Sledujte nás

Ifkine fejtóny

BFF: Best fitness forever

Môj pradedo zvykol hovorievať, že všetko je do času, len Pochválený je naveky…

Je prirodzenou súčasťou ľudskej povahy, že sa bojíme zlyhania. Každú našu prehru vnímame ako tragédiu, i keď častokrát o nič zásadné nejde. A platí to aj pre cvičenie a zdravú stravu. Podobne ako móda, aj toto podlieha zmenám – a často sú veľmi dramatické.

Keď si posvietime na dejiny cvičenia a chudnutia, nájdeme množstvo protichodných smerov. Kypré barokové tvary, po nich zas drasticky štíhle pásy stiahnuté v korzetoch. A nemusíme ísť ani tak ďaleko do minulosti, celkom stačí, keď si posvietime na dvadsiate storočie. Alebo – len na jeho druhú polovicu.

Pre generáciu, v ktorej žila moja babka, bolo časté presvedčenie, že obezita je znakom dobrého života. A do určitej miery to tak aj bolo. Tí, čo vyrastali za vojny, dobre vedeli, čo je to hlad. Napokon, na starých fotografiách len zriedka nájdeme obézne deti. Vlastne sa od žien tak trocha očakávalo, že budú svojho manžela „vykrmovať.“ Jedno vtipné porekadlo dokonca hovorí, že ak muž do piatich rokov po svadbe výrazne nepriberie, tak kuchyňa jeho manželky nestojí za veľa. Výsledok sa dostavil počas pokojných rokov (a nie len v našich zemepisných šírkach).

V šesťdesiatych rokoch sa na západe začalo akosi viac riešiť verejné zdravie a s ním spojený problém obezity (ktorá v tom čase ešte ani zďaleka nebola takým problémom ako je dnes). Pravda, ľudia v Československu neriešili nič, v socialistických krajinách sa predsa nedeje nič zlé (z rovnakého dôvodu trvalo dlho, kým naši vedci akceptovali volanie o škodlivosti cigariet, pretože pochádzalo od NICH). Cvičilo sa vo veľkom – istotne si staršie ročníky s nostalgiou zaspomínajú na Spartakiádu.

Možno ste neskoršie sledovali reláciu Cvičme v rytme. Ono to bolo v podstate to isté, čo sa na Západe volalo Aerobik (úplne geniálny marketingový názov pre obyčajné poskakovanie). Pri všetkej úcte k vtedajšiemu vedeniu verejnoprávnych médií, nebol to zlý nápad. Či ste doma hopsali alebo nie, ONI mali pocit, že vám dali aspoň príležitosť urobiť niečo pre svoje zdravie.

Tak sa k nám dovalili všetky možné západné teórie a doslova nás zaplavili. Keby som ich chcela len vymenovať, potrebovala by som dielo veľkosti menšej encyklopédie. Nízkotučné, nízko sacharidové, keto, paleo, delená strava a vedľa toho hromádka aerobiku, posilňovanie (ešte rozdelené na okruhy, HIT, supersérie a dvojfázový tréning), intervalové programy, street workout…

Zrazu má človek problém vybrať si. A ten problém je zo dňa na deň väčší. Doslovne. Zo dňa na deň vznikajú nové teórie, niekedy len varianty niektorej z predošlých, inokedy totálne uletené (až nebezpečné) a ďalšie, ktoré úplne znegujú všetko, čo ste dovtedy považovali za správne. A často sa práve tie najbláznivejšie ukážu ako naozaj správne – aspoň do času, kým ich znova niekto neprekoná.

Ja sama som už vyskúšala aspoň tucet rôznych cvičebných metód. Niektoré fungovali lepšie, iné horšie. A nehanbím sa priznať, že som v niektorých bola úplne mimo. Navyše, čo funguje v pätnástich, nemusí fungovať v tridsiatke, či neskoršie. Aj sám veľký Arnold priznáva, že po šesťdesiatke cvičí inak, ako cvičil za svojej kulturistickej éry ako dvadsiatnik. Dôvod? Tak mu to vyhovuje.

Mnohí mladí si na sociálnych sieťach nechávajú odkazy, že sú BFF – best friends forever. No to „forever“ – navždy – sa často skončí v momente, keď sa jeden z nich odsťahuje na druhý koniec republiky kvôli škole, práci či rodine. Aj ja som tak prišla o svoju BFF z detstva (a nedarí sa mi ju nájsť ani na sociálnych sieťach). No čo sa týka športovania, snažím sa príliš „neskamarátiť“ so žiadnou teóriou. Dnes mi vyhovuje intervalové kardio. Zajtra sa možno vrhnem na kalanetiku. Hm, a počuli ste už o SIT – sprint interval training?

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Futbal

Tipsport registračný bonus 20 Eur pre nových hráčov - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny