Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Tajné kódy krásy, časť druhá

Gentlemani si to málokedy priznávajú, no trávia veľa času pred zrkadlom, kde pózujú a kontrolujú svoje telo. Dúfajú, že uvidia svoj vysnený ideál a ten je…

Adonis 1,618

V gréckej mytológii sa stretneme s mladým fešákom menom Adonis. Bol vraj taký pohľadný, že sa do neho zamilovala samotná Afrodita, bohyňa lásky. A práve po ňom je pomenovaný matematický ideál mužskej postavy. Na jeho ilustráciu vám ponúkam fotografiu Steva Reevesa, legendárneho kulturistu, ktorého telesné proporcie tomu presne zodpovedajú.

Fuuu, ale ste teraz zrumeneli, páni, však? Ruku na srdce, kto z vás tak vyzerá? Juj, asi ste kus prestrelili… no, radšej si to celé rozoberme.

Čo je Adonis, teda, kto to bol, to sme si už povedali. Ale čo je vlastne 1,618? Nuž, zoberte si krajčírsky meter a pomerajte si svoj obvod pása. A teraz (asi s pomocou niekoho ďalšieho) si ešte zmerajte obvod ramien. Máte? Tak fajn. Zoberte si kalkulačku a vynásobte si svoj obvod pása číslom 1,618. Toto by mal byť váš obvod ramien. Čiže, ak máte obvod pása povedzme 80 cm, v ramenách by ste mali mať 130 centimetrov.

A to je ešte len začiatok. Adonis index predpokladá, že máte nízke percento telesného tuku (pod 10%). Ďalej sú tu ideálne obvody jednotlivých telesných partií. Obvod zohnutého lýtka by sa mal rovnať obvodu zohnutého ramena. No a keď si pomeriate obvod zápästia nedominantnej ruky (t.j. praváci ľavú a naopak) a vynásobíte to číslom 6,5, dostanete svoj ideálny obvod hrudníka. Keď si zas vynásobíte obvod zápästia číslom 2,5, budete poznať dokonalý obvod svojho ramena. Pre istotu si ešte pomerajte koleno a výsledné číslo vynásobte 1,75, aby ste dostali ideálny obvod stehna. Tak… máte…?

(pauza na to, aby ste si mohli zahromžiť, dať si frťana alebo rovno lieky proti depresii, keďže ste zrejme úplne mimo)

Dá sa vôbec Adonis index dosiahnuť? Jasné, len si pozrite toho Steva Reevesa. Problém je, že pri väčšine konvenčných cvičení sa mu skôr vyhnete oblúkom. Maniaci do kardia sa spravidla nemôžu pýšiť tak veľkými svalmi v hornej časti tela a kulturisti zas nevedia, kedy prestať s naberaním hmoty.

Predsa, Adonis index má niečo do seba. S obvodom kolena a zápästia človek veľa nenarobí. Práve ich veľkosť totiž odráža celkovú telesnú stavbu a s tým súvisiace ideálne proporcie. Snaha o dosiahnutie čohokoľvek iného – a najmä väčšieho – už nie je zdravá. Popravde, keď som sa pozrela na fotku Steva Reevesa, čestne priznávam, bolo mi hneď nejako horúco. A to ani nie je celkom môj typ, keďže preferujem vlasáčov…

Tým by som vás chcela trocha upokojiť, páni. Áno, Adonis index je matematický vzorec ideálnych telesných proporcií, dá sa dosiahnuť a výsledok stojí za to. Lenže… skutočnosť je taká, že len málo žien naozaj túži po tom, aby mali po svojom boku „dokonalého“ chlapa s ideálnymi proporciami. Štatistika je totiž neúprosná, my, ženy, sa častejšie pasujeme s nadváhou (už len schudnúť po pôrode dá zabrať). Vedomie, že máme doma „ideálneho“ Adonisa nás podvedome dostáva pod tlak a tak skôr vycúvame, než aby sme riskovali, že nás „pán dokonalý“ opustí, keď nebudeme mať dva dni po pôrode znova „sixpack“. Takže pokoj a mier. Ľúbime vás aj s trošku vyšším percentom telesného tuku a menej hromovládnymi ramenami.

…ale…ako…hej, za Adonisom sa otočím… a rada… 🙂

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 300x300

Viac v Ifkine fejtóny