Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Sedem rozprávok o sixpacku (1)

Viete, čo majú spoločné antické sochy nahých (a sporo odetých) bohov, Michalangelov Dávid, čierni raperi a moderní športovci? Všetci majú na bruchu to, čomu sa v modernom slangu hovorí „balenie po šesť“. Šesť tehličiek.

O neposlušnom družstve

Keď sa niekto pustí do cvičenia, zvyčajne je to s cieľom spáliť tuky a nabrať svaly. A pri dotaze, akú partiu tela by si najviac chceli vyformovať, väčšina pánov odpovedá úplne jednoznačne: brucho! Áno, mať tehličky na bruchu je atraktívne. My, dámy, zas túžime po tom, aby sme mali ploché bruško s aspoň náznakom presvitajúceho svalstva. Ale čo je vlastne ten vysnívaný „six-pack“?

Na začiatok si otvorte chladničku a pohľadajte slaninu. Myslím to vážne. Aby sme si lepšie vysvetlili, ako funguje brušné svalstvo, pomôžeme si ľahkou pomôckou v podobe prerastanej slaniny. V detstve mi bývalo nevoľno z predstavy, že prasacia anatómia je tak podobná ľudskej, ale pomôže nám to. Tak, už máte slaninu?

Dobre, trieda, začneme. Položte si slaninku na stôl kožou nahor a sledujte. Áno, na vrchu je koža. Potom vrstva tuku. Tak vrstva mäsa. Opäť tuk, mäso, tuk, mäso, tuk, mäso. Dokopy štyri razy sa nám opakuje ten istý vzorec. Hm. Keby sme mali röntgenové oči a mohli by sme sa pozrieť na vlastné brucho, videli by sme ten istý vzorec: koža a pod ňou štyri razy sekvencia tuk a svaly.

Ľudské (rovnako ako prasacie) brucho sa skladá zo štyroch vrstiev svalov. Slávny „six-pack“ je vrstva priamo pod kožou, známa ako priamy brušný sval. (Mimochodom, ak si pozriete fotografie profesionálnych kulturistov, budete prekvapení, ako rôznorodo môže 6-pack vyzerať – asi najkrajšiu „korytnačku“ na bruchu má Dexter Jackson, Mr. Olympia za rok 2008.) Pod ním nájdeme vonkajšie a vnútorné šikmé brušné svaly a ešte úplne najvnútornejší priečny brušný sval. Každý z týchto svalov vykonáva inú funkciu. A nie je to len ohýbanie v páse, ako si to mnohí naivne myslia.

V skutočnosti je naše brucho oveľa viac ako len ospevovaná sada tehličiek. Nato, aby všetko fungovalo (a aby sme mohli mať spomínané tehličky) musíme zapojiť všetky vrstvy brušných svalov. Jeden americký tréner to vysvetľuje nejako takto:

Predstavte si, že vaše brušné svaly sú ako futbalový tím. (OK, môžete použiť aj hokejový, ale futbalistov je viac, lepšie sa to počíta) Ak nastupujete na zápas v nejakom kolektívnom športe, musíte všetci hrať ako tím. Môže sa stať niekoľko vecí. Skúste si predstaviť, že by tretina hráčov len sedela a pila kávu, tretina by totálne nerešpektovala pokyny trénera a len posledná tretina by makala. Ako dopadne zápas? Katastrofálne. Alebo si predstavte, že polovica hráčov prišla rovno z nemocnice a vôbec netrénovali, zatiaľ čo druhá polovica poctivo drela. Výsledok? Zápas opäť nedopadne dobre. Navyše, tá polovica hráčov, čo trénovala, sa bude zúfalo snažiť potiahnuť druhú polovicu a je dosť možné, že sa takisto zraní. Celé zlé. Ak chceme, aby tím fungoval, musí fungovať každý jeden z nich. A ak chceme, aby fungovali naše brušné svaly, musí byť každý jeden z nich zdravý a musí správne vykonávať svoju funkciu.

Nuž, ale ako vieme, či naše brušné svaly fungujú správne? Je oveľa jednoduchšie zistiť, že niekde je problém. Skúste si zodpovedať nasledujúce otázky:

  • Mám problém s držaním tela?
  • Mám sedavé zamestnanie?
  • Som po pôrode?
  • Trpím výraznou nadváhou?
  • Bolí ma chrbát?
  • Zaťažujem svoj trup prevažne jednostranne? (áno, rátajú sa aj kabelky a tašky nosené prevažne na jednej strane)

Pokiaľ ste aspoň na jednu otázku odpovedali kladne, s najväčšou pravdepodobnosťou máte brušné svaly trocha (alebo aj viac) nedisciplinované, ako to futbalové mužstvo, o ktorom sme si hovorili. Ale nezúfajte, všetko sa dá vyriešiť…

Reklamy
SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 950x100
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny