Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Rady nákupnej maniačky

Zdravá strava je drahá. Aspoň to si myslí väčšina ľudí. Ak chcete urobiť niečo pre svoje zdravie i peňaženku, skúste sa riadiť niekoľkými radami, ktoré sme pre vás zozbierali od notorických „nakupovačov“ a expertov na zdravý životný štýl.

1.

Využite večerné hodiny: väčšina supermarketov ponúka tesne pred záverečnou zľavy, neraz i 50% na zeleninu a ovocie (občas aj na mäso a pečivo). Vegán Dominik, o ktorom som vám nedávno písala, takto po večeroch „rabuje“ Kaufland, aby sa zásobil na ďalší deň.

2.

Pestujte: nemusíte bývať na dedine, aby ste si mohli časť zeleniny zaobstarať sami. Moja teta už roky pestuje paradajky v kvetináči na balkóne. A poviem vám, je len málo romantickejších vecí ako začať varenie polievky s motykou v ruke, aby som si nakopala čerstvú mrkvu pred naším domom.

3.

Obehnite farmy: nič proti veľkovýrobe – áno, je lacnejšia, no často na úkor kvality. V mnohých častiach Slovenska stále máme (síce už trocha upadajúce) družstvá, kde chovajú ošípané či kravy. Takto môžete získať mäso a mlieko z hodnoverných zdrojov. Aj mne jedna suseda poradila, aby som brala mlieko z neďalekej farmy. Dva razy do týždňa nám ho prinesú až domov, čerstvé, ešte teplé (pokiaľ nie je vonku mínus desať, lebo to cestou trocha vychladne). A za cenu, za akú by ste plnotučné mlieko nedostali ani vo výpredaji.

4.

Sliepky sú v kurze: ak bývate v dome, kúpte si pár sliepok. Sú naozaj pomerne nenáročné na starostlivosť (nenáročnejšie ako hafani či mačičky!) a odvďačia sa vám domácimi vajíčkami. Ak chováte brojlery ako moja teta na Orave, užijete si aj 100% „bio“ mäsko.

5.

Nájdite čarovné kútiky: väčšina obchodov, veľkých i malých, má zákutia, kde dávajú potraviny v zľave. Často ide o tovar pred koncom minimálnej trvanlivosti, niekedy je zľava len kvôli tomu, že niekto poškodil obal. Pokiaľ sa práve nejedná o balíček čipsov, nie je dôvod, aby ste si to nemohli kúpiť.

6.

Pozerajte na etiketu a nie na obal: pekné balenie predáva. To som si sama uvedomila pri pohľade na „džús“ jednej značky. Na obale naaranžované ovocie od výmyslu sveta… a keď som sa pozrela na zloženie, zistila som, že ovocná zložka tvorí len 4% objemu. Hm, to som si rovno mohla dať vodu so sirupom…

7.

Vyskúšajte obchodné značky: toto som sa naučila od jedného amerického trénera. Asi aj vy viete, že veľké reťazce ponúkajú potraviny vlastnej značky. Často v dosť fádnom obale, no za dobrú cenu. Až budete mať chvíľu času, poštudujte si zloženie. Možno budete prekvapení, že aj v týchto potravinách je to, čo by ste si kúpili za dvojnásobok hodnoty, keby to malo iný obal.

A ešte jedna rada na záver: Urobte si zoznam. Veľa ľudí nakupuje impulzívne – prechádzajú sa po obchode a premýšľajú, čo im asi tak treba. Často potom kúpia zbytočnosti. A najmä, pre všetko, čo je vám sväté, nikdy, naozaj NIKDY nenakupujte hladní. Určite vám v nákupnom košíku pristane niekoľko „prehreškov,“ a len čo vyjdete z obchodu, zlopnete ich.

Nákup potravín je pre mnohých dennou rutinou, najmä pre ženy. A väčšinu z nás to obzvlášť nebaví. Totiž, existuje len málo väčších lží ako tvrdenie, že všetky ženy milujú nakupovanie. I keď ani presvedčenie amerických žien, že štíhli muži sú málo obdarení sa nezakladá na pravde…

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny