Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Z fitka do pôrodnice

Milé mamičky, terajšie i nastávajúce! Dnes mám pre vás malú špecialitku. Niečo o tom, ako (prečo a či vôbec) cvičiť v tehotenstve.

Materstvo je perfektná vec. Síce mizerne platená, v niektorých fázach bolestivá a dlhodobo fyzicky aj psychicky náročná, ale stojí za to. Každá nastávajúca mamička dúfa, že tehotenstvo prebehne v poriadku a bábätko sa narodí zdravé. Je teda viac než pochopiteľné, keď sa budúce mamičky pýtajú, či môžu počas tehotenstva cvičiť.

Odpoveď neexistuje.

Totiž, neexistuje iba jedna. Poznám ženy, ktoré väčšinu svojho požehnaného stavu preležali v nemocnici kvôli vážnym komplikáciám a ak nemuseli, tak sa ani nezodvihli z postele (pre istotu). Človek nepotrebuje doktorský titul, aby pochopil, že v takej situácii sa šport absolútne neodporúča. Skôr, ako sa akákoľvek nastávajúca mamička pustí do cvičenia, mala by sa poradiť s lekárom (no aj tu môže natrafiť na rozdielne názory – niektorí lekári mávnu rukou aj nad cvičením v deviatom mesiaci, iní ho neodporúčajú už v šiestom!).

Cvičenie ako také je prospešná vec. Ja sama som cvičila pri oboch tehotenstvách (a vlastne aj medzi nimi). Nastávajúca mamička, ktorá je zvyknutá cvičiť zo svojho „normálneho“ života a nemá zdravotné problémy, môže pokojne pokračovať v pohybe. Len opatrnejšie. Je pochopiteľné, že kontaktné loptové hry pre tehuľku nie sú vôbec vhodné (no len si predstavte schytať šupu basketbalkou do bruška, dámy!). Takisto pozor na extrémne športy, pri ktorých hrozí riziko pádu (skateboard tiež nie je práve bezpečný).

Väčšina lekárov i trénerov odporúča tehotným ženám športy, pri ktorých je riziko zranenia minimálne. Plávanie (no pre istotu nie osamote, jeden nikdy nevie, či sa nevyskytne kŕč do lýtka alebo niečo podobné), chôdza (s behom opatrne, vo vyšších štádiách tehotenstva tie otrasy bábätku veľmi neprospievajú), dokonca existujú tanečné kurzy pre tehuľky, či špeciálne cvičebné programy (často v rámci kurzov prípravy na pôrod).

Prečo je v tehotenstve dobré cvičiť? Nuž, až sa bábo narodí, kondička sa zíde (to si  robím žarty, ale iste to poznáte). Navyše, zvýšená aktivita môže trocha „dorovnať“ zvýšenú chuť na jedlo. Špeciálne cviky na posilnenie panvového dna (tzv. Kegelove cviky – v podstate sťahovanie a uvoľňovanie svalov panvy) pomáhajú predísť inkontinencii v tehotenstve a po pôrode (akurát nezabránia prípadnému trapasu pri odtečení plodovej vody na verejnosti, keďže tá sa nedá zastaviť). V tehotenstve často bolí chrbát (mení sa držanie tela) a správne cvičenie to môže len zlepšiť. Navyše, pohyb ako taký hojdá bábätko a ono je pokojnejšie (a potom sa vám v noci pokúsi vykopnúť ľadvinu, lebo sa začne nudiť).

V tehotenstve sa nemusíte vzdať ani chodenia do fitka. Ja som do neho chodila až do siedmeho mesiaca (potom ma začali bolieť kĺby a mala som problém vstať z postele – no nebolo to kvôli cvičeniu). Po celý čas som pozorne sledovala signály svojho tela a s postupujúcim druhým stavom som uberala váhy, aby som si neublížila. Ľudia vo fitku sa na mňa pozerali trocha podozrievavo. Dosť dlho im nebolo jasné, či som len trošku bacuľatá, alebo v požehnanom stave.

Iste ste našli na internete aj extrémistky, ktoré ešte dva týždne pred termínom drepujú takmer sto kíl, ale… nie, dámy, nebláznite. Vytrénovať sa môžete aj o rok. Niektoré dámy sa boja cvičiť (a vlastne akokoľvek hýbať), aby si neprivolali predčasný pôrod. Iné sa smelo pustia takmer do čohokoľvek (a vlastne chcú, aby sa bábätku už uráčilo na svet). Ak je vaše tehotenstvo v poriadku, nebojte sa opatrne športovať. Možno nakoniec budete týždeň po termíne tancovať po nemocničnej chodbe Gangnam Style, aby sa jeho (alebo jej) výsosti konečne uráčilo. Popravde, ja som krepčila celé tri dni. Dva razy.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny