Sledujte nás

Ifkine fejtóny

Sedem rozprávok o sixpacku (6)

Najpodceňovanejšou časťou ľudského tela je spodná vrstva brušných svalov – priečny sval. Práve on môže byť dôvodom, pre ktorý sa vám nedarí získať vysnívané ploché bruško. Najmä, ak ste mamička.

Kliatba menom diastéza

O existencii priečnych brušných svalov vedia len medici, študenti biológie, naozaj namakaní tréneri a tí, ktorí si liečia diastézu brušných svalov.

Nikdy som nečakala, že budem mať problém. Po narodení druhého dieťatka sa mi síce podarilo schudnúť, ale bruško mi ostalo. A ako som si všimla, podobný problém mali mnohé moje kamarátky. Začala som sliediť na internete a po chvíli som našla vinníka. Diastéza, t.j. rozostúpenie brušných svalov. Jedna z najčastejších popôrodných diagnóz, najmä, ak máte viac detí.

Jednotlivé vrstvy brušných svalov plnia rôznu funkciu. Najspodnejší, priečny brušný sval, funguje podobne ako korzet. Vlastne drží celý trup pohromade. Keď žena otehotnie, korzet musí povoliť, aby malo bábätko dosť miesta. Zvyčajne povolí na tom najmenej žiadanom mieste – úplne vpredu. Paradoxne sa to prejaví na najvrchnejšej vrstve svalov, teda na slávnom „six-packu“. Jednotlivé strany sa od seba posunú a cez ne sa doslova „vypučí“ vnútorná časť brucha. Mamičky s diastézou prakticky nemôžu mať klasický six-pack, lebo je poškodený. Našťastie, nie nenapraviteľne.

Možno sa teraz opýtate, ako asi zistíte, či máte diastézu. Nuž, poradím vám jeden jednoduchý test. Ľahnite si na chrbát, trocha pokrčte nohy a jemne nadvihnite hlavu. Vlastne tak, aby ste zapojili všetky brušné svaly. A teraz si položte prsty na pupok a skúste ich jemne zatlačiť nadol. Stredom nášho vysnívaného sixpacku prechádza tzv. biela línia – jemná vrstva, ktorá drží pravú a ľavú polovicu nášho balíčka pri sebe. Za normálnych okolností je široká asi tak na šírku jedného prsta (v oblasti pupka asi tak dva prsty). Vyzerá to dosť nechutne, keď si tak zaboríte prst do brucha, no mali by ste po stranách svojho prsta cítiť pevnú vrstvu – váš priamy brušný sval. Môžete si prehmatať celú líniu od hrudnej kosti až úplne dole, po panvu. Ak sa vám do medzery tak akurát zmestí prst, ste v pohode. Pokiaľ sa vám medzi tehličky zmestí viac ako tri prsty, máte diastézu. A s diastézou aj veľký problém.

Rozostúpenie brušných svalov je jeden z najväčších problémov v súvislosti s hľadaním ideálneho six-packu. A čo je najhoršie, nezaberajú na neho žiadne už spomínané cvičebné metódy. Klasické cviky? Ach jaj, tie to ešte zhoršia! Diéta? Nezaberie! Komplexné cvičenie? Úplne nanič, skôr kontraproduktívne. Pri väčšine existujúcich cvikov, ktoré poznám, totiž zapájame tri vrchnejšie vrstvy brušných svalov. Nie však ten spodný.

Ak chceme vyliečiť diastézu a dostať brušné svaly znova „do pozoru“, musíme ich vrátiť na miesto. Predstavte si korzet, ktorý všetko stiahne. A áno, jeden korzet máme k dispozícii. Priečny brušný sval. No ako ho, mršiaka schovaného, zapojiť?

Existuje jeden základný cvik, ktorý môže s diastézou pomôcť. Obyčajné vťahovanie brucha. Znie to jednoducho a až smiešne, no je to pravda. Na internete nájdete niekoľko rôznych „cvičebných programov“ na elimináciu diastézy, no všetky vychádzajú z toho istého princípu. Na začiatok vám celkom postačí, keď sa budete snažiť chodiť vzpriamene a myslieť na to, aby ste vťahovali brucho. Nečakajte zázraky hneď na druhý deň, nejaký čas to potrvá, no výsledky sa dostavia.

Človek s diastézou nemôže mať ploché brucho, no diastéza sa dá liečiť. Zlá správa pre mamičky však je, že vám možno ostala vyťahaná koža – a tá sa dá odstrániť len operatívne. Mimochodom, povolenú kožu majú aj mnohé celebritné mamičky – vrátane ultra štíhlej Victorie Beckham (4 deti) a topmodelky Cindy Crawford (3 deti). Tá pred časom zverejnila svoje aktuálne fotky v plavkách, na ktorých hrdo prezentovala svoje telo ako telo matky. Od svojich fanúšikov zožala obrovský aplauz za odvahu.

Reklamy
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 750x100
Tipsport registračný bonus 30 Eur pre nových hráčov - 300x300

Futbal

SYNOT TIP vstupný bonus stávka bez rizika - 300x300

Viac v Ifkine fejtóny