Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Sedem rozprávok o sixpacku (5)

V posledných rokoch sa internet (a už aj kníhkupectvá) hemží množstvom nových cvičebných metód, ktoré zahŕňajú celkom netradičné prístupy k brušným svalom…

Bojovníci v  akcii

Keby som mala venovať osobitnú kapitolu každej metóde, s ktorou som sa stretla za posledné tri roky, nebola by to miniséria ale román. No keďže vás už zrejme nudím, budem stručná.

Majster plank

Zástancovia izometrických cvikov mi istotne dajú za pravdu. Všemocný plank, alias doska, patrí medzi mimoriadne účinné cviky. Spevní strednú časť tela, no nemusí nevyhnutne viesť k získaniu sixpacku. No pre lenivcov je to jedna z najjednoduchších alternatív, nehovoriac o tom, že aj v prípade dosky existuje prinajmenšom dvadsať variantov, ako si ju môžete ozvláštniť (a garantujem vám poriadnu svalovicu).

Vojenský výcvik

Všimli ste si niekedy, aké telá majú bojovníci? A je úplne jedno, či hovoríme o boxeroch, bitkároch z MMA alebo ázijských majstroch. Iste, namietnete, že súčasťou ich tréningu sú často aj izolované cviky na brucho (Stallone nám ich krásne predviedol ako Rambo – jeho tréning brucha v tretej časti tejto ságy bol naozaj pôsobivý). Pravdou však zostáva, že ono to poskakovanie v ringu, uhýbanie sa pred údermi a údery samotné sú skvelou formou tréningu. Navyše, ak vás práve niekto naštval, chvíľka mlátenia do boxerského mecha vám parádne vyčistí hlavu.

Maximum z minima

Ďalšia veľká skupina trénerov odporúča dosť extrémne cviky na celé telo – a teda aj na brucho. Pointa je jednoduchá: za kratší čas precvičiť čo najviac svalových partií. Problém je však v tom, že zvládnuť cvičiť hoci len jedinú minútu tzv. burpee (nazýva sa aj angličák) môže pre niektorých ľudí znamenať infarkt. No v kombinácii s intervalovým tréningom sú tieto „multi“-cviky veľmi účinné pri spaľovaní tukov (a teda pri chudnutí ako takom). A o čo nám ide, keď rysujeme bruško? No predsa o to, aby mu v ceste nezavadzali špeky, však?

Len brucho nie!

A potom tu ešte máme skupinu, ktorá tvrdí, že brucho sa nemá cvičiť absolútne – totiž, že ho dosť precvičíme pri správnom prevedení väčšiny iných cvikov, najmä tých s činkami. Ak sme sa už naučili, že funkcia brušných svalov je v udržiavaní rovnováhy, potom si musíme priznať, že ich potrebujeme aj pri drepoch (a nemusia byť „kufríkové,“ ako sme hovorili naposledy) a dokonca aj keď v stoji trénujeme bicepsy. 

Problém je vzadu

Cvičíte, zdravo sa stravujete a sixpack nikde? Nuž, asi ho hľadáte na nesprávnej strane tela. Problém môže byť totiž niekde celkom inde – napríklad na chrbte. Pokiaľ máte skoliózu alebo problémy s krížami, potom si do svojej cvičebnej zostavy musíte dať cviky na posilnenie chrbta. A možno budete prekvapení, keď sa vytúžené tehličky objavia samy od seba.

A ten sixpack proste nebude…

Jáj, apokalypsa na obzore. Jeden americký lekár nedávno prišiel s tvrdením, že pre mnoho ľudí je fyzicky nemožné mať vysnívaný sixpack, pretože majú problém s fungovaním brušných svalov ako takých. Ale o tých problémoch si povieme nabudúce…

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny