Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Živly a uniformy

Vytrénovaní, akční, pripravení zachraňovať životy. Medzi hasičmi nájdeme množstvo naozaj skvelých športovcov…

Keby som vám položila otázku, ktoré športy majú na Slovensku najviac registrovaných členov, asi by ste rýchlo trafili prvé dva: futbal a hokej. No ten, ktorý je na treťom mieste, mňa osobne veľmi prekvapil. Jedná sa totiž o hasičský šport. Iste, všetci vieme, že hasičov máme veľa, profesionálnych aj dobrovoľných. A zrejme ste už počuli aj o tom, že majú svoje súťaže. Ale to, že sa považujú za skutočný kolektívny šport, o tom som donedávna nevedela ani ja.

Moja dcérka sa pred pár týždňami začala veľmi zaujímať o hasičov – dôvodom bola rozprávka o lietadle, ktoré hasilo požiare. Vďaka hollywoodsky riešenému animáku v nej skrsol plamienok nadšenia a ja, ako správna mamička, som sa ju rozhodla podporiť. Vedela som, že sa v Bardejove bude konať hasičská súťaž, a tak som ju tam vzala, nech sa na to pozrie v praxi.

Bardejov Cup sa konal 2. septembra 2018 na Radničnom námestí v Bardejove. V horúcom počasí neskorého leta sa zišli asi tri desiatky hasičských tímov z blízkeho i ďalekého okolia. Bola som veľmi prekvapená, že niektoré obce zostavili viac tímov, v mužskej i ženskej kategórii (Sveržov mal napríklad dva mužské tímy). A ako vlastne prebieha taká hasičská súťaž?

Nuž, najčastejšou úlohou, ktorú vidíte na hasičských súťažiach, je požiarny útok. Sedemčlenné družstvo má za úlohu v čo najkratšom čase poskladať svoje vybavenie, prebehnúť s hadicami k dvom terčom a trafiť ich prúdom vody. Je to síce len „suchý nácvik“ oproti skutočnému požiaru, ale občas sa pri tom zmáčajú aj diváci.

Okrem typického požiarneho útoku môžu hasiči súťažiť aj v ďalších disciplínach: v behu na 100 metrov (a ešte pri ňom aj nesú hadice, akoby sa chystali hasiť požiar), vo výstupe na vežu (s rebríkom pod pazuchou až do výšky štvrtého podlažia), niekedy kombinovane v dvojboji. Štvorčlenné družstvá ešte súťažia v štafete, pri ktorej postupne prekonajú prekážku (domček), poskladajú náčinie a uhasia oheň. A mimochodom, navzdory konvenčnej predstave hasiča v neforemnom ochrannom odeve sa väčšina týchto športov realizuje v značne odľahčenej verzii – v legínach a tričkách. Skvelý pohľad, poviem vám.

A ako dopadla súťaž v Bardejove? Mužskú kategóriu ovládol B-tím zo Sveržova, ženskú favorizované dámy zo Spišského Štvrtku. Stretla som spolužiaka zo základnej školy, ktorý je hasič, vzal moju dcérku do toho obrovského hasičského auta, dokonca jej aj prilbu požičal (moje dieťa len skonštatovalo, že má ešte primalú hlavičku), spravili sme si pekné fotky. Všetko bolo v poriadku, kým sme sa nešli pozrieť na štartovaciu čiaru, odkiaľ družstvá vybiehali. Stáli sme totiž len pár metrov od motorovej hasičskej striekačky. A kde je motor, tam je rachot. Dcérka si zapchala uši a vyhlásila, že ona veru hasičkou nebude, lebo by ohluchla. Tak sme šli domov a zvyšok súťaže sme dopozerali cez internet. Dobrovoľní hasiči majú totiž svoju FireTV, kde dávajú živé prenosy z týchto súťaží.

Už 12. septembra sa v Banskej Bystrici začnú XIV. majstrovstvá sveta mužov a V. majstrovstvá sveta žien v hasičskom športe. Najlepšie tímy z celého sveta si prídu zmerať sily v rýchlosti, sile, obratnosti a odvahe, s akou by aj vám mohli zachrániť život. Neviem, či sa niečo z toho dostane na obrazovky komerčných televízií, no ak môžete, skúste si to aspoň pozrieť na internete. Určite neoľutujete.

Austrálski hasiči pravidelne fotia sexy kalendáre v rozopnutých uniformách, sú vraj na dobročinné účely. Škoda, že sa niečo podobné nekoná aj u nás – „pán september“ by sa možno našiel priamo vo vašej obci 🙂

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Ifkine fejtóny