Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Dokonalá symetria

Herec Denzel Washington bol ešte kedysi v deväťdesiatych rokoch vyhlásený za muža s najväčším sex-appealom. Dôvodom bola jeho mimoriadne symetrická tvár.

Čo má symetria spoločné s krásou, zdravím a sex-appealom? Nuž, viac, ako sa môže zdať. Krása sa ukrýva v detailoch. Jedným z tých najviac výrazných je práve symetria tváre. Môžete si urobiť pokus: sfoťte sa „en face“ (čiže rovno z prednej strany, ako keby ste sa fotili na občianku) a skúste si fotku otočiť pozdĺžne. Možno sa ani nespoznáte. Dôvodom sú mikroskopické odchýlky, ktoré spôsobujú, že pravá a ľavá polovica tváre nie sú úplne totožné.

Ako je možné, že naše tváre nie sú úplne symetrické? Nuž, najväčšiu rolu hrá tehotenstvo. Ľudská tvár sa formuje počas prvých týždňov vývinu v matkinom lone. Prvý trimester tehotenstva je preto označovaný za najviac rizikový – ak sa dieťa narodí s nejakou vadou, s najväčšou pravdepodobnosťou vznikla práve vtedy.

Nie len ľudská tvár má svoje skóre asymetrie, platí to pre celé telo. Mohlo by sa zdať trápne merať si šírku lakťov, obvod členkov či priemer ušných lalokov, ale… podľa vedcov existuje určitá súvislosť medzi symetriou tela a príťažlivosťou pre opačné pohlavie. Navyše, tí „menej nesymetrickí“ zvyknú byť aj zdravší. Nie nadarmo sa hovorí, že zovňajšok je odrazom vnútra…

A potom je tu ešte aj symetria a súlad medzi jednotlivými telesnými partiami. S tým sa najviac pasujú kulturisti – k vypracovaným ramenám musia dopasovať vhodný rozmer stehien či zadku, aby pôsobili vyvážene (na tomto mieste si istotne spomeniete na pár vašich kamarátov, ktorí trénujú bicepsy a hrudník, zatiaľ čo nožičky zanedbávajú a výsledný efekt je celkom dosť vtipný a neestetický).

Popravde, každý z nás je do určitej miery nesymetrický, pokiaľ ide o rozdiel medzi pravou a ľavou stranou tela. Logicky – praváci vykonávajú viac činností pravou rukou, ľaváci ľavou. Je teda dosť možné, že keby ste si pomerali pravú a ľavú ruku, našli by ste rozdiel pár milimetrov, možno i viac než centimeter. Profíci vedia, že toto sa dá „dohnať“ pár sériami s činkami na „slabšej“ strane, aby zmohutnela.

Paradoxne, aj mnoho športov ako takých vedie k asymetrii. Skvelý príklad je napríklad hod oštepom: vyhranený pravák predsa nebude hádzať ľavačkou, keď ju nemá takú šikovnú, že? Aj tenisti majú tendenciu hrať svojou dominantnou rukou. A zas takí hokejisti trávia počas zápasu dosť veľa času prikrčení a naklonení na jednu stranu, čo tiež nie je úplne ideálne.

Asymetria totiž môže bolieť. Najčastejšie sa totiž prejaví v strednej časti, na trupe. Dlhodobá záťaž na jednej strane vedie k bolestiam chrbta, zlému držaniu tela a ďalším problémom. Jediným riešením je pravidelne cvičiť a vyberať si cviky tak, aby sme vyvážene rozvíjali všetky svaly.

Asi najzábavnejší dôvod na cvičenie mi povedal pri našom rozhovore vegán Dominik. Je totiž aj muzikant, hráva na akordeóne. Kto mal tú česť s týmto nástrojom, určite mi dá za pravdu, že spôsobuje nadmernú záťaž ľavej polovice tela. U neho to viedlo až k tomu, že mal v puberte výrazne väčší ľavý prsný sval i ľavú ruku, až to vyzeralo smiešne. Jediným riešením bolo začať cvičiť. A poviem vám – určite mu to prospieva. Veď mnoho ľudí s „asymetrickým“ povolaním skončí na liekoch proti bolesti.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Ifkine fejtóny