Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Tajné kódy krásy, časť prvá

Renesanční umelci verili, že za všetkým sa dá nájsť matematika. Počítali rôzne telesné proporcie a hľadali ideál telesnej krásy. A dnešní vedci im dávajú za pravdu: ten ideál naozaj existuje…

WHR 0,7

Začneme malou otázkou z našich najstarších dejín (ach, tá moja profesionálna deformácia!). Aké sú najstaršie umelecké diela? A nemyslím teraz len na Slovensku, myslím ľudstvo ako také… už viete? Kto povedal jaskynné maľby, má bod. A kto si spomenul aj na sochy žien, tzv. Venuše, vyhráva súťaž.

Pri pohľade na paleolitické Venuše nám asi veľmi nepríde, že by šlo o ideál krásy. Neforemné ovisnuté poprsie, disproporčné telo, veľké zadky… nuž, buďme zhovievaví k pravekým umelcom. Ak má vaša dcérka bábiku Barbie, skúste si ju tiež pozrieť. Disproporčne natiahnuté telo a minimalistický pás v pomere k zadku. A hoci sú moderné „venuše“ o dosť iné, predsa majú s tými pravekými niečo spoločné.

Tou spoločnou črtou je… zadok. A práve o zadku – tom ženskom – si dnes niečo povieme. Vás, gentlemani, zadky priťahujú, to dobre vieme. A ja už aj viem, prečo.

Odpoveďou sú tri písmenka, ktorými som začala tento článok. WHR. Skratka z anglického „waist to hips ratio,“ alebo pomer pásu a bokov. A čo je to číslo 0,7? Nuž, predstavte si, to je vedecky vypočítaný ideál. Tvar, ktorý muži považujú za najdokonalejší.

A koľko je vlastne WHR 0,7? Nuž, ak má žena povedzme obvod zadku rovný meter (100 cm), mala by mať k nemu pás s obvodom 70 cm. A hoci sa každému mužovi páči iná konfekčná veľkosť, WHR 0,7 sa dá dosiahnuť u plnších i u štíhlejších žien. V podstate to zodpovedá klasickej predstave „hruškovitej“ postavy.

Zaujímavé je, že vedci našli súvislosť medzi WHR a ženskou plodnosťou. Zistilo sa, že ženy s „ideálnym“ číslom (bez ohľadu na konfekčnú veľkosť!) majú najmenej problémov s počatím. Už pri zvýšení WHR na 0,8 klesá úspešnosť o 30%. Mimochodom, keď si pozriete tabuľky dámskych konfekčných veľkostí, zistíte, že u menších veľkostí naozaj zodpovedajú WHR 0,7. Bohužiaľ, postupne sa WHR oblečenia dvíha a dámy s väčším (a ideálnym) pozadím majú problém kúpiť si nohavice, lebo im všetko odstáva v páse.

WHR priamo odkazuje na hladinu ženských hormónov v tele. Mladučké modelky s chlapčenskými postavami preto na mólach ako o dušu krútia zadkami. Chcú vyvolať ilúziu ideálnejšieho WHR, pôsobiť ženskejšie. Muži podvedome hľadia na zadky, a hoci to nevedia, ich inštinkt im radí sliediť po WHR 0,7, kde majú najväčšiu šancu, že ich semeno padne na úrodnú pôdu (och, toto znelo hrozne, ale chápeme sa – všetko je to o zachovaní rodu).

Za posledných dvadsať rokov sa značne zmenil „módny trend“ vo veľkosti dámskeho pozadia. V deväťdesiatych rokoch to boli ultraštíhle modelky (tzv. bezzadkovce), na prelome milénia prišli Jennifer Lopez a Beyoncé s krivkami a v poslednom čase sa dívame na „profi celebritu“ Kim Kardashian, ktorá zo svojho „kufra“ urobila zlatú baňu. A kde je ten zdravý ideál 0,7? Nuž, najbližšie k nemu majú práve moje idoly z puberty – J-Lo a Beyoncé, mimochodom, obe sú matkami dvojičiek.

A vedeli ste, že ideálne pánske WHR je medzi 0,8 a 0,9? Priveľký zadok u pánov (a teda „babské“ WHR pod 0,8) totiž opäť naznačuje zvýšenú hladinu ženských hormónov. V prípade chlapa to však znamená nižšiu hladinu testosterónu, teda nižšiu plodnosť a… dámy, čo si budeme zahmlievať, ak chceme dieťa (čo chceme), potrebujeme zdravého partnera. Preto na pánoch skôr prepáčime pupko ako veľkú dupku. A oni zas naopak, no… v konečnom dôsledku je to všetko len kvôli nášmu aj ich zdraviu…

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny