Sledujte nás

Bojové športy

Post fight madness

Celá hlavná karta UFC ukázala to, čo sme všetci očakávali; napínavý vývoj, skvelé fighty a nakoniec aj niečo, čo tento šport ešte nezažil. Koniec zápasu McGregor vs. Nurmagomedov priniesol dohru, ktorá nakoniec nespravila najlepšiu reklamu tomuto športu.

Samotné predzápasové hry a činy McGregora, ktoré predviedol, hraničili s úrovňou bojových športov a pripomínali skôr story z wrestling typu WWE, než seriózny šport. Každému musí byť jasné, že bojové športy majú pri trash talku a ovplyvňovaní súperov hranice úplne inde, ako iné športy, je však otázne, kde tie pomyselné hranice končia. Či už bol útok na autobus plný UFC fighterov, vrátane Khabiba od Conora marketingovým ťahom alebo prasknutím nervov, je dnes už jedno. Je však nad slnko jasnejšie, že tento čin už nemá s naozajstným športom nič spoločné, pričom pri spomínanom útoku boli zranení bojovníci UFC hlavne dôsledkom rozbitého skla z okien autobusu.

Nevraživosť pokračovala ďalej a je možné povedať, že box, K1, ani MMA ešte nezažili takto propagovanú a vyhrotenú nenávisť medzi bojovníkmi. Conor sa pochopiteľne svojimi drzými a urážlivými rečami snaží dostať do hlavy svojich oponentov, čo sa mu častokrát v minulosti aj darilo. Urážať však veriaceho kaukazského moslima, zápasiaceho v deviatich rokoch s medveďom, je iné, ako urážať nejakého Američana typu Floyd Mayweather, ktorý to tiež berie, ako istú hru, ktorá mu zarobí viac peňazí. Mentalita obyvateľov Kaukazu je úplne iná, než mentalita západnej civilizácie a tu sa začína celé jadro problému. V Khabibovi to pochopiteľne maximálne vrelo, keďže Conor neurážal len jeho, ale aj jeho rodinu a najbližších a to je pre kaukazských ľudí viac než len urážka. Samotný Conor povedal veci, ktoré nehovoril ešte nikomu a hecoval sa poznámkami typu: “You are a dead man, I can see blue lips”…čo je v každom prípade úplne cez čiaru. Khabib reagoval poznámkami ako: “I want to change his face” a “I will smash your boy”, ktoré boli smerované pre írskych fanúšikov. Situácia sa vyhrotila ešte viac, po tom, čo Conor pri záverečnom ceremoniálnom vážení buchol Khabiba päsťami po hánkach a pokúsil sa mu uštedriť front kick z diaľky.

Komentár k zápasu je na samostatný článok, tuto stačí snáď poznamenať, že Khabib spravil presne to čo sľuboval a nedovolil Conorovi takmer nič, okrem zopár trafených úderov, ktoré Khabibom aj tak neotriasli. Dagestanec ukázal, že je schopnosťami niekde úplne inde než Ír a donútil Conora vo štvrtom kole vzdať sa.

To, čo nasledovalo po zápase je len vyvrcholením celého napätia okolo tohto zápasu. Khabib mohol byť po tomto víťazstve novým vzorom bojovníka MMA. Neudržal však svoje nervy na uzde, keďže na neho niektorí členovia Conorovho rohu hneď po zápase pokrikovali nadávky a to všetko čo sa udialo pred realizáciou tohto boja ho vyprovokovalo natoľko, že preskočil klietku a pustil sa do Conorovho kamaráta Dillona Danisa, čo následne vyvolalo hromadnú melu, ktorú trvalo nejaký čas upokojiť. Okrem toho, členovia Khabibovho tímu vliezli do oktagonu a zaútočili na Conora, pričom jeden z nich ho dokonca napadol zozadu. Všetky tieto pozápasové udalosti sú odsúdeniahodné a majú so športom naozaj málo spoločné. Teraz si treba nastoliť otázku, čo všetko viedlo k tomuto naozaj nepodarenému finišu.

Conor McGregor spropagoval MMA ako nikto iný, svojou charizmou, štýlom boja a vystupovaním prilákal k tomuto športu aj ľudí, ktorí ani netušili, že tento šport existuje. Toto spravilo z MMA populárnejší šport, zápasníci dostávajú väčšie peniaze a o tomto športe sa píše takmer na každej stránke venovanej športu. Avšak cena tejto propagácie sa ukázala práve po tomto zápase. Chovanie Conora bolo už dlhšiu dobu cez čiaru, ako už bolo spomínané vyššie, čo avšak prilákalo ešte viac divákov a “hype” okolo tohto zápasu bol neskutočný. Khabib má avšak pravdu v tom, že vy nemôžete výrazne na svôjho súpera útočiť nadávkami na jeho rodinu, náboženstvo, krajinu či kultúru. Bojové športy boli a musia ostať o rešpekte jedného k druhému, s výraznou príchuťou rivality, ktorá však nesmie zájsť takto ďaleko, ináč sa z toho stáva lacná, neslušná šou a posúva tento šport niekoľko krokov nazad. McGregor teraz dostal príučku za všetky nechutné veci čo o Khabibovi povedal a média či fanúšikovia mu ich “žrali”. Nemalý podiel viny má na tomto aj riaditeľ UFC Dana White, ktorý pre vidinu peňazí nechal celý ten cirkus zájsť príliš ďaleko.

Khabib momentálne bez pochýb ukázal, že je najlepší, uštedril príučku stelesneniu urážkam, strate rešpektu a nevychovanosti v bojových športoch, avšak zároveň dovolil samému sebe do tohto kolotoča spadnúť. Jemu to však naozaj môže byť jedno, svoju misiu splnil a dúfajme, že Khabiba uvidíme v oktagone čoskoro znova; Conora samozrejme tiež, bolo by však od neho vhodné aby svoje chovanie zmenil, inak tento šport povedie k ďalšej dekadencii.

Dúfajme, že po týchto incidentoch sa už podobné veci opakovať nebudú; väčšina bojovníkov si stále uvedomuje, kde sú hranice toho, čo môžu povedať a spraviť, pričom po zápase si aj po rôznych ostrých slovných výmenach podajú ruku, rešpektujú jeden druhého a uvedomia si, že v tejto chvíli je celému predzápasovému divadlu koniec. Obávam sa však, že pre Conora ani táto príučka nebude dosť na to, aby svoje chovanie voči súperom zmiernil. Koniec koncov, ak Khabib dostane po dnešnom chovaní trest, tak si ho jednoznačne zaslúži. Zaslúži si ho avšak aj Conor. Ten každopádne jeden už dostal; len tým, že vstúpil do oktagonu s Khabibom.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 750x100
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Bojové športy