžu byť zo vzduchu. Áno, cukor sa dá nahradiť umelým sladidlom, lenže to by sa stratila hmota. Niekde ju treba nahnať. Ak si porovnáte zloženie DIA keksov a tých „normálnych,“ zistíte len jediný rozdiel: pomer cukrov a tukov. Tie „normálne“ majú viac cukrov, DIA viac tukov. V prípade takmer všetkých keksov tvorí ich súčet okolo 70% hmotnosti. U normálnych v pomerne (priemerne) 4:3 v prospech cukrov, u DIA je to naopak. Dokonca, keď sa pozriete na celkový súčet kalórií, DIA keksy ich majú len o pár menej ako presladený dentálny zabijak 3bit.

Ak nabudúce zablúdite v obchode k DIA sladkostiam a budete v pokušení kúpiť si ich ako „zdravú“ alternatívu, zamyslite sa. Jediné, čo kúpou týchto predražených marketingových oblbov zoštíhlie, bude vaša peňaženka, nikdy nie zadok.

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny