Sledujte nás

Ostatné športy

Odbehli sme IV.ročník Gorlicki Bieg Gorski

Wysowa Zdrój, 23,2km, 1057m nastúpaných

Tak ako minulý aj tento rok sa posledné vážnejšie podujatie trailovej bežeckej sezóny v našom kalendári konalo neďaleko našich severných hraníc v kúpeľnom meste Wysowa Zdrój. Po nabitom jesennom programe sme sa na štart postavili v štvorčlennom zastúpení mesta Bardejov a okolia. Popularita bežeckého športu vo svete narastá, čo je vidieť aj na tomto podujatí. Minulý rok stálo na štarte 300 pretekárov, tohto roku bolo prihlásených viac ako 570 bežcov, limit bol prvých 400 so zaplateným štartovným. A to nehovorím o Krynici, kde na tohoročnom trojdňovom bežeckom festivale v septembri bolo vydaných spolu 8600 štartových čísiel.

Čo sa týka počasia, nám trailrunnerom vyhovuje akékoľvek. Ale pokiaľ si môžeme vybrať bezvetrie, jemne primrznutý terén bez blata a teploty do 10 st. Celzia, tak to je ideálny čas na dobré výkony. A nebolo to inak ani v nedeľu. Na štarte -3st, bezvetrie. Malá dilema, fukerka áno, alebo nie. Nakoniec nie a dobre robím, pretože horúco bolo od prvého km.

Štart 10:30 a nabudený balík vyráža na trať. Okruh rovnaký ako minulý rok, Wysowa-Blechnarka-Regetovské sedlo-Rotunda-Kozie žebro-Wysowa. Najprv rýchly kilák dole kopcom v tempe 3:28 a potom už prvý mierny kopec. Široká šotolina a skupinka mladíkov to ženie dopredu tempom, ktoré ak by som chcel prijať za svoje, tak môj koniec by nastal zrejme omnoho skôr ako v cieli. Začínam mať tušenie, že predsavzatie, dať to do prvej desiatky bude len ťažko dosiahnuteľné.

Pod sedlom Blechnarka organizátor hlási poradie. Bežím v dvojici s poľským kolegom, pozícia 15. 16. Celkom ma to potešilo, nakoľko poriadne kopce ešte len začínajú a tam si verím o čosi viac ako na rýchlej šotoline. Na prvom hraničnom kopci dobieham troch kolegov, ale moja radosť netrvá dlho. Tak ako som rýchly do vrchu, tak mi to nejde z kopca. Niekedy mám pocit, že mám dole kopcom zatiahnutú ručnú, len ju nijako neviem uvoľniť. Odteraz si vravím, nemá význam to nijako siliť, stačí ak dobehnem v čase, ktorý som si stanovil. Priebežné tempo na hodinkách je lepšie než som plánoval a to, že na pretek došla väčšia konkurencia, nijako neovplyvním. Občerstvovačka pod Rotundou na 17. km, dobieham v priemernom tempe 4:45/km. Obarím si ústa na horúcom čaji, vytiahnem z vrecka hroznový cukor a keď sa približujú ďalší bežci, rýchle sa zberám na trať. Už len posledné dva kopce a sme v cieli. Viem, že Rotundu dám celú v pokluse, no trocha sa obávam strmého zbehu. Kozie žebro som si dal za cieľ vybehnúť čo najvyššie. Nakoľko viem, že na začiatku preteku možno, ale na konci, to v žiadnom prípade nedám celé. Obdobný kopec v blízkosti Bardejova nepoznám a ani netrénujeme. Prevýšenie cez 240m na kilometrovej vzdialenosti! Také H-čko na Rege, len dohora a dvakrát!

Spomínam, ako si na občerstvovačke poľský kolega vyzdvihol bežecké palice a teraz keď ma dobieha, trochu mu závidím. Uvažoval som o variante, že mi manželka podá palice tesne pod kopcom, ale nezdalo sa mi to fér, nakoľko by som ich neniesol poctivo celú trať so sebou a preto som tento variant odmietol. Teraz viem, že čo nie je zakázané je dovolené. V kopci dobieham 2 borcov a začínam sa tešiť na pivko v cieli. Na vrchole povzbudenie od PL-SK fanklubu, kŕč do oboch lýtok mi kriví úsmev na tvári a pripraví bleskovo o dve ťažko vybojované pozície. Nečakal som to, nakoľko táto sezóna sa zaobišla bez nich. No čo, krátka zastávka, rýchly strečing. Nepomáha, furt to drží. So zaťatými zubami a nehybnými členkami sa snažím bežať ešte asi 200m, potom úľava a valím to strmým zbehom čo to dá. Chlapík na trati kričí, 500m do mety! No hej, keby ju nechali na mieste štartu, kuááá. Lenže organizátor nás chcel málinko prekvapiť a cieľ posunul dobrých 500m ďalej, pomedzi chaty, po potoku, cez korene a hlavne do kopca, ako keby sme toho nemali dosť. Slušná technická vložka na záver, čo dodať. Čas na Mete 2:01:52, priemerné tempo 5:15/km, 14.miesto, medaila na krk, pivo do ruky. Spokojnosť, zlepšenie o 10 min. oproti minulému roku. Víťaz, takmer ako vždy, Bartosz Gorczyca 1:47:56. Kolegovia Pavol Babej 2:08:16 27.miesto, Jakub Herstek 2:10:13 33.miesto a Jozef Sabol 2:12:40 40.miesto. Všetci spokojní s traťou a aj s výsledkami.

Po tohtoročnej jesennej sezóne vieme, že zlepšovať sa dá vždy. A rady, ktoré čítame v časopisoch, nie kvantita, ale kvalita tréningu, sú rozhodujúce na rast formy. Potvrdilo sa nám to nielen na tomto behu, ale na celej tohtoročnej sérii. Všetci sme zaznamenali medziročné zlepšenia, a to na všetkých podujatiach, kde sme štartovali.

Na záver dáme ešte rýchlu zupu od organizátora. Tohto roku teda nič moc. A keďže je celkom chladno a vyhodnotenie iba OPEN, na bedni nebude nik z nás, odchádzame do koliby na fajné pirohy a teplý čajík. Chvíľku posedíme, porozprávame čo vylepšiť a vyrážame domov. O rok sme na tomto peknom bežeckom podujatí opäť a verím, že ešte vo väčšom zastúpení.

Športu zdar!

Autor: Peter Sidorjak

Reklamy
Fortuna Stávka bez rizika za 30 € vstupný bonus 750x100
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ostatné športy